Μπολσόι στην Αθήνα με άρωμα …Νάξου

Η Αθήνα γίνεται η πολιτιστική πρωτεύουσα του φετινού ευρωπαϊκού χειμώνα χάρη στις εκπληκτικές παραστάσεις που διοργανώνονται είτε από τη Λυρική Σκηνή («Μποέμ») είτε από το Μέγαρο Μουσικής («Δον Κιχώτης»), είτε από το Ιδρυμα Κακογιάννη… Όμως την παράσταση κλέβει το θέατρο Badminton, το οποίο  κάνει την υπέρβαση και φέρνει από τις 19 έως και τις 27 Δεκεμβρίου για 11 παραστάσεις τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι. Ισως το ωραιότερο παραμύθι των Χριστογέννων. Κι επειδή …Καρυοθραύστης θα υπάρχει και στο θέατρο Ολύμπια, η βασική διαφορά ακούει στο όνομα «Θέατρο Μπολσόι». Η κορυφαία ακαδημία του κόσμου έρχεται στην Αθήνα με 70 συντελεστές και ζωντανε΄θει με την υπεροχή μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, αλλά αυτό που αξίζει κανείς να δει είναι τους χορευτές της φημισμένης Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι και τους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι σε πρώτη εκτέλεση… Δεν είναι άλλωστε και εύκολες οι μετακινήσεις τους εκτός Ρωσίας.

Και εδώ το ρόλο της έχει παίξει μία εταιρία από τη Νάξο. Ο λόγος για την κατασκευαστική Veronis – Jakobsen που σπάει το κατεστημένο των πολυεθνικών και μεγάλων εταιρείων σ’ αυτού του είδους της χορηγίες και αποδεικνύει ότι με το σωστό μάρκετινγκ και πρωώθηση ακόμη και εταιρίες εκτός …πρωτεύουσας μπορούν να αναλάβουν το βάρος μίας τέτοιας παράστασης. Α και βέβαια πίσω απ όλη αυτή την επιτυχία βρίσκεται η Κατερίνα Ανδρούτσου, η οποία πρόσφατα βραβεύτηκε από την UNESCO για την προσφορά της στο χώρο του Πολιτισμού. Οι ένδεκα παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 19 έως τις 27 Δεκεμβρίου σε χορογραφία του Βασίλη Βαϊνονεν και σολίστ είναι οι Ντάρι Χοχλόβα (Πρώτη Σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι) και Αρτέμι Μπελιακόβ (Πρώτος Σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι)

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ

Δίκαια ο Καρυοθραύστης κατέχει ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριο του μπαλέτου και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της μαγείας των Χριστουγέννων. Η ιστορία του, ένα τρυφερό παραμύθι, είναι διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) πάνω στο παραμύθι του E.T.A. Hoffman «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών». Τα Χριστούγεννα προσφέρουν το κατάλληλο ρεαλιστικό σκηνικό για τη φανταστική υπόθεση. Η φαντασία και η πραγματικότητα, συνυφασμένες μέσα από παράξενα και θαυμαστά περιστατικά, δημιουργούν μια συναρπαστική ιστορία.

Η μεγαλοφυής μουσική που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι, είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες του διεθνούς ρεπερτορίου. Ο Τσαϊκόφσκι  δημιούργησε τον «Καρυοθραύστη» για τα Μπαλέτα Κίροφ (τώρα γνωστά ως Μαριίνσκι) το 1892. Η λαμπρή του ενορχήστρωση και τα αρμονικά μελωδικά του περάσματα γοητεύουν και συγκινούν διαχρονικά, ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνοτήτων.  Μετά την πρώτη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο Καρυοθραύστης γνώρισε αρκετές ακόμη χορογραφίες. Η πιο διάσημη, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις μετέπειτα χορογραφίες, ήταν αυτή του Βασίλι Βαϊνόνεν που παρουσιάζει η Ακαδημία Μπολσόι στο θέατρο Badminton. Ο Βασίλι Βαϊνόνεν (1901 – 1964), ανανεωτής Σοβιετικός χορογράφος, γνωστός για τη συνεργασία του κυρίως με τα Μπαλέτα  Κίροφ (νυν Μαριίνσκι) και τα Μπαλέτα Μπολσόι, δημιούργησε την χορογραφία του Καρυοθραύστη το 1934 για τα Κίροφ. Η χορογραφία του αυτή αναβίωσε το 1954 ενώ το 1994 κυκλοφόρησε και σε DVD και φυσικά παραμένει στο ρεπερτόριο των Μαριίνσκι μέχρι σήμερα.

THE BOLSHOI BALLET ACADEMY

Η Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας, κοινώς γνωστή ως Η Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι, είναι μία από τις παλαιότερες σχολές μπαλέτου της Ρωσίας.

Η ιστορία της χρονολογείται από το 1773, όταν η ίδια η Αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη εξέδωσε διάταγμα με το οποίο οριζόταν για πρώτη φορά μέχρι τότε, η εισαγωγή μαθημάτων χορού στο πρόγραμμα σπουδών του Βρεφοκομείου της Μόσχας.  Η Αυτοκράτειρα πίστευε πως «η τελειότητα στην ανατροφή και τη φροντίδα» είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να γίνει κανείς καλύτερος άνθρωπος.

Οι καλύτεροι δάσκαλοι και εκπαιδευτές κλήθηκαν από την Ευρώπη -όπου ο σκηνικός χορός είχε εδραιώσει μια αξιοσέβαστη θέση στις τέχνες- στη Μόσχα, για να μυήσουν τα ορφανά παιδιά στην τέχνη του χορού. Ο ιταλός χορευτής μπαλέτου και χοροδιδάσκαλος Φίλιππο Μπεκάρι, έγινε ο πρώτος δάσκαλος χορού του Βρεφοκομείου. Η ημέρα που προσλήφθηκε για να διδάξει στο Ίδρυμα, 23 Δεκεμβρίου του 1773, είναι η μέρα ίδρυσης της Σχολής Μπαλέτου της Μόσχας.

Το 1779 αποφοίτησαν οι πρώτοι μαθητές της Σχολής, που έγραψαν ιστορία στον ρωσικό χορό. Το 1784 ήταν η χρονιά που ολόκληρη η Σχολή Μπαλέτου εντάχθηκε στην άμεση επίβλεψη του Θεάτρου Μπολσόι (που τότε λεγόταν Θέατρο Πετρόβσκι). 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 16.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 18.00

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΔΕΚΕΜΡΒΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 16.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 18.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

VIP ΖΩΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 60 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ: 30 ΕΥΡΩ

Α ΖΩΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 48 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ: 24 ΕΥΡΩ

Β ΖΩΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 38 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ: 19 ΕΥΡΩ

Γ ΖΩΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 28 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ: 14 ΕΥΡΩ

Δ ΖΩΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 20 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ: 10 ΕΥΡΩ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ-ΑΜΕΑ: 15 ΕΥΡΩ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2108840600

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

2108840600, www.abcd.gr, www.viva.gr, PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, SEVEN SPOTS, IANOS, MEDIAMARKT, RELOAD

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News