Μύκονος; Εορτασμός με επίκεντρο το Κάστρο

Κάστρο Μυκόνου

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων χθες Κυριακή και ο Δήμος Μυκόνου προχώρησε σε μία πολύ έξυπνη κίνηση. Παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις ανασκαφές στο Κάστρο της Χώρας και το οποίο αποδεικνύεται ένας μικρός θησαυρός. Ο λόγος; Αναδεικνύει την διαχρονικότητα και κυρίως την πολιτιστική διαδρομή όπου είχαμε εναλλαγή χρήσεων ανάλογα με την εποχή και τη θρησκεία που είχε κυρίαρχο ρόλο.

Αναλυτικά, η ανάρτηση από το Δήμο Μυκόνου μέσα από τη προσωπική σελίδα του Δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά αναφέρει: 

Ο Δήμος Μυκόνου γιορτάζει την 18η Απριλίου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council on Monuments and Sites (ICOMOS).

Στις προθέσεις μας είναι να διασωθεί και να αναδειχθεί παράλληλα με τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου και η μυκονιάτικη κληρονομιά. Στοχεύουμε στη μόνιμη και συστηματική στήριξη και συνέργειες με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων  σε πράξεις που αποκαλύπτουν το βάθος και το εύρος του παρελθόντος του νησιού εμπλουτίζοντας το μνημειακό του απόθεμα με πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς, ελληνιστικές θέσεις, βυζαντινές εκκλησίες και ενετικά κατάλοιπα.

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε να παρουσιαστεί το διεθνούς φήμης νησί της Μυκόνου και ως ένα πλούσιο μνημειακό αποθετήριο. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες ανασκαφές στο Κάστρο της Μυκόνου, που χρηματοδοτεί ο Δήμος Μυκόνου, που σύντομα θα αναδειχθούν, έφεραν στο φως προϊστορική κατοίκηση, κλασικές και ελληνιστικές φάσεις, βυζαντινή εγκατάσταση και ενετικά κτήρια, που δημιουργούν «ένα μοναδικό μνημειακό παλίμψηστο που αναδεικνύει την διαχρονική σημασία της Μυκόνου».

Αυτή η κληρονομιά, που καλλιεργεί ένα ακόμη ποιοτικότερο τουριστικό προφίλ,  θα προβληθεί με κάθε δυνατό τρόπο. Η έρευνα και ανάδειξη του Κάστρου της Μυκόνου θα παρουσιάσει σύντομα μια μεταμορφωμένη Χώρα, εκτοξεύοντας την πολιτισμική και τουριστική της υπεραξία.

Ο σύγχρονος και ο παρελθόν πολιτισμός μας είναι στοιχείο ποιοτικής διαφοράς στην τουριστική αγορά αλλά κυρίως ενίσχυση και σεβασμός της τοπικής πολιτισμικής μας ταυτότητας. Συνεχίζουμε...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News