Νάξος - Φεστιβάλ Νάξου: Όταν το ρεμπέτικο συναντά τον Ρεμπώ (13/08)

Φεστιβάλ Νάξου

Ρεμπώτικα: οι Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης προτείνουν τη δημι-ουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου. Και έχουμε τη χαρά να τους απολαύσουμε στον Πύργο Μπαζαίου, την Παρασκευή 13 Αυγούστου (ώρα έναρξης 21:30) και στα πλαίσια του Φεστιβάλ Νάξου 2021.... 

Το «πάντρεμα» των δύο αυτών κόσμων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 όταν τα αδέρφια Καλογεράκη άρχισαν τη μελέτη της αλληλογραφίας του Ρεμπώ με τον Βερλαίν, όπου μέσα από τις επιστολές αυτές ξεδιπλωνόταν η πορεία της ερωτικής τους σχέσης.

Η καλλιτεχνική τους ανησυχία για τη μελοποίηση αυτών των επιστολών τούς οδήγησε σε μία τολμηρή ιδέα: το πάντρεμά τους με ρεμπέτικα τραγούδια, δημοφιλή αλλά και λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Μία συνομιλία, μια περιγραφή αλλά ταυτόχρονα και ένας σχολιασμός της θυελλώδους αυτής σχέσης μέσα από την ερωτική θεματολογία των κλασικών ρεμπέτικων.

Το άλμπουμ «Ρεμπώτικα» κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2021 από τη Μικρή Άρκτο.

Ο Παντελής και ο Μιχάλης Καλογεράκης απαγγέλουν και ερμηνεύουν άλλοτε ρεμπέτικα τραγούδια, κι άλλοτε τις επιστολές των δυο ποιητών.

Η συμμετοχή της Λένας Κιτσοπούλου στο άλμπουμ αλλά και στην πα-ράσταση, μας προδιαθέτει για ένα ταξίδι στο κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού όπως η ίδια γνωρίζει κάθε φορά που ερμηνεύει.
Αποτέλεσμα αυτού, να φτάνει η στιγμή όπου ο λόγος που απαγγέλλεται, με τον λόγο που τραγουδιέται να δένεται αρμονικά και να προσφέρει ένα ακουστικό πλούτο, με αρώματα ποίησης και ρεμπέτικου. Μοιραία λοιπόν προκύπτουν τα Ρεμπώτικα, μία συνομιλία της θυελλώδους αυτής σχέσης και του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Σταθμοί της παράστασης αυτής είναι τα ρεμπέτικα τραγούδια όπως: Λόγια ανταλλάξαμε βαριά (Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, μουσική: Τώνης Μαρούδας), Η Καταιγίδα (Στίχοι, μουσική: Τόλης Χάρμας), Ο Αντώνης ο Βαρκάρης (Στίχοι: Οικονόμου Πιπίτσα, μουσική: Περιστέρης Σπύρος), Το Παλιόπαιδο (Στίχοι: Σωτηρία Μπέλλου, μουσική: Γαβριήλ Μαρίνος), Μονά ζυγά (Στίχοι: Δημήτρης Γιαννουκάκης, μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ), Θα φύγω, θα με χάσεις (Στίχοι, μουσική: Γιώργος Μητσάκης).

Επίσης η παράσταση ολοκληρώνεται και με τα μελοποιημένα τραγούδια από τη δισκογραφία τους, Κάτι παράξενο και Προσωπικό. - Είσοδος:15€

English text 
“Rimbautika” Michalis & Pantelis Kalogerakis

The Kalogerakis brothers present the stormy relationship of the poet Arthur Rimbaud with Paul Verlaine through the exchanged love letters while performing “rebetika” songs. The musical narration attempts to highlight the invisible threads that link Rimbaud’s “rebetiko” lifestyle to the intense poetic world of rebetika songs by giving the title “Rebetiko”.
With the participation of Lena Kitsopoulou, singing. Stratos Grintzalis, bouzouki, mandolin. Alexis Stenakis, clarinet, piano.
Entrance: 15€

Info 

Ρεμπώτικα

Που: Πύργος Μπαζαίου, Νάξος

Πότε: Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 / Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμή εισιτηρίου: 15€

Διάθεση εισιτηρίων: Πύργος Μπαζαίου (μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου), 12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού, τηλ. 22850-31402

Ε-mail: naxosculture@gmail.com

Σχετικά links: www.bazeostower.gr, www.naxosfestival.gr

*Όλες οι εκδηλώσεις του ΦΝ πραγματοποιούνται τηρώντας τα μέτρα και τις συστάσεις που εξακολουθούν να ισχύουν για την αποφυγή της εξάπλωσης της Covid-19 και την υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου, ελπίζοντας σε ένα ασφαλές και ανέφελο καλοκαίρι για όλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News