Νάξος - Απείρανθος: Το έθιμο του Άϊ Γιάννη του Κλήδωνα

"Οι κοπελιές θα φέρουν το αμίλητο νερό, θα φτιάξουμε το αρμυροπιτάρι, θα πηδήξουμε τρεις φορές πάνω από την φωτιά για να κάψουμε τους ψύλλους και τους κοριούς ή ότι κακό μας κυριεύει, τραγουδώντας το "ψύλλοι-ψύλλοι κάβγουνται κι' Αϊς Ιάννης έρχεται". Θα φάμε έναν λουκουμά, θα πιούμε μια ρακί για την έναρξη του θερινού ηλιοστασίου, του καλοκαιριού και θα ευχηθούμε ένα καλύτερο ριζικό για μας και για τον τόπο μας".

Ποιος το λέει αυτό και γιατί; Μα το Διοικητικό Συμβούλιο του Απεραθίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου "Τα Φανάρια" κι αυτό γιατί φτάσαμε στον .. Πρωτολή, στις 24 του μήνα και όπως ξέρετε έχουμε τη θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος

Κι όπως διαβάζουμε στην σχετική πρόσκληση... "Όπως και στα άλλα χωριά της Νάξου έτσι και στην Απείρανθο εξακολουθεί να αναβιώνει κάθε χρόνο στις 23 του Ιούνη (παραμονή των γενεθλίων του), το έθιμο του Άϊ Γιάννη του Κλήδω(ο)να, όπου κλήδω(ο)νας, αρχαία λέξη, σημαίνει ο οιωνός, το προμήνυμα της μελλούμενης γέννησης του Χριστού, που ακολούθησε μετά από έξι μήνες στις 25 Δεκεμβρίου.

Είναι ένα έθιμο κατά το οποίο κυριαρχούν οι φωτιές (ως μέσον τηλεπικοινωνίας κατά την εποχή εκείνη) που είχαν ανάψει τότε στην Χεβρών της Παλαιστίνης για να μεταδώσουν σ'όλο τον κόσμο, το γεγονός της γέννησης του Αγίου Ιωάννη του κλήδω(ο)να, προφήτη και προδρόμου του Χριστιανισμού και βαπτιστή του Χριστού.

Στην Απείρανθο τα παλαιότερα χρόνια άναβαν φωτιές σε πολλές γειτονιές του χωριού.

Τα τελευταία χρόνια μέλη του συλλόγου μας μαζεύουν ξερά φρύγανα και μαζί με τα στέφανα του Μάη που φέρνουν οι κάτοικοι, ανάβουν μία φωτιά στην περιοχή της Παναγίας.

Οι κοπελιές θα φέρουν το αμίλητο νερό, θα φτιάξουμε το αρμυροπιτάρι, θα πηδήξουμε τρεις φορές πάνω από την φωτιά για να κάψουμε τους ψύλλους και τους κοριούς ή ότι κακό μας κυριεύει, τραγουδώντας το "ψύλλοι-ψύλλοι κάβγουνται κι' Αϊς Ιάννης έρχεται".

Σας περιμένουμε την Κυριακή 23-06-2019 στις 20:00 μ.μ. στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, δίπλα στο νέο αγροτικό ιατρείο Απειράνθου".

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News