Νάξος - Χαλκί: Μία ξεχωριστή έκθεση με θέμα τις αντανακλάσεις στο νερό

Το υπέροχο Χαλκί της Νάξου αποτελεί το Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού. Είτε μας αρέσει είτε όχι… Έχει αυτή τη γοητεία του παλιού που έρχεται με δυναμική χάρη στην αρωγή που προσφέρουν νέοι άνθρωποι. Όπως τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας, ή ο αεικίνητος καθηγητής Μουσικής Αλέξανδρος Καλογεράς που έχει μετατρέψει το σπίτι του σε θερινό πανεπιστήμιο… Αλλά, ένα σημαντικό μερίδιο έχουν και δύο γερμανοί, η Katharina Bolesch και ο Alexander Reichardt (σ.σ. οι κυρίες προηγούνται έτσι δεν είναι Alex) με την γκαλερί Fish & Olive… Και κάθε χρόνο προσφέρουν μέσα από τις δράσεις τους κάτι το ιδιαίτερο..

Όπως απόψε το βράδυ… Σάββατο 28 Ιουλίου και στη γκαλερί τους έχουμε τα εγκαίνια της έκθεσης Water Reflections του Γιώργου Σαλταφέρου… Ενός καλλιτέχνη που έρχεται από τις Κυκλάδες (καταγωγή από την Άνδρο) αλλά με εμπειρίες από την Ελβετία και η βάση του έργου του στη συγκεκριμένη έκθεση δεν είναι άλλη από τις αντανακλάσεις στο νερό.. Έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν.

Ο Ανδριώτης καλλιτέχνης που δηλώνει «εκπαιδευτικός και εικαστικός», θεωρεί ότι στιλ δεν είναι τίποτα άλλο από την ανάδειξη των θετικών χαρακτηριστικών ενώ δεν θα έλεγε όχι να ακολουθήσει τα βήματα του αγαπημένου του ζωγράφου, του Caravaggio. Θα ήθελε πάντως να ζήσει στην εποχή του Κυκλαδικού πολιτισμού αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο κόσμο και δηλώνει εραστής της Βέρνης (Ελβετία)… Αλλά, δεν μπορεί παρά να μην δηλώσει πιστός της Άνδρου και των ελληνικών νησιών… Και όπως έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του για την Άνδρο «  Κάθε οπτική της ανάγνωση έχει να δώσει νέα στοιχεία που με κάνουν να αισθάνομαι πόσο λίγο χώρο έχω να τα χωρέσω. Όταν βρίσκομαι εκεί, όπως έχει πει κι ο Ανδρέας Εμπειρίκος, «δε χρειάζεται πλέον να κρυφτώ, είμαι στην Άντρο». Αποτυπώνω ιδέες για χιλιάδες μελλοντικά έργα, μοιράζομαι το χρόνο σε ατέλειωτους καφέδες με αγαπημένους μου, παρατηρώ το πέλαγος, οδηγώ το σκαραβαίο μου και ζωγραφίζω με μανία».

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Σαλταφέρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνδρο. Η σχέση του με το νερό λοιπόν προέκυψε στην πιο μικρή του ηλικία και δεν έπαψε να τον συντροφεύει στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του μέχρι σήμερα. Η ζωή του, κυριολεκτικά και καλλιτεχνικά, συνυφασμένη με το νερό.

Ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων καλλιτεχνών οι οποίοι κατά καιρούς προσπάθησαν να αποδώσουν τη μορφή του νερού, την πορεία, τη δύναμη του σε εικόνες, μουσική, κείμενο, ο Σαλταφέρος σηκώνει το γάντι και αναμετράται με τις αντανακλάσεις του.

Είτε πρόκειται για τα υγρό στοιχείο των ναυπηγείων, είτε για την αέναη κίνηση του ποταμού, είτε για τις μεταμορφώσεις της ανοικτής θάλασσας, ο Σαλταφέρος παρατηρεί και παρουσιάζει στις ακουαρέλες και στα ακρυλικά του τις αντανακλάσεις του φωτός, των υδάτινων όγκων, των αρχιτεκτονικών μορφών με τρόπο ρεαλιστικό αλλά συνάμα και κριτικό της πραγματικότητας, άλλοτε ως απλός παρατηρητής, άλλοτε ως συνδημιουργός του αισθητικού αποτελέσματος. Στα έργα του γίνεται πάντα φανερή η ανιδιοτελής αγάπη του προς το αρχέγονο στοιχείο και η ευγνωμοσύνη του για την ευεργετική του παρουσία.

Saltaferos was born and raised in Andros island. His strong connection with water begun in his early age and has never stopped to linger on until now. His artistic, and actual, life is correlated with water. Following the example of great artists who tried to depict the form of water, its course, its power in pictures, music, texts, Saltaferos takes on the challenge and bids for its reflections. Whether it is the the see among the ships and docks of a shipyard, or the continuous flow of the river or the transformation of the deep waters, Saltaferos, both in his watercolors and his acrylics, observes and provides us with his interpretation of the reflected images, of the reflected light, distorted or restored aquatic bodies and architectural forms in a realistic yet a critical way, either as a mere observer either as a co-creator of the perceived reality and aesthetic outcome. Nevertheless through his pictures he obviously and clearly states his eternal and unconditional love and gratitude towards this primordial element.

http://www.saltaferosgiorgos.com

Η κεντρική φωτογραφία από την ιστοσελίδα Pitsirikos.net 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News