Νάξος - Ετος Καμπανέλλη: Ανοιγμα εκδηλώσεων με τη ταινία "Το κανόνι και τ΄αηδόνι"

Καμπανέλλης

«Η ανακήρυξη του 2022 ως “Έτους Καμπανέλλη” αποτελεί ελάχιστο αντίδωρο στο τεράστιο πνευματικό έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο αξεπέραστο έργο του, κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ελληνική ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Κατάφερε, όσο κανείς άλλος, να συνθέσει, με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό, τις δυσκολίες, τον αγώνα, αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα του ελληνικού λαού". Τάδε έφη Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, την περασμένη Άνοιξη όταν και έγινε γνωστό ότι το 2022 θα είναι "Ετος Καμπανέλλη" ως ελάχιστος φόρος τιμής για την προσφορά του Ναξιώτη πνευματικού άνδρα...  

Ετος Καμπανέλλη λοιπόν σε μερικές ημέρες καθότι είμαστε τέλη Νοεμβρίου και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  εξέφρασε τη πρόθεσή του να προχωρήσει σε δράσεις ως προς τον εορτασμό αυτής της ιδιαίτερης κίνησης..   Μέχρι τώρα ήταν γνωστή η πρόθεση - μέσω αναφοράς του αρμόδιου αντιδημάρχου κου Βαγγέλη Κατσαρά - η δημιουργία Επιτροπής που θα αναλάβει την προπαρασκευή προτάσεων και υλοποίησή τους και λίγο αργότερα μάθαμε για τις συναντήσεις του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού και Κατερίνας Καμπανέλλη, με την Ελένη Δουνδουλάκη - Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - κατά την οποία είχαμε μάθει ότι " Το 2022 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «#Έτος_Ιάκωβου_Καμπανέλλη». Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επετειακών εκδηλώσεων είχα συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Νάξου, Δημήτρη Λιανό Dimitris Lianos. Η #Νάξος, γενέτειρα του Καμπανέλλη, όπου βρίσκεται και το Μουσείο που φέρει το όνομά του, δεν θα μπορούσε να λείπει από τον προγραμματισμό μας προς τιμήν του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και ακαδημαϊκού!" 

Και την 2η Δεκεμβρίου, ημέρα των γενεθλίων του, θα πραγματοποιηθεί η  εναρκτήρια εκδήλωση ενώ το σύνολο των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους, τελούν υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Τι θα γίνει στη Νάξο; Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μας ενημέρωσε ότι θα έχουμε την προβολή της ταινίας "Το κανόνι και τ΄αηδόνι" και του Ντοκιμαντέρ "Η ιστορία των χρόνων μου". 

 

# Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία για την κήρυξη «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» ξεκίνησε Μάρτη 2020, μετά από την επιστολή της κας Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην οποία «η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εκφράζει την ένθερμη υποστήριξή της στην ανακήρυξη του έτους Δεκέμβριος 2021 - Δεκέμβριος 2022 ως «Έτους  Ιακώβου Καμπανέλλη, κατόχου της έδρας  της Θεατρικής Δραματουργίας της Ακαδημίας, επί δώδεκα έτη συναπτά». Να τονιστεί ότι ανάλογο αίτημα είχε υποβάλει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τόπος καταγωγής του θεμελιωτή του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News