Νάξος: Εκοψαν τη πίτα τους οι φίλοι της Βυζαντινής Μουσικής

Απόγευμα Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου και στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Παντανάσσης Νάξου πραγματοποιείτε η εκδήλωση της ευλογίας και κοπής της Αγιοβασιλόπιτας του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης «Ο Άγιος Νικόδημος». Σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε μεν το 2003 αλλά φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια από την επαναλειτουργία του..  Η εκδήλωση πολύ όμορφη, με ψαλμούς από τη χορωδία του Σχολείου Ψαλτικής Αθηνών και ομιλία του πατήρ Ιωάννη Φωτόπουλου… Επίσης, χαιρετισμό και μίνι απολογισμό είχαμε από τον πρόεδρο του Συλλόγου κο Γεώργιο Κρασσά, αλλά και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλίνικο… Α και να σημειώσουμε ότι το παρών έδωσε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Λιανός, όπως και ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κος Ανεβλαβής... 

Ας δούμε τι αναφέρει η σχετική ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας.. .

«Το απόγευμα της 15ης Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρευρέθη σε εορταστική εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης ``Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ`` στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Παντανάσσης  πόλεως Νάξου. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, περιελάμβανε την απόδοση Εκκλησιαστικών ύμνων, από τον χορό ψαλτών του Σχολείου Ψαλτικής Αθηνών, υπό την χοραρχία του κ. Κωνσταντίνου Μπουσδέκη και το δεύτερο μέρος, περιελάμβανε  ομιλία του Αιδ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Φωτόπουλου, Κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: ``Να κάνουμε τα παιδιά μας αληθινούς χριστιανούς``. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Συλλόγου. προσφέροντας όπως συνηθίζει και το φλουρί (Κωσταντινάτο)».

Καταστατικό

Εμείς να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος ιδρύθηκε με την από τις 23 Ιουνίου 2003, αίτηση 23 ιδρυτικών μελών προς το Πρωτοδικείο Νάξου. Και αναγνωρίστηκε στις 13 Οκτωβρίου του 2003.

Σκοποί του συλλόγου:
α) Η διδασκαλία και η διάδοση της Βυζαντινής Μουσικής και η κατάρτιση ιεροψαλτών.

β) Η πραγματοποίηση διαλέξεων και ερευνών για τις ρίζες και την  εξέλιξη της Βυζαντινής μουσικής δια μέσου των Αιώνων καθώς και για τις ηθικές και πολιτιστικές αξίες που υπηρετεί και τις ψυχικές ανάγκες που εκφράζει καθώς και την συμβολή της στην εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των πιστών και στην ηθική εξύψωση της κοινωνίας.

γ) Η διοργάνωση διαλέξεων και ομιλιών μέσα στο πνεύμα της χριστιανικής παράδοσης για την καθοδήγηση των γονέων στο ορθό τρόπο ανατροφής των παιδιών και την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα.

δ) Στην συμβολή και στην ενασχόληση της νεολαίας με επωφελείς ,ηθικές και χρήσιμες δραστηριότητες με βάση την αλληλεγγύη  και τον σεβασμό των συνανθρώπων μας.

ε) Η έρευνα της συμβολής των Ναξίων και γενικότερα των Κυκλαδιτών στην σύνθεση και την εκτέλεση Βυζαντινών ύμνων.

Και τέλος να σημειώσουμε ότι με βάση την περσινή αντίστοιχη τελετή, ο κος Κρασσάς είχε ζητήσει εάν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί στη πόλη ένας οργανωμένος χώρος μελέτης – Ίδρυμα Αγίου Νικοδήμου – που θα είχε την σύνδεση με Πανεπιστημιακό ίδρυμα ώστε να πραγματοποιούνται μελέτες του Αγίου Νικοδήμου ακόμη και σε επίπεδο μεταπτυχιακό και βέβαια δράσεις που να έχουν ως στόχο την εμβάθυνση στη ζωή και το έργο του Αγίου Νικοδήμου…

Φωτογραφίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News