Νάξος- Φεστιβάλ Νάξου: 'Καυτό" καλοκαίρι με Γιαννάτου, Φαραντούρη και Ζευγώλη

Νάξος - Πύργος Μπαζαίου

Το Φεστιβάλ Νάξου είναι εδώ.... Εχουμε ήδη πάρει τις πρώτες γεύσεις από τα δρώμενα του καλοκαιριού.. Και μάλιστα μας ταξιδεύουν στο χρόνο. Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι θα αναβιώσει η υφαντική τέχνη. Οχι, δεν είναι αστείο.. 

O ιστορικός χώρος του Πύργου Μπαζαίου στην ενδοχώρα της Νάξου, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός, καθώς και ο εξαιρετικής ομορφιάς περιβάλλων εξωτερικός χώρος με το ξερικό τοπίο και τους διατηρητέους ερειπιώνες, ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, προκειμένου να υποδεχθούν δώδεκα ολοκληρωμένες νησίδες ύφανσης. Με αφορμή την ομαδική εικαστική εκθεσιακή εγκατάσταση «ΤΑΠΙΣΕΡΙ» οι σύγχρονες υφάνσεις των εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση, συνομιλούν με γνώση και αμεσότητα με την ελληνική διαχρονική υφαντική παράδοση. Ταυτόχρονα διαμορφώνουν συναρπαστικά νεωτερικά πλαστικά τοπία ύφανσης προτείνοντας νέους τρόπους υφαντικής, με διαφορετικά υλικά και επινοήσεις χειρωνακτικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης, ο Μάριος Βαζαίος, διευθυντής του Φεστιβάλ Νάξου και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού, προσκαλούν δώδεκα διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να προχωρήσουν στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού πεδίου με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές πολυεπίπεδες αναφορές στη διαδικασία και το αναπάντεχο αποτέλεσμα της ύφανσης. Με τρόπο που συνδέεται απόλυτα με τον αρχιτεκτονικό ιστό και το φυσικό περιβάλλον του Πύργου Μπαζαίου.

Για την εκθεσιακή εγκατάσταση στον εμβληματικό τόπο της παρουσίασής της, έχουν επιλεγεί και αποδεχθεί την πρόσκληση συμμετοχής οι καλλιτέχνες:

Ζωή Γαϊτανίδου, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γρηγορίου, Ειρήνη Γκόνου, Μανόλης Ζαχαριουδάκης, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κώτσου (με καταγωγή από τη Νάξο), Πανδώρα Μουρίκη, Σοφία Πάσχου, Ισμήνη Σαμανίδου, Ιωάννα Τερλίδου.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Νάξου και διατρέχει όλη τη καλοκαιρινή σεζόν από τις 26 Ιουνίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2022, παραμένοντας ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 10:00-17:00 εκτός Δευτέρας.

Και οι μουσικές δράσεις 

Παράλληλα, συναυλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, προβολές και διαλέξεις συνυφαίνονται με τα έργα της έκθεσης το διάστημα του Ιουλίου και Αυγούστου στον αύλειο χώρο του Πύργου Μπαζαίου όπου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Νάξου που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο τέλος Ιουλίου η Σαβίνα Γιαννάτου με τις Chόrεs σε μια μουσική παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τον Αύγουστο στο πλαίσιο εορτασμού τους έτους για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη στο νησί όπου γεννήθηκε, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και ο Δημήτρης Φραγκιόγλου παρουσιάζουν τέσσερα θεατρικά μονόπρακτα, ενώ η Μαρία Φαραντούρη με τον Βασίλη Γισδάκη τα μελοποιημένα έργα του συγγραφέα ανάμεσα τους και το εμβληματικό Μάουτχαουζεν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Στο τέλος Αυγούστου στη σκηνή του Φεστιβάλ συνευρίσκονται ο Γιάννης Ζευγόλης (βιολί) και ο Βασίλης Ρακόπουλος (κιθάρα).

Μετακλήσεις σημαντικών ξένων καλλιτεχνών όπως το μουσικό συγκρότημα VOLOSI από την κεντρική Ευρώπη, η σύμπραξη του Γάλλου κοντραμπασίστα Marc Buronfosse με την τραγουδίστρια Lynn Adib από τη Δαμασκό, η χορευτική performance του Gabriel Gaudray-Donnio από το Βούπερταλ, ενισχύουν το διεθνή χαρακτήρα και την απήχηση του Φεστιβάλ, διαμορφώνοντας μια πολιτιστική όαση στο κέντρο της Νάξου και των Κυκλάδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News