Νάξος: Αποχαιρετισμός στη δασκάλα και συγγραφέα Ειρήνη Πολυκρέτη

Φεβρουάριος του 2017 και με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους παρουσιάζεται το βιβλίο της καθηγήτριας Ειρήνης Βασιλείου  Πολυκρέτη με τίτλο « «Εγκώμια εις τον Άγιον Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη».. Ενδεχομένως να είναι και το τελευταίο από τα πονήματα της ακάματης συγγραφέα, εκπαιδευτικού με έντονη ποιητική φλέβα που δεν σταμάτησε να γράφει ….

Σήμερα, στις 21 Ιανουαρίου 2019 έγινε γνωστό ότι έφυγε από τη ζωή. Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από το ψήφισμα που εξέδωσε ο σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Νάξου ενώ λίγο αργότερα ήρθε και το αντίστοιχο ψήφισμα από τους εκπαιδευτικούς του Γενικού Λυκείου Τραγαίας που αναφέρει «Στην Τραγαία, σήμερα 21 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:45 και στο γραφείο του Γενικού Λυκείου Τραγαίας συνήλθε εκτάκτως ο Σύλλογος των καθηγητών μετά από το θλιβερό άγγελμα του θανάτου της Θεολόγου Ειρήνης Πολυκρέτη, εκπαιδευτικού του Γυμνασίου και του Λυκείου Τραγαίας και διευθύντριας του Γυμνασίου Τραγαίας και εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη και οδύνη αποφασίζει ομόφωνα τα εξής:

1. Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Σχολείου επί τριήμερο

2. Να διατεθεί ένα ποσό αντί στεφάνου στο Χαμόγελο του Παιδιού

3. Να δημοσιευθεί το το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο και να επιδοθεί στους οικείους της».

Ο εκπαιδευτικός Νίκος Λεβογιάννης σχολιάζοντας στην ιστοσελίδα της ανηψιάς της εκπαιδευτικού Ειρήνης Πολυκρέτη ανέφερε « Η θεολόγος και καθηγήτρια Ειρήνη Πολυκρέτη ήταν αξιόλογος άνθρωπος, πολύ  μορφωμένη, πάλευε με πάθος αυτό που πίστευε και δεν δίσταζε να συγκρουστεί. Είχε βέβαια φοβερή ποιητική φλέβα. Οι εκκλησιαστικοί της ύμνοι είναι αριστουργήματα»…

Και η Ελένη Ελευθερίου – ανιψιά της εκπαιδευτικού που άφησε το στίγμα της στην Απείρανθο και τη Τραγαία και γενικότερα στην εκπαιδευτική κοινότητα της Νάξου – της αφιέρωσε ένα καταπληκτικό ποίημα που αναφέρει:
«Σήμερα έφυγε για τους ουρανούς

η Ειρήνη Βασιλείου Πολυκρέτη [Θεολόγος]

Καλό παράδεισο....θεία Ειρήνη...

Έφυγες...για τους ουρανούς

και πια δε θα γυρίσεις,

στο σπίτι σου το πατρικό

κι εμείς με τις καλύτερες

θα ζούμε αναμνήσεις!!

Έργο ανεκτίμητο, βαρύ,

θεάρεστο, η Πολυκρέτη η Ειρήνη,

άφησε πίσω της και ανεξίτηλο

το όνομά της και ως Θεολόγος,

αλλά και ως συγγραφέας,

αιώνια θα παραμείνει!!

Έγραψε, ύμνους, Αγίων βίους,

εγκώμια, απολυτίκια, καταβασίες

και παρακλήσεις, προσευχές,

κοντάκια αλλά κι ακολουθίες!

Θησαυρός είν' τα βιβλία

π' άφησες στην εκκλησία!!!!!

Αφήνεις, θησαυρό ανεκτίμη-

το και φεύγεις για την Κύμη!!

Καλό σου ταξίδι!!!!!!»

 

Βιβλιογραφία

Εμείς να προσθέσουμε ότι βρήκαμε μία ανάρτηση του 2015 στην ιστοσελίδα του Ορεινού Αξώτη με την υπογραφή της Ελένης Ι. Σοϊλέ… που αναφέρει: «Είναι μεγάλη υπόθεση να έχουμε κοντά μας ανθρώπους με μεράκι γι αυτό που κάνουν . Ένας τέτοιος άνθρωπός είναι και η Ειρήνη Β. Πολυκρέτη από την Απείρανθο .

Καθηγήτρια θεολογίας στο επάγγελμα δίδαξε σε πολλά σχολεία της Νάξου , όμως η δουλειά της ήταν και είναι και το μεράκι της και η αγάπη της .

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι δύο σημαντικότατες μελέτες που έχει κάνει και αφορούν την ιστορία της Νάξου σε σχέση με την Ορθοδοξία .

Η πρώτη της μελέτη αφορά τους Ναξίους μοναχούς του Αγίου Όρους και έχει εκδοθεί σε βιβλίο με τίτλο ΝΑΞΙΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ . Ένα σημαντικότατο βιβλίο όσο αναφορά τους Ναξιώτες που ασκήτεψαν στο Άγιο όρος .

Η δεύτερη μελέτη της αφορά στους Αγίους της Ορθόδοξης εκκλησίας μας που κατάγονται ή πέρασαν ή έχουν άμεση σχέση με την Νάξο . Πάνω σε αυτή τη μελέτη της έχει συγγράψει το βιβλίο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΕΝ ΝΗΣΩ ΝΑΞΟ ΔΙΑΛΑΜΨΑΝΤΩΝ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΑΓΙΩΝ .

Η κυρία Πολυκρέτη κατά τη διάρκεια των ερευνών της για τους Ναξίους Αγιορείτες Μοναχούς διαπίστωσε πως ο μοναχός Γεράσιμος , με κοσμικό όνομα Νικόλαος Γ. Σάλτης από την Κόρωνο , ήταν σπουδαίος υμνογράφος του Αγίου Όρους . Για τον συγκεκριμένο μοναχό η κυρία Πολυκρέτη έχει κάνει εμπεριστατωμένη μελέτη την οποία και θα ανακοινώσει επίσημα μέσα στους επόμενους μήνες στην Κόρωνο .

Άλλα έργα της Ειρήνης Β. Πολυκρέτη

1.ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ , ΠΟΙΗΜΑΤΑ , ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ 1994

2.ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΝΑ ‘’ΕΚ ΠΗΓΩΝ ΑΨΕΥΔΩΝ’’ , ΝΑΞΟΣ 1998

3.Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ 1894 – 1946 , ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ 1998

4.ΙΗΣΟΥ ΜΟΥ , ΙΗΣΟΥ ΜΟΥ ΗΓΑΠΗΜΕΝΕ , ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ , ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ 1999

5.ΑΠΕΡΑΘΗΤΙΚΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ , έκδοση του Γυμνασίου Τραγαίας Νάξου , 1997-1998  με επιμέλεια Ειρήνης Β. Πολυκρέτη & Διαλεκτής Ε. Πρωτονοταρίου

6.ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ , ΠΟΙΗΜΑΤΑ , ΝΑΞΟΣ 2003

7.ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΩΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΔΗΜΟ , ΝΑΞΟΣ 2004

8.ΦΩΤΟΧΥΣΙΑ , ΕΜΜΕΤΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ , ΝΑΞΟΣ 2005

9.ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΣΙΟΝ ΚΑΙ ΘΕΟΦΟΡΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΗΜΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ , ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ 2005

10.ΤΑΠΕΙΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΤΗ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΥΡΟΥ Κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΕΡΑΤΕΙΑΣ ΑΥΤΟΥ (1968 – 2008)

11.ΕΥΛΑΒΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΉΤΟΥ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ Β’ ΝΑΞΟΣ 2009

12.ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΤΟΥ ΝΑΞΙΟΥ , ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΦΛΩΡΑΝΤΙΟΥ , ΝΑΞΟΣ 2009

13.ΝΑΞΙΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ , ΝΑΞΟΣ 2009

14.Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΕΡΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟΠΟΥΛΑ - ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ - ΕΓΚΩΜΙΑ - ΕΥΛΟΓΗΤΑΡΙΑ , ΝΑΞΟΣ 2010

15.Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ -  ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ - ΕΓΚΩΜΙΑ - ΕΥΛΟΓΗΤΑΡΙΑ , ΝΑΞΟΣ 2010

16.ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΦΟΡΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΗΜΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΑ ΤΩΝ ΝΑΞΙΩΝ , ΕΚΔΟΣΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ''ΛΥΔΙΑ'' 2011

17.ΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΚΔΟΣΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ''ΛΥΔΙΑ'' 2012

18.ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΕΝ ΤΗ ΝΗΣΩ ΝΑΞΩ ΔΙΑΛΑΜΨΑΝΤΩΝ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΑΓΙΩΝ , ΕΚΔΟΣΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ''ΛΥΔΙΑ'' 2013