Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος - Απόκριες 2019: Ο θεός Διόνυσος στήθηκε στη πλατεία.. .

Νάξος – Απόκριες 2019: Ο θεός Διόνυσος στήθηκε στη πλατεία.. .

|

Από σήμερα το πρωί και επίσημα είμαστε σε ρυθμούς Καρναβαλιού… Οι Κορδελάτοι στα χωριά, ο θεός Διόνυσος στη πλατεία της Χώρας Νάξου και… όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

Με χρώματα, παραδόσεις, αναβιώσεις Διονυσιακών εθίμων και αυθόρμητα γέλια θα «γεμίσει» η Νάξος σε ένα από τα μεγαλύτερα αποκριάτικα γεγονότα της Ελλάδας, που διοργανώνουν ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η Κοινωφελής Επιχείρηση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για ακόμη μία χρονιά! 

Το πλήθος επισκεπτών και κατοίκων που θα συμμετέχουν στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, θα μυηθούν στη Διονυσιακή μαγεία των Αποκριών από τα γραφικά χωριά έως το Ενετικό Κάστρο και από τα Ανθεστήρια έως τη σύγχρονη  Νάξο. Με τους «χρωματιστούς» Κορδελάτους να σαγηνεύουν και τους «θορυβώδεις» Κουδουνάτους να «αφυπνίζουν» τη διάθεση, οι μύθοι γίνονται πραγματικότητα και ζωντανεύουν στα γραφικά σοκάκια. Δεκάδες ευχάριστες εκπλήξεις θα «καραδοκούν» σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ενώ η εντυπωσιακή Λαμπαδηφορία και η Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού θα κορυφώσουν την εορταστική διάθεση σε ένα διαδραστικό σκηνικό  που οι Αποκριές στη Νάξο γίνονται μοναδική και αλησμόνητη εμπειρία! 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 | Βίντζι| 20:30

ΑΜΦΙ ΔΙΩΝΥΣΟΝ ΜΝΗΣΟΜΑΙ: Η Αριάδνη στη Νάξο και η αρπαγή του Διονύσου

Πίσω στα βάθη των αιώνων ένα καράβι με μαύρα πανιά ξεκινά από το Φάληρο την θλιβερή του πορεία για την Κρήτη. Μεταφέρει επτά νέους και επτά νέες από την Αθήνα ως θυσία στον Μινώταυρο. Ανάμεσα στους νέους και ο Θησέας, γιος του Αιγέα, βασιλιά της Αθήνας. Στόχος του να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Φτάνοντας ο Θησέας στην Κνωσσό γνωρίζει την Αριάδνη, ετεροθαλή αδελφή του Μινώταυρου, κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης. Αμέσως οι δύο νέοι ερωτεύονται. Η Αριάδνη τον βοηθά να βγει απ’ τον Λαβύρινθο μ’ ένα κουβάρι κλωστή. Έπειτα μπαίνουν στο πλοίο και ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής για την Αθήνα. Στο ταξίδι ωστόσο δυνατός βοριάς τούς ανάγκασε να αράξουν στη Νάξο. Κατεβαίνουν στο νησί και η Αριάδνη αποκοιμιέται σε μια κόγχη των βράχων της Πορτάρας. Εκεί, στο όνειρο του Θησέα, εμφανίζεται ο θεός Διόνυσος και του λέει ότι πρέπει να φύγει από το νησί χωρίς την Αριάδνη, αφού είναι γραφτό να μείνει εκεί και να γίνει γυναίκα του. Ο Θησέας τρομαγμένος υπακούει και φεύγει. Σε λίγο Μαινάδες και Σάτυροι κατεβαίνουν από τα κακοτράχαλα μονοπάτια του λόφου της Πορτάρας κρατώντας αναμμένους πυρσούς. Με χορό και τραγούδι υμνούν τον Διόνυσο και τον καλούν να εμφανιστεί. Ο Διόνυσος κατεβαίνει από το λόφο των Παλατιών, πλησιάζει την ξανθή Αριάδνη και την πείθει να τον παντρευτεί. Πάνω στους γαμήλιους χορούς ένα πειρατικό καράβι κάνει την εμφάνισή του. Βλέπουν τον Διόνυσο να χορεύει και υποθέτουν ότι είναι γόνος βασιλικής οικογένειας. Αποφασίζουν να τον απαγάγουν και να ζητήσουν πλούσια λύτρα. Πράγματι, οι πειρατές αράζουν ήσυχα στο Βίντσι, μπαίνουν στον χορό και ξαφνικά αρπάζουν τον Διόνυσο και τον ανεβάζουν με το ζόρι στο καράβι. Λίγο όμως κράτησε η χαρά τους. Ο Διόνυσος φανερώνει την θεϊκή του φύση με μια σειρά από θαύματα. Μάταια ένας γέρος πειρατής που αναγνώρισε ότι είναι ο θεός Διόνυσος παρακαλούσε τον καπετάνιο να τον ελευθερώσουν για να μην τους βρει η θεϊκή οργή. Ο Διόνυσος μεταμορφώνει όλους τους πειρατές σε δελφίνια, εκτός από τον γέρο, τον οποίο και τιμά για την ευσέβειά του. Κατεβαίνει από το καράβι και συνεχίζει το γαμήλιο γλέντι του μαζί με τις Μαινάδες και τους Σατύρους ξεσηκώνοντας την παραλία Βίντσι με θρακιώτικους χορούς και ξέφρενα τραγούδια. Ο Διόνυσος χαρίζει στην Αριάδνη ένα χρυσό στεφάνι, έργο του Ηφαίστου, και την φέρνει μαζί του στον Όλυμπο. Η θνητή Αριάδνη έφτασε έτσι να γίνει αθάνατη σύζυγος θεού.

Διοργάνωση: Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γουσόπουλος Χορογραφίες: Μαργαρίτα Τσίγκου

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 | ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΕΣ | Παραλία |21:30

Λευκό σεντόνι, ασπρόμαυρες μπογιές, στάχυα, αναμμένοι πυρσοί, ήχοι τυμπάνων και ιαχές συνθέτουν το σκηνικό της Λαμπαδηφορίας.

Το «βάπτισμα του πυρός» θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, στη Σχολή Ουρσουλινών αλλά και στον Άγιο Μηνά, όπου ξεκινάει η προετοιμασία και το ντύσιμο των Λαμπαδηφόρων. Με τη συνοδεία ήχων από τύμπανα και κρατώντας δάδες αναμμένες, οι λαμπαδηφόροι θα κατευθυνθούν στην παραλία, δημιουργώντας μια φαντασμαγορική πομπή και ατμόσφαιρα, που μόνο στη Νάξο μπορείτε να συναντήσετε. 

Λάβετε μέρος κι εσείς στις λαμπαδηφορίες και ελάτε στα σημεία συνάντησης, στις 19:00, έχοντας μαζί σας ένα λευκό σεντόνι. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με τσαμπούνες και ντουμπάκια στην Πλατεία Μανδηλαρά

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 | ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2019 | Παραλία | 15:30

Οι εκδηλώσεις του αποκριάτικου τριημέρου κορυφώνονται το μεσημέρι της Κυριακής με τη Μεγάλη Παρέλαση. Ομάδες καρναβαλιστών θα παρελάσουν με νέα και εντυπωσιακά άρματα, σκορπώντας ζωντάνια και κέφι στους επισκέπτες και σε όσους παρακολουθήσουν την παρέλαση. Η πομπή θα ξεκινήσει στις 3:30

Εκδηλώσεις στα χωριά της Νάξου

Τα αποκριάτικα έθιμα αναβιώνουν στα χωριά της Νάξου. Κορδελάτοι και κουδουνάτοι δίνουν ξεχωριστό χρώμα και ήχο στη Ναξιώτικη αποκριά.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα

Οι Κορδελάτοι των Εγγάρων… 

Τετάρτη        ώρα 16:00 έως 20:00         στον  Κυνίδαρο

Πέμπτη        ώρα 16:00 έως 20:00         στις   Μέλανες

Σάββατο       ώρα 12:00 έως 16:00         στο   Κουρουνοχώρι

Στις Εγκαρές θα έρθουν:

Τρίτη  ώρα 12:00 έως 16:00         από τις  Μέλανες

Τετάρτη        ώρα 12:00 έως 16:00         από τον  Κυνίδαρο

Σάββατο ώρα 12:00 έως 16:00  από το Κουρουνοχώρι

Και οι Κορδελάτοι του Κορωνοχωρίου – Μύλων θα βρίσκονται σήμερα το μεσημέρι στον Κυνίδαρο και το Σάββατο στις Εγγαρές 

Παρασκευή 8 Μαρτίου 

ΑΜΦΙ ΔΙΩΝΥΣΟΝ ΜΝΗΣΟΜΑΙ: Η Αριάδνη στη Νάξο και η Αρπαγή του Διονύσου | Βίντσι | 20:30

Κάτω από τον Ναό του Απόλλωνα, ο μύθος συναντά την μακραίωνη ιστορία της Νάξου, με την αναπαράσταση της άφιξης του Θησέα και της Αριάδνης, τον γάμο της με τον Διόνυσο και την αρπαγή του θεού από τους Τυρρηνούς πειρατές. Σάτυροι και Μαινάδες πλαισιώνουν ένα σκηνικό μυσταγωγίας. 

Σάββατο 9 Μαρτίου 

ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΕΣ | Παραλία | 21:30

Λευκό σεντόνι, ασπρόμαυρες μπογιές, στάχυα, αναμμένοι πυρσοί, ήχοι τυμπάνων και ιαχές συνθέτουν το σκηνικό της Λαμπαδηφορίας. Ελάτε κι εσείς στη Σχολή Ουρσουλινών και στο Θεατράκι του Αγίου Μηνά στις 19:00 και πάρτε μέρος στην ξέφρενη πομπή. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με τσαμπούνες και ντουμπάκια στην Πλατεία Μανδηλαρά.

Κυριακή 10 Μαρτίου 

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ | Παραλία | 15:30

Η Μεγάλη Παρέλαση το μεσημέρι της Κυριακής στην παραλία της Χώρας. Ομάδες καρναβαλιστών θα παρελάσουν με νέα και εντυπωσιακά άρματα, σκορπώντας ζωντάνια και κέφι στους επισκέπτες και σε όσους παρακολουθήσουν την παρέλαση. 

ΚΟΡΔΕΛΑΤΟΙ | Αγερσανί | 13:30

Γλέντι με τους Κορδελάτους στην κεντρική πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα. Διοργάνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου. Συμμετέχει το χορευτικό τμήμα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου.

ΚΟΡΔΕΛΑΤΟΙ | Βίβλος |13.00

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Τριπόδων οργανώνει παραδοσιακό γλέντι με τους Κορδελάτους στην πλατεία του χωριού.

ΚΟΥΔΟΥΝΑΤΟΙ| Απείρανθος | 15:00

Ζωσμένοι με κουδούνια και κρατώντας διονυσιακούς φαλλούς, οι Κουδουνάτοι προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο στα σοκάκια του χωριού για να υποδεχτούν την εαρινή περίοδο και να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα. Γλέντι με τραγούδια και χορούς, που διαρκεί έως αργά το βράδυ.

Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου

ΚΟΥΛΟΥΜΑ| Φιλώτι – Πλάτανος | 10:00

Το Φιλώτι υποδέχεται για μια ακόμα χρονιά την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής με πλούσια νηστίσιμα εδέσματα και άφθονες λαγάνες, με παραδοσιακή μουσική, τσαμπούνες και τουμπάκια αλλά και με τους Κουδουνάτους να χαρίζουν ξεχωριστούς ήχους. 

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Σέικ, Salsa και Διπλοπενιές | 11 & 13 Μαρτίου | Θέατρο Ιάκ. Καμπανέλλης | 20:30

O Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Νάξου «Χοροέκφραση» και η χορευτική ομάδα Street Latin Danzart παρουσιάζoυν το musical «Σέικ, Salsa και Διπλοπενιές». Εμπνευσμένο από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και τη γνωστή σε όλους μας ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες», με πολλές «αξώτικες» παρεμβάσεις, υπόσχονται ένα απολαυστικό χορευτικό ταξίδι με πολλές δόσεις γέλιου. Είσοδος Ελεύθερη.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη