Νάξος - Φιλώτι: Συγχαρητήρια στον συγχωριανό μας πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών

H 15η Ιανουαρίου του 2019 ήταν μία από τις πιο σημαντικές ημέρες στην πνευματική ζωή της Νάξου. Ο λόγος; Πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών του 2019, και δύο Ναξιώτες προχώρησαν σε παράδοση παραλαβή έδρας και δη αυτής του Προέδρου. Ο απερχόμενος Αντώνης Ν. Κουνάδης παρεχώρησε τη θέση του στον Στέφανο Ημελλο. Όπως είθισται, τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Αντώνιος Ν. Κουνάδης, όσο και ο νέος πρόεδρος κ. Ήμελλος, εκφώνησαν ομιλίες. Ο κ. Κουνάδης, πριν την ομιλία του, εστίασε σε ορισμένα καίριας σημασίας θέματα που αφορούν την Ακαδημία, όπως η έκδοση του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και η κατασκευή του κτηρίου επί των οδών Σίνα και Βησσαρίωνος για τη στέγαση των διάσπαρτων σε διάφορα άλλα σημεία κέντρων και υπηρεσιών της, έργα για τα οποία αναμένονται εξελίξεις ως προς την προώθησή τους. Τίτλος της διάλεξής του «Η καταγωγή της ελληνικής γλώσσης: προφορικής και γραπτής»… Από τη πλευρά του, ο κος Ημελλος, αφού ευχαρίστησε τον συντοπίτη του για την άψογη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας του, καθώς και άλλους, προχώρησε στη δική του ομιλία με θέμα «Παράδοση και δημοτικό τραγούδι».
Όμως, στην αίθουσα εκτός των άλλων είδαμε και ουκ ολίγους Ναξιώτες. Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλίνικο έως τον πρώην υπουργό κο Ανωμερίτη, τον πολιτευτή Κυκλάδων κο Βλασερό και βέβαια το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου. Τα μέλη του οποίου, συνεχάρη τον κο Στέφανο Ήμελλο για την εγκατάστασή του ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, να είναι υγιής, να παραμείνει ακμαίος και δημιουργικός»

Ας δούμε τι αναφέρεται αναλυτικά την σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου:

«Στις 15 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19.00, στην μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων της Ακαδημίας Αθηνών έλαβε χώρα ένα μοναδικό και συνάμα τιμητικό για το Φιλώτι και την ευρύτερη Νάξο γεγονός ήτοι εγκαταστάθηκε ο κος Στέφανος Ήμελλος, υιός του μακαριστού παπα-Δημήτρη, γέννημα-θρέμμα Φιλωτίτης, ως ο νέος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, στην θέση του κου Αντωνίου Ν. Κουνάδη, απελθόντος Προέδρου, επίσης Ναξιακής καταγωγής.

Πλήθος Φιλωτιτών, Ναξίων, Κυκλαδιτών αλλά και λοιπών προσκεκλημένων συνέρρευσε στην Ακαδημία Αθηνών συμμετέχοντας στην μυσταγωγία της εγκατάστασης του Στεφάνου  Ήμελλου, ομοτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, του ανωτέρου πνευματικού ιδρύματος της Χώρας μας, «λίκνου» και προστάτιδος των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών της Ελλάδος.

Με την ανάδειξή του ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών ο κος Στέφανος Ήμελλος βρίσκεται πλέον στην κορυφή των ανθρώπων του πνεύματος.

Η εγκατάστασή του στην θέση του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών αποτελεί το επιστέγασμα των αόκνων δράσεών του (συνοπτικά: δίδαξε επί ένα έτος στο Λεόντειο Λύκειο, διετέλεσε συντάκτης, διευθυντής και γενικός διευθυντής του Κέντρου  Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το έτος 1968 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «άριστα», τα έτη 1968-1970 παρηκολούθησε στα πανεπιστήμια Κολωνίας και Βόννης επί 4 εξάμηνα μαθήματα και φροντιστήρια (Oberseminar), το 1973 εξελέγη υφηγητής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου  δίδαξε  το μάθημα της Λαογραφίας επί 27 έτη, από 1973-1974 ως άμισθος υφηγητής, από 1974-1981 ως εντεταλμένος υφηγητής, από 1981-2000 ως τακτικός καθηγητής, διετέλεσε επανειλημμένως Διευθυντής του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας, διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, διευθυντής και επιμελητής του επιστημονικού της οργάνου Επετηρίς, Πρόεδρος από το 2002 της Εν Αθήναις Επιστημονικής Εταιρείας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, επίτιμος εταίρος της Διεθνούς Εταιρείας των  λαϊκών διηγήσεων, είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2011 και διετέλεσε Αντιπρόεδρός της το έτος 2018) και του πλουσίου πνευματικού του έργου (δημοσιευμένες πάνω από 150 εργασίες) που δεν είναι δυνατόν να εκτεθεί αναλυτικότερα στο παρόν.

Ο Καθηγητής κος Στέφανος Ήμελλος, όσες διακρίσεις και αν απέσπασε, όσες επιτυχίες και αν γνώρισε, διατήρησε την ταπεινότητά του και παραμένει ως σήμερα ένα γνήσιο τέκνο του Φιλωτιού, το οποίο δεν αποχωρίστηκε ποτέ. Τουναντίον μάλιστα μεγάλο μέρος τον ερευνών του και των πνευματικών εργασιών του το αφιέρωσε στην ανάδειξη της πλούσιας λαογραφίας του τόπου μας.

Το Προεδρείο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου που δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζει από αυτήν την συγκινητική εκδήλωση μοναδική στα χρονικά τιμή για το χωριό μας, συνεχάρη τον κο Στέφανο Ήμελλο για την εγκατάστασή του ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, να είναι υγιής, να παραμείνει ακμαίος και δημιουργικός και και να χαίρεται την σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του».

Φωτογραφίες: Γιάννης Λογαράς, Χάιδω Μουστάκη