Νάξος: Γιορτή Αγίου Νικοδήμου με την μπάντα του Λιμενικού Σώματος

Με λιτό τρόπο, έγινε η ενημέρωση για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός σε πολιτιστικό συνάμα δε ιστορικό γεγονός... Στη Νάξο και για τον εορτασμό του Πολιούχου του νησιού, του Αγίου Νικοδήμου, θα βρεθεί αύριο Σάββατο 13 Ιουλίου η μπάντα του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακής. Που είναι το περίεργο; Μα στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη μπάντα κλείνει 100 χρόνια ζωής.. 

Και όπως διαβάζουμε "στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει το Αρχηγείο του Λ.Σ. - ΕΛ. ΑΚΤ. για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του σώματος, το Σάββατο 13 Ιουλίου, παραμονή του εορτασμού του Πολιούχου της Νάξου Άγιου Νικόδημου, θα πραγματοποιηθεί στις 10 :00 το βράδυ, συναυλία από την μπάντα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε διάφορα μέρη της χώρας".

Και επειδή κάποιοι άρχισαν να μπερδεύονται για το που θα γίνει, είχαμε και μία δεύτερη ανακοίνωση που οριοθέτησε την συναυλία ... Από τη Μητρόπολη Παροναξίας που αναφέρει " Το Σάββατο 13 'Ιουλίου καί ὥρα 10.00 μ.μ. στόν αὔλειο χώρο τοῦ  πανηγυρίζοντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικοδήμου Νάξου θά πραγματοποιηθεί  Συναυλία ἀπό τήν Φιλαρμονική τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος, πού θά λαμπρύνει μέ  τήν παρουσία της τίς ἑορταστικές ἐκδηλώσεις, ἐξ΄ ἀφορμῆς τῆς  συμπληρώσεως 100 ἐτῶν ἀπό τήν ἰδρυση τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος!"... 

Οπότε ξέρουμε και και το χώρο... 

Να προσθέσουμε ότι με την υπουργική απόφαση υπ' αριθ. 56349 της 4ης Δεκεμβρίου 1946 συστήθηκε η Μουσική Λιμενικού Σώματος και μερικές ημέρες αργότερα έχουμε τη πρώτη μπάντα του Λ.Σ., η οποία τέθηκε υπό την εποπτεία του Υποπλοιάρχου Καβελαρά και τη μουσική διεύθυνση του υπαξιωματικού Χ. Παύλοβιτς, προερχόμενου από τη Μουσική του Π.Ν. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της μπάντας έγινε στην εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου του 1947.  Το τιμόνι της φιλαρμονικής του Λ.Σ. ανά τα χρόνια κράτησαν εξαίρετοι Αρχιμουσικοί όπως οι Αντιπλοίαρχοι Λ.Σ. Κασφίκης Δημήτριος, Μουραφετής Ευάγγελος και οι Πλοίαρχοι Λ.Σ. Νικολούζος Σπυρίδων, Μαντζούκας Χρήστος, Πάγκαλης Στέφανος, Περατινός Στυλιανός και Κασφίκης Ευάγγελος. Με την συγκρότηση και διάρθρωση του  Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής  συνιστάται Υπηρεσία Μουσικής Λ.Σ – ΕΛ ΑΚΤ. Από το Νοέμβριο του 2017 Διευθυντής της Υπηρεσίας Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ είναι ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Βρεττός Γεώργιος.