Νάξος - ΕΑΣ: Τσικνοπέμπτη στο Φιλώτι με Κουδουνάτους

Νέα συνεργασία εν όψει; Η Τσικνοπέμπτη παραδοσιακά λειτουργεί ως πόλος έλξης για όλους όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα αλλά και να βιώσουν έθιμα που ξαναζωντανεύουν μέσα από το πέρασμα των γενεών.. Στο Φιλώτι, κάθε Τσικνοπέμπτη, οι Κουδουνάτοι κάνουν δυναμική εμφάνιση και προσφέρουν μοναδικό θέαμα, την ώρα που οι ψησταριές παίρνουν …φωτιά.

Φέτος; Έχουμε έκπληξη. Κι αυτό γιατί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου «Ο Ζευς» στρώνουν κοινό τραπέζι και οργανώνουν τρικούβερτο παραδοσιακό ναξιώτικο γλέντι με τα φημισμένα και πεντανόστιμα Αξιώτικα Αμνοερίφια, το σήμα κατατεθέν των ορεινών χωριών της Νάξου!  Άφθονο κρασί, Γραβιέρα Νάξου, πατάτες, αρνάκι και κατσικάκι γάλακτος, θα απολαύσουν οι επισκέπτες.

Ας δούμε τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου…

"Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου «Ο Ζευς» στρώνουν το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και οργανώνουν τρικούβερτο παραδοσιακό ναξιώτικο γλέντι, με τη συμμετοχή των ξακουστών Κουδουνάτων και μεγάλων καλλιτεχνών της νησιώτικης μουσικής παράδοσης και φυσικά τα φημισμένα και πεντανόστιμα Αξιώτικα Αμνοερίφια, το σήμα κατατεθέν των ορεινών χωριών της Νάξου!

Άφθονο κρασί, Γραβιέρα Νάξου, πατάτες, αρνάκι και κατσικάκι γάλακτος, εκλεκτά προϊόντα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, θα απολαύσουν οι επισκέπτες στο Φιλώτι την Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019.

Παράλληλα, ένα απο τα πιο εντυπωσιακά έθιμα του Αιγαίου θα αναβιώσει και φέτος στα ορεινά χωριά του νησιού!

Στο Φιλώτι, την Απείρανθο και την Κόρωνο οι εντυπωσιακοί Κουδουνάτοι, με τις μάλλινες κάπες των παλαιών βοσκών του νησιού, ζωσμένοι με... κουδούνια και κρατώντας τη «σόμπα» (αντίγραφο διονυσιακού φαλλού), θα προκαλέσουν εκκωφαντικό θόρυβο στα σοκάκια των χωριών για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα και να υποδεχθούν την εαρινή περίοδο!

Στις ημέρες μας τα ορεινά χωριά γιορτάζουν με αυτόν τον τρόπο την έλευση της Σαρακοστής και την περίοδο της νηστείας που ακολουθεί.

Είστε όλοι καλεσμένοι!
Σας περιμένουμε να γλεντήσουμε μαζί!"