Νάξος: Αφιέρωμα στην Λούλα Αναγνωστάκη από την ομάδα του Θεατρικού Μουσείου "Ιάκ. Καμπανέλης"

Ιάκωβος Καμπανέλλης και Λούλα Αναγνωστάκη. Ένα πολύ δυνατό δίδυμο σε επίπεδο συγγραφέων και δη θεατρικών. Χαρακτηρίζονται και όχι άδικα, ως ο «πατέρας» και η «μητέρα» του νεοελληνικού θεάτρου. Το πιο εντυπωσιακό; Μόλις τον περασμένο Μάιο στο θέατρο «Σταθμό» και σε μία ιδέα του  Μάνου Καρατζογιάννη τους είδαμε να συνυπάρχουν στη σκηνή…  Αλλωστε, έχουν πολλά κοινά σημεία: η μοναξιά, η ενοχή, τα τραύματα και τα αδιέξοδα του Ελληνα των μεταπολεμικών χρόνων, το νέο αστικό τοπίο, οι εθνικές και προσωπικές μας διαψεύσεις είναι αυτές που χαρακτηρίζουν το έργο τους. Και έτσι το μονοπρόσωπο έργο «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη (σε ερμηνεία Νένας Μεντή) και ο μονόλογος «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη (σε ερμηνεία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη) ήρθαν εις …γάμου κοινωνία στη θεατρική παράσταση «Ο ουρανός και το .. παντελόνι του».

Δράση 

Τι σχέση έχει αυτή η συνύπαρξη με τη Νάξο; Μα πολύ απλά, αύριο Παρασκευή 20 Ιουλίου (ώρα έναρξης 21:00) στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» έχουμε ένα αφιέρωμα στην σημαντικότερη δραματουργό της μεταπολεμικής Ελλάδας. Στην Λούλα Αναγνωστάκη και όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης «Λούλα Αναγνωστάκη, Ο ΗΧΟΣ… Η ΠΟΛΗ… ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ…  Σ’ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΤΕ…»

Ουσιαστικά με την δράση αυτή έχουμε τα εγκαίνια της κίνησης «Αναγνώσεις θεατρικών Εργων. Γνωριμία με θεατρικά έργα του ελληνικού και Παγκόσμιου ρεπερτορίου»… Δράση που γίνεται από το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων 2018, σε συνεργασία με την ομάδα του θεατρικού Μουσείου «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Με σεβασμό στο έργο της, η Ομάδα του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης, οργάνωσε μια παράσταση αναλογίου, μια συνάντηση με το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.  Η εκδήλωση όπως αναφέραμε θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 και ώρα 21.00.

Βιογραφικό Λούλας Αναγνωστάκη

Η Λούλα Αναγνωστάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1928. Το 1965 ανέβηκε η τριλογία της Πόλης, που αποτελείται από τρία μονόπρακτα (Η Διανυκτέρευση, η Πόλη, η Παρέλαση)σε ενιαία παράσταση από τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης. Ακολούθησε Η Συναναστροφή (1967) σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά, Αντόνιο ή το Μήνυμα (1972), Η Νίκη (1978), Η Κασέτα (1982), Ο Ήχος του Όπλου (1987) από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Το 1990 ο θίασος Καρέζη Καζάκου ανέβασε το έργο Διαμάντια και Μπλουζ σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, το 1995 Το Ταξίδι Μακριά παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή, το 1998 το μονόπρακτο Ο Ουρανός Κατακόκκινος στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Βίκτορα Αρδίττη και το 2003 το έργο Σ’ εσάς που με Ακούτε στη Νέα Σκηνή, σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή.  Τα έργα της ανεβαίνουν συνεχώς στο ελεύθερο θέατρο, στα κρατικά θέατρα, στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και κάποια έχουν παρουσιαστεί στο εξωτερικό (Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Κύπρο, Ισπανία ΗΠΑ). Η γραφή της ήταν ιδιαίτερη και άντλησε τα θέματά της από εκείνα της μεταπολεμικής περιόδου στη χώρα μας, όπως η ενοχή, η ήττα, η μοναξιά, η έλλειψη επικοινωνίας, τα αδιέξοδα.

Έφυγε από τη ζωή στις 8 Οκτωβρίου 2017.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News