Νάξος - Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης: 25 χρόνια "φωνάζει" με τις επιτυχίες του, ξεκινάει άμεσα

".... Ένας τρόπος ζωής που ο τόπος μας, η Νάξος, ευννοεί, μιας και ο πολιτισμός της είναι η μεγαλύτερη προίκα. Κυκλαδικός πολιτισμός (ειδώλια), Βυζαντινός πολιτισμός, αρχαίος, ιστορία, μουσική, ζωική - φυσική παραγωγή. Όλα αυτά τα εντάσσουμε στην δουλειά μας με τα παιδιά και τους γονείς τους να ομορφαίνουν την ζωή τους με αυτήν την γνώση. Δουλεύουμε όλο το χρόνο στο εργαστήριο (και την ύπαιθρο, η θάλασσα απέχει 50μ. από το εργαστήριο) και στα χωριά, στην ενδοχώρα του νησιού. Kάθε τέλος της περιόδου οργανώνουμε την παρουσίαση της δουλειάς μας, που είναι  η έκθεση των έργων των παιδιών σε χώρους πολιτισμού του νησιού, υπαίθριες  όπως η έκθεση στο Χαλκί που αναφέρατε. Δίνει την δυνατότητα στον καθένα που δεν μπορεί, δεν ξέρει, να δει έργα στους δρόμους. Να δει την τέχνη στο δρόμο. Να δει πως ομορφαίνει, πως καλλιεργείται η γνώση με τον ποιό ουσιαστικό τρόπο....".

118764546_2627905427463273_2325105134980591706_n.jpg

Αυτή την απάντηση δίνει η Φιλίππα Φλώρακα στον Πάρη Καπράλο σχετικά με τις δράσεις του εργαστηρίου... Ενός εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης που συμπληρώνει αισίως 25 χρόνια και μοιάζει να είναι πιο ακμαίο από ποτέ...  Μαζί με τον Γιάννη Χάλκο έχουν δημιουργήσει ένα δυναμικό δίδυμο που φέρνει στην Τέχνη όλο και περισσότερους Ναξιώτες, Μικρούς και μεγάλους. Οι εγγραφές για τη νέα χρονιά ξεκίνησαν (από την 1η Σεπτεμβρίου), ενώ αύριο Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου - ανήμερα της γιορτής της Χάιδως, της αγαπημένης αδελφής της Φιλίππας, ξεκινούν τα εργαστήρια... Παράλληλα, τρέχει (έως το τέλος του μήνα) και η έκθεση ζωγραφικής στο Εργαστήριο έως το τέλος του μήνα... Οπότε προλαβαίνετε...

Οπως δεν αναφέρει η Φιλίππα " Σε κάθε σπίτι να υπάρχει ένα έργο μου.Κάθε άνθρωπος να γνωρίζει την τεχνοτροπία μου.Κάθε έκθεση μου να είναι ένα κοινωνικό γεγονός". Οπως κι εάν το κάνουμε, είναι ένας σημαντικός στόχος. Ποντάρει πάντως στο κόκκινο γιατι όπως λέει " Εκφράζει όλη την ένταση την αγάπη την  ανασφάλεια. Αποτελεί μία σφραγίδα σε όσα δεν μπορούν να ειπωθούν" και αυτό που θέλει από τους μαθητές της είναι " να ακολουθήσει το όνειρο του. Είναι ενας δρόμος που προσφέρει γνώση επηρεάζει την κοινωνία και η σύγχρονη τέχνη και η τεχνολογία βοηθάει να είναι και προσοδοφόρο.Το βασικό όμως είναι οτι κάνοντας αυτό που αγαπάς είσαι και ευτυχισμένος." 

filippa.jpg

Κι ένα μίνι βιογραφικό για την Φιλίππα (σ.σ. ο Γιάννης θα μας δείρει το ξέρουμε αλλά αχ αυτές οι γυναίκες)

Η Φιλίππα Φλώρακα είναι εξπρεσσιονίστρια ζωγράφος με ιδιαίτερη αγάπη στα χρώματα. Τα έργα της είναι ένας ρευστός ποταμός χρώματος -κυρίως κόκκινου, λέει η ίδια, αν και σε πολλά έργα της μυρίζεις το θαναλασσινό αεράκι και ακούς το ξέσπασμα του κύματος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δανακό της Νάξου. Μαθητευσε στον Σπύρο Κουμελά, μελέτησε αγιογραφία κοντά στον ζωγράφο και - αγιογράφο Ηλία Λιαούρη, παιδική τέχνη μέσα από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, στο οποίο στη συνέχεια δίδαξε για 10 χρόνια. Παράλληλα δίδαξε στο 3ο και 4ο παιδικό στέκι Δήμου Γαλατσίου, ενώ το 1995 ίρυσε στη Νάξο το Εργαστήριο Παιδικής Τέχνης που λειτουργεί έως και σήμερα με παιδιά από 4 έως 18 ετών και ενήλικες. Έχει εργαστεί ως εικονογράφος σε ποιητικές συλλογές και παραμύθια και σκίτσα της έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο. Αγιογραφίες της βρίσκονται στην Τήνο, τη Νάξο και τα Κύθηρα. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Από το καλοκαίρι του 2019 συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνων  ARC -Art Revisited Collective.

Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα artsantiquesccr.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News