Νάξος: Εναρξη προετοιμασίας για το "Ετος Ιάκωβου Καμπανέλλη"

Ιάκωβος Καμπανέλλης

«Η ανακήρυξη του 2022 ως “Έτους Καμπανέλλη” αποτελεί ελάχιστο αντίδωρο στο τεράστιο πνευματικό έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο αξεπέραστο έργο του, κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ελληνική ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Κατάφερε, όσο κανείς άλλος, να συνθέσει, με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό, τις δυσκολίες, τον αγώνα, αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα του ελληνικού λαού". Τάδε έφη Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, την περασμένη Άνοιξη όταν και έγινε γνωστό ότι το 2022 θα είναι "Ετος Καμπανέλλη" ως ελάχιστος φόρος τιμής για την προσφορά του Ναξιώτη πνευματικού άνδρα... 

Και η κα Μενδώνη στην αναφορά της είχε προσθέτει "  Εκτός όμως από τη διαχρονική αξία του έργου του, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, υπήρξε σπουδαίος Έλληνας. Ένας πνευματικός άνθρωπος, ένας ανήσυχος πολίτης και ένας θαρραλέος αγωνιστής, σύμβολο αντίστασης κάθε μορφής φασισμού. Ο Καμπανέλλης υπήρξε ένας μοναδικός άνθρωπος. Οσοι είχαμε την τιμή και την χαρά να τον γνωρίσουμε, διδαχθήκαμε πολλά από αυτή την συναναστροφή. Ευφυής, καλοσυνάτος, μεγάθυμος, ευαίσθητος, ποιητικός, νησιώτης».  

Ετος Καμπανέλλη λοιπόν σε μερικούς μήνες ή εβδομάδες καθότι είμαστε αρχές Νοεμβρίου και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει εκφράσει τη πρόθεσή του να προχωρήσει σε δράσεις ως προς τον εορτασμό αυτής της ιδιαίτερης κίνησης..   Ομως, έως τώρα, δεν ξέρουμε κάτι περισσότερο, εκτός από την αναφορά του αρμόδιου αντιδημάρχου κου Βαγγέλη Κατσαρά, ο οποίος είχε ανακονώσει ότι θα δημιουργηθεί Επιτροπή που θα αναλάβει την προπαρασκευή προτάσεων και υλοποίησή τους... 

Στις 2 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα των γενεθλίων του, θα πραγματοποιηθεί η  εναρκτήρια εκδήλωση ενώ το σύνολο των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους, τελούν υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ.

Την ίδια ώρα όπως μαθαίνουμε μέσω διαδικτύου το Υπουργείο τρέχει. Και μάλιστα έχει ξεκινήσει επαφές με παράγοντες που έχουν σχέση με τη Νάξο. Οπως ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός. Τι εννοούμε; Σε ανάρτηση της κας Ελένης Δουνδουλάκη - Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - διαβάζουμε " Το 2022 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «#Έτος_Ιάκωβου_Καμπανέλλη». Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επετειακών εκδηλώσεων είχα συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Νάξου, Δημήτρη Λιανό Dimitris Lianos. Η #Νάξος, γενέτειρα του Καμπανέλλη, όπου βρίσκεται και το Μουσείο που φέρει το όνομά του, δεν θα μπορούσε να λείπει από τον προγραμματισμό μας προς τιμήν του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και ακαδημαϊκού!" 

 

Και λίγο αργότερα είχε συνάντηση και με τη κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα. Για τον ίδιο λόγο. Την προετοιμασία ενόψει της νέας χρονιάς... Κια είχε αναφέρει η κα Δουνδουλάκη " Συνεχίζοντας τις προετοιμασίες για το «#Έτος_Ιάκωβου_Καμπανέλλη», είχα τη μεγάλη χαρά να συναντηθώ με την Κατερίνα Καμπανέλλη Katerina Kambanelli, κόρη του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και ακαδημαϊκού. Η συζήτηση εκτενής και άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ετοιμάζει ένα πλέγμα πολιτιστικών δράσεων για να τιμήσει τη μνήμη και το έργο του σπουδαίου αυτού πνευματικού ανθρώπου!" 

 

# Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία για την κήρυξη «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» ξεκίνησε Μάρτη 2020, μετά από την επιστολή της κας Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην οποία «η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εκφράζει την ένθερμη υποστήριξή της στην ανακήρυξη του έτους Δεκέμβριος 2021 - Δεκέμβριος 2022 ως «Έτους  Ιακώβου Καμπανέλλη, κατόχου της έδρας  της Θεατρικής Δραματουργίας της Ακαδημίας, επί δώδεκα έτη συναπτά». Να τονιστεί ότι ανάλογο αίτημα είχε υποβάλει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τόπος καταγωγής του θεμελιωτή του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News