Νάξος: Εμπρός για το "Ινστιτούτο Ιάκωβος Καμπανέλλης"

"Σαν Ναξιώτες, είμαστε περήφανοι για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Όμως δεν είναι αρκετή η περηφάνια, ούτε το θέατρο "Ιάκωβος Καμπανέλλης"  στο Δημαρχείο Νάξου, ούτε το μουσείο στη Γρόττα. Χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Το έργο του είναι μεγάλο. Δεν είναι αρκετή η απαρίθμηση των έργων του θεατρικά, ποιήματα κ.λ.π. Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε να μελετηθεί , να αναδειχθεί και να παραμείνει ζωντανό. Να δημιουργηθεί μια σχολή. Ένα πεδίο έρευνας, μελέτης και δημιουργίας. Ένα « ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ»

Ποιος το αναφέρει αυτό; Ο εκπαιδευτικός Νίκος Κρητικός σε ανοιχτή του επιστολή προς όσους ενδιαφέρονται να ακούσουν... Και ζητάει τι άλλο, από το αυτονόητο: την ύψιστη τιμή απόδοσης προς το πρόσωπο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του κορυφαίου Ναξιώτη συγγραφέα με τεράστιο έργο που όπως τονίζει δεν μπορεί να ... περιοριστεί είτε σε ένα θεατρικό Μουσείο, είτε σε μία Θεατρική Σκηνή. Χρειάζεται το κάτι παραπάνω. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το Ινστιτούτο με βάση την πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών, ένας καταπληκτικός χώρος στο κέντρο του Κάστρου της Νάξου που αναζητεί ...ταυτότητα με το πέρασμα του χρόνου και την αλλαγή χρήσης... Αλλωστε μέσα από ένα Ινστιτούτο, είναι δεδομένο ότι η αναβάθμιση έρχεται ως φυσικό επακόλουθο.. 

Ας δούμε αναλυτικά την επιστολή που έχει στείλει ο αγαπητός μας καθηγητής, Νίκος Δ. Κρητικός 

"Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (Ι.Κ.), είναι κατά γενική ομολογία, ο μεγαλύτερος Έλληνας θεατρικός συγγραφέας. Σαν Ναξιώτες, είμαστε περήφανοι για τον Ι.Κ. Όμως δεν είναι αρκετή η περηφάνια, ούτε το θέατρο Ι.Κ. στο Δημαρχείο Νάξου, ούτε το μουσείο στη Γρόττα. Χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Το έργο του είναι μεγάλο. Δεν είναι αρκετή η απαρίθμηση των έργων του θεατρικά, ποιήματα κ.λ.π.

Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε να μελετηθεί , να αναδειχθεί και να παραμείνει ζωντανό. Να δημιουργηθεί μια σχολή. Ένα πεδίο έρευνας, μελέτης και δημιουργίας. Ένα « ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ» Τη Νάξο την αγάπησε πολύ. Τη Χώρα τη λάτρεψε. Ήταν η πηγή έμπνευσης για πολλά από τα έργα του. Είναι λοιπόν υποχρέωση μας να δημιουργήσουμε αυτό το ινστιτούτο στη Νάξο. Ο χώρος της πρώην σχολής Ουρσουλινών είναι ιδανικός .

Εδώ και χρόνια ψάχνουν το όνομα της σχολής. Ιδανικό όνομα: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ.

Ο χώρος είναι πολύ μεγάλος. Καλύπτει 3 χιλ. τεραγωνικά μέτρα. Σε συνδυασμό με το Ιστορικό αρχείο Νάξου που ήδη στεγάζετε στη σχολή, θα γίνει πραγματικός φάρος γνώσης και δημιουργίας. Την λειτουργία του να αναλάβει η Ακαδημία Αθηνών , το τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου και το Εθνικό θέατρο και ο Δήμος Νάξου. Εμπρός λοιπόν".
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News