Νάξος - Φεστιβάλ Νάξου: “Η Σκέψη” (13/08) του Λεονίντ Αντρέγιεφ

Λίγο πριν βαρύνουν τα βλέφαρά μου διαβάζω για τον μονόλογο που ετοιμάζουμε για τα είκοσι χρόνια του Φεστιβάλ Νάξου με τον ψυχίατρο Στέλιο Κρασανάκη. «Από όλα τα εκπληκτικά και ασύλληπτα πλούτη της ζωής, το πιο εκπληκτικό και ασύλληπτο είναι η ανθρώπινη σκέψη. Σε αυτή βρίσκεται το θεϊκό στοιχείο, σε αυτήν η εγγύηση της αθανασίας και η υπερδύναμή της δεν γνωρίζει όρια».... Ποιος το λέει αυτό και γιατί;

Στην εφημερίδα "Καθημερινή", μιλάει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης, ο οποίος περιοδεύει ανά την Ελλάδα και στις 13 Αυγούστου θα ερμηνεύσει, στο Φεστιβάλ Νάξου, τον μονόλογο του Λεονίντ Αντρέγιεφ «η Σκέψη» σε μετάφραση Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ και σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, την Πέμπτη, οι δρόμοι οδηγούν στον Πύργο Μπαζαίου..

Ας δούμε τι αναφέρει και το σχετικό δελτίο ενημέρωσης...

 «Η σκέψη» θεατρική παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Λεονίντ Αντρέγιεφ. Μετάφραση από τα Ρωσικά, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Σκηνοθεσία Στέλιος Κρασανάκης – Ερμηνεία Μάνος Καρατζογιάννης. Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη – Μουσική Τηλέμαχος Μούσας.

«Απ’ όλα τα εκπληκτικά και ασύλληπτα πλούτη  της ζωής το πιο εκπληκτικό κι ασύλληπτο είναι η ανθρώπινη σκέψη»

Μια σκηνική-δραματική αναπαράσταση της σκέψης ενός ταραγμένου μυαλού με σκοπό την αναζήτηση της εσωτερικότητας. Ο ήρωας του έργου δεν γνωρίζει εάν υποδύεται ότι είναι τρελός ώστε να μην τιμωρηθεί για τον φόνο που διέπραξε ή εάν σκότωσε επειδή ήταν πραγματικά τρελός. Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα αναρωτηθούμε συχνά εάν έχουμε μπροστά μας ένα διαταραγμένο που προσπαθεί να αποενοχοποιηθεί ή ένα υγιή νου που οδηγείται στην τρέλα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η ΣΚΕΨΗ είναι ένα από τα αριστουργήματα του Αντρέγιεφ (γράφτηκε το 1902), όπου ο συγγραφέας παίζει με το μοτίβο της προσποίησης της τρέλας ή της καταβύθισης στην τρέλα. Ο ήρωας, ο γιατρός Κερζέντσεφ, έχει δολοφονήσει έναν στενό του φίλο και καταθέτει την απολογία του στους κριτές του. Να είχε άραγε ο Αντρέγιεφ επίγνωση ότι η καλλιτεχνική του διαίσθηση τον είχε οδηγήσει να βρει και να περιγράψει αυτό που έμελλε να αποτελέσει ένα από τα κλινικά συμπτώματα στην εξέλιξη της σχιζοφρένειας;
Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ είναι, κατά κάποιο τρόπο, "το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου". Ο κυβερνήτης κάποιας μικρής πόλης έχει καταπνίξει μιά εξέγερση διατάσσοντας πυρ κατά των λιμοκτονούντων απεργών: τριανταπέντε άντρες, εννέα γυναίκες και τρία παιδιά σκοτώθηκαν. Από την επομένη κιόλας της επίθεσης, όλη η πόλη ξέρει πώς ο κυβερνήτης είναι καταδικασμένος, πώς κάποιος θα τον σκοτώσει κάτι για το οποίο άλλωστε έχει και ο ίδιος απόλυτη επίγνωση. Δεν προσπαθεί να ξεφύγει απ' τη μοίρα του και, με καθαρό μυαλό, βαδίζει προς αυτό το πεπρωμένο, που και ο ίδιος το θεωρεί θεία δίκη. "Χτες ονειρεύτηκα την κηδεία σας", του γράφει ανώνυμα μια μαθήτρια λυκείου, "Πίσω απ' το φέρετρο υπήρχαν μόνο αστυνομικοί". Και κλείνει ως εξής: "Θα σας κλάψω σαν να ήμουν κόρη σας, γιατί σας λυπάμαι αφάνταστα". Το αφήγημα αυτό γράφτηκε το καλοκαίρι του 1905. Ένας μοναδικός προβληματισμός για την εξουσία και το θάνατο. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Χώρος:

Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου.

12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού

Τηλ. 22850 31402

Για την υγεία και την ευεξία όλων, συνιστούμε στους θεατές να διατηρούν μεταξύ τους ασφαλείς αποστάσεις και να φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου όταν φτάνουν και αναχωρούν από όλους τους χώρους όπου διοργανώνονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νάξου.

(ΕΝ)

“The thought” A play based on a novel by Leonid Andreyev | Translation from Russian to Greek Katerina Aggelaki Rook | Directed by Stelios Krasanakis | Acting: Manos Karatzogiannis |Costumes: Ioanna Tsami |Music: Telemachos Moussas.

Thursday 13/8 |Time:21.30 |Tickets: 12€

Venue / Info:

Bazeos Tower: 17th-century monument, situated on the 12th Km of the main road linking the capital city of Naxos (Chora), with the seacoast of Agiassos.

Tel. +30 22850 31402

Considering everyone's health and well-being, we strongly recommend that spectators keep safe distances and they wear protective face masks when arriving at and departing from all venues where Naxos Festival events are being held.

www.bazeostower.gr - www.naxosfestival.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News