Νάξος: Απόδοση ύψιστης τιμής για την Αγία Κυριακή σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο

Η πιο μεγάλη στιγμή για την πολιτιστική κουλτούρα και ιστορία της Νάξου έφτασε… Το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιουνίου στο Βερολίνο τιμήθηκαν οι 29 νικητές των φετινών βραβείων Europa Nostra 2018  και το παρών ανάμεσα στους προσκεκλημένους έδωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier αλλά και ο πρόεδρος της Europa Nostra, της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομίας, διάσημος τενόρος Plácido Domingo…

Όμως, η στιγμή που όλοι περίμεναν ήταν όταν ανακοινώθηκαν οι επτά μεγάλοι νικητές… Αυτοί που επιλέχθηκαν από τους 29 νικητές τις χρονιές… Που παρέλαβαν το βραβείο Grand Prix και επικράτησαν μέσα από ενδελεχή έλεγχο της κριτικής επιτροπής των 24 εκλεκτών της Europa Nostra. Και η Αγία Κυριακή στην Απείρανθο Νάξου και πάλι ήταν η νικήτρια. Ανάμεσα στις 3 κορυφαίες στην κατηγορία «διαφύλαξη»… Με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Μανώλη Μαργαρίτη (έχοντας στο πλευρό του την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου και τον Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κο Δημήτρη Αθανασούλη) να παραλαμβάνει το τρόπαιο και να δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη στιγμή μάλιστα που η Αγία Κυριακή βρίσκεται στον τόπο καταγωγής του… Και το βραβείο Grand Prix συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο (10.000 ευρώ) ενώ περιμένουμε με αγωνία πλέον την ημέρα που θα γίνει η επίσημη παρουσίαση στη Νάξο…

Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τίτλο « «Η Νάξος βραβεύθηκε με το 1ο Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη το 2018 για την Αγία Κυριακή Απειράνθου»

Και τονίζει «Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη παραβρέθηκε στο Βερολίνο, στην τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων της Europa Nastra για την Πολιτιστική Κληρονομιά  (Europa Nostra Awards). Οι  νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων 2018, τα οποία αποτελούν ύψιστη τιμή, ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο πολιτιστικών οργανισμών και φορέων.

Ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς εξέτασαν 160 αιτήσεις από 31 χώρες της Ευρώπης. Εγκρίθηκαν και τιμήθηκαν 29 νικητές από 17 χώρες. Από την Ελλάδα βραβεύθηκαν δύο έργα στην κατηγορία της αποκατάστασης, η Αγία Κυριακή Απειράνθου και η Ελληνορθόδοξη εκκλησία Αγία Αικατερίνη του Σινά.

Η Αγία Κυριακή είναι μια βυζαντινή εκκλησία, στην οποία διασώζεται ένα σπάνιο σύνολο ανεικονικού διακόσμου, που φιλοτεχνήθηκε στην πρώτη ή δεύτερη Εικονοκλαστική περίοδο (726 – 787 μ.Χ., 813 – 843 μ.Χ.). Η εκκλησία βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη αγροτική περιοχή, η οποία ήταν για πολλά χρόνια παραμελημένη. Το έργο αποκατάστασής της αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας με πρωτεργάτη την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Οι πηγές χρηματοδότησής του ήταν αποκλειστικά ιδιωτικές χορηγίες, προερχόμενες αρχικά από την πρωτοβουλία Swiss Initiative,  και εν συνεχεία από τον Σύνδεσμο Association Hagia Kyriaki, με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου. Επιπροσθέτως, σημαντική χρηματοδότηση προήλθε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που έλαβε χορηγίες από το Ίδρυμα Λεβέντη και ο ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου. 

Μετά τις βραβεύσεις των 29 διακριθέντων, ακολούθησε διαδικτυακή ψηφοφορία πολιτών από όλη την Ευρώπη, για την ανάδειξη των μεγάλων νικητών στο GRAND – PRIX, τη μεγαλύτερη διάκριση. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ FRANK-WALTER STEINMEIER ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ 1000 ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ, ΤΟ 1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΥ ΝΑΞΟΥ.

Ο Δήμαρχος, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του και τη χαρά του για την ύψιστη αυτή αναγνώριση της Νάξου και ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση του μνημείου, και βέβαια το Σύνδεσμο Association Hagia Kyriaki, που χρόνια αγωνίζεται για την εκκλησία μας και ανακοίνωσε την διοργάνωση εκδήλωσης για το γεγονός αυτό".

Υ.γ. Καλό είνα πάντως να θυμόμαστε όλους όσους έχουν βοηθήσει για να αναστηλωθεί η εν λόγω εκκλησία 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News