Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜύκονος - Δήλος: Δώδεκα παρεμβάσεις "σωτηρίας" σε υποδομές και μνημεία

Μύκονος – Δήλος: Δώδεκα παρεμβάσεις “σωτηρίας” σε υποδομές και μνημεία

|

Οι παρεμβάσεις που έγιναν από το Δήμο Μυκόνου με την αρωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με στόχο την ανάδειξη και συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων σε Μύκονο και Δήλο – Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Κουκάς

Ο Δήμος Μυκόνου ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της συντήρησης, αναβάθμισης και βελτίωσης των πολιτιστικών μνημείων στις νήσους Μύκονο και Δήλο, πραγματοποίησε δώδεκα (12) σημαντικές δράσεις και εργασίες, συνολικού προϋπολογισμού 145.846,68 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες δράσεις προγραμματίστηκαν μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μυκόνου, και αφορούσαν στην εκτέλεση του έργου: «Συντήρηση βελτίωση υποδομών – Συντήρηση και προστασία μνημείων στις νήσους Δήλο και Μύκονο», κατόπιν και της έγκρισης εκτέλεσης των σχετικών εργασιών, απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

perivallon_horos_agioy_nikolaoy.jpg

Ειδικότερα:

Α) Στη Νήσο Δήλο πραγματοποιήθηκαν 4 εργασίες

1. Συντήρηση – αναβάθμιση εγκαταστάσεων Μουσείου Δήλου: ανάθεση εργασιών τοποθέτησης περιφράγματος για την ασφάλεια του εργοταξίου στο Μουσείου Δήλου.

2. Συντήρηση – αναβάθμιση εγκαταστάσεων Μουσείο Δήλου: Προμήθεια και εγκατάσταση διαχωριστικών.

3. Καθαρισμοί και ευπρεπισμός αρχαιολογικού χώρου Δήλου: Καθαρισμός από αγριόχορτα του Αρχαιολογικού Χώρου Δήλου.

4. Υποστήριξη αρχαιολογικής έρευνας Ρήνεια: Καθαρισμοί από αγριόχορτα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ρήνειας.

Β) Στη Νήσο Μύκονο υλοποιήθηκαν 8 εργασίες

1. Επέκταση και εκσυγχρονισμός Μουσείου Μυκόνου: ανάθεση μουσειογραφικής μελέτης διαμόρφωσης κεντρικών χώρων Μουσείου Μυκόνου.

2. Επέκταση και εκσυγχρονισμός Μουσείου Μυκόνου: απευθείας ανάθεση κατασκευών και προμήθεια υλικών εξοπλισμού περιοδικών εκθέσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου.

3. Επέκταση και εκσυγχρονισμός Μουσείου Μυκόνου: εργασιών αναβάθμισης – συντήρησης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και φωτισμού στα Μουσεία Μυκόνου και Δήλου.

4. Υγρομόνωση, στεγανοποίηση, χρωματισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου και αποθηκών: εργασίες στον χώρο της βιβλιοθήκης και των γραφείων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου.

5. Επέκταση της αρχαιολογικής διερεύνησης εντός του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου και ανάδειξη του Κάστρου, προμήθειας οικοδομικών υλικών κονιαμάτων για τη στερέωση των καταλοίπων του Κάστρου Μυκόνου.

6. Επέκταση της αρχαιολογικής διερεύνησης εντός του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου και ανάδειξη του Κάστρου – εργασίες για την κατασκευή υποστρώματος για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο χερσαίο τμήμα του παλαιού λιμανιού, ανάμεσα στο Δημαρχείο (προστατευόμενο αρχαίο μνημείο «Κτήριο Βοϊνοβιτς», ως ανεγερθέν το 18ο αιώνα) και στο Ναό του Αγίου Νικολάου «της Καδένας» και την επίστρωση του χώρου των 146 τ.μ. με χυτό βοτσαλωτό δάπεδο.

7. Επέκταση της αρχαιολογικής διερεύνησης εντός του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου και ανάδειξη του Κάστρου – προμήθεια χυτού βοτσαλωτού υλικού για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο χερσαίο τμήμα του παλαιού λιμανιού, ανάμεσα στο Δημαρχείο και στο Ναό του Αγίου Νικολάου «της Καδένας» ώστε να αναδειχθούν τα ευρήματα με την επισήμανση της υποκείμενης κατάστασης.

8. Επέκταση της αρχαιολογικής διερεύνησης εντός του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου και ανάδειξη του Κάστρου – προμήθειας ελάσματος inox για την διάκριση μεταξύ των υλικών επίστρωσης του χώρου στο έργο της ανάδειξης των αποκαλυφθέντων αρχαιοτήτων του περιβάλλοντος χώρου του Αγ. Νικολάου του Κάστρου Μυκόνου.

vivliothiki_-_grafeia_arhaiologikoy_moyseioy_mykonoy.jpg

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, δήλωσε σχετικά:

«Η πολιτιστική κληρονομιά και ο αρχαιολογικός πλούτος που έχει να επιδείξει ο τόπος μας είναι πολύ μεγάλος. Και είμαστε περήφανοι για αυτό, όπως περήφανοι είμαστε και για τα νησιά της Μυκόνου και της Δήλου. Ο πολιτισμός, η κληρονομιά αυτή, αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας. Είναι πολύτιμα «αγαθά» και πρέπει να τα προστατέψουμε και να τα αναδείξουμε. Για αυτό και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να συμβάλλουμε στη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών, στη συντήρηση και προστασία των μνημείων και των μουσείων μας στις νήσους Δήλο και Μύκονο, σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες