Νάξος: Η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου παρουσιάζει τη ταινία "Πατρίδα από Μάρμαρο"

Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου… Και σήμερα, Πέμπτη 26 Απριλίου στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα της πρώην Σχολής Ουρσουλινών, θα κλείσει και η φετινή δράση που είχε ως στόχο το αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Και απόψε υπάρχει μία διπλή έκπληξη… Από τη μία η προβολή της βραβευμένης ταινίας (ντοκιμαντέρ) “Πατρίδα από Μάρμαρο” που αναφέρεται στο μάρμαρο Νάξου και η δεύτερη; Η παρουσία του γλύπτη Ingbert Brunk… Και είναι δεδομένο ότι θα εκτιναχθεί η συναισθηματική φόρτιση λόγω του πανέμορφου ταξιδιού μέσα από την κινηματογραφική ματιά παρουσίας όχι μόνο του έργου από τον Γερμανό (που νιώθει Ναξιώτης) brunk αλλά και της παρουσίασης της Νάξου…

Η ταινία "Πατρίδα από Μάρμαρο¨", ψηλαφεί όλα όσα αποκαλύπτει ένα έργο τέχνης και ταυτόχρονα τα μυστήρια που εξακολουθούν να περικλείονται σ’ αυτό, και μας γοητεύουν. Μία κινηματογραφική δουλειά, υπαρξιακή στον πυρήνα της, ανιχνεύει την δύναμη της τέχνης και τον τρόπο που υπάρχουμε και ορίζουμε τη ζωή. Ο σκηνοθέτης Μένιος Καραγιάννης συνυπάρχει με το Γερμανό γλύπτη Ingbert Brunk και του δημιουργεί έναν ευρύχωρο κινηματογραφικό χώρο, ώστε να μιλήσει για τον πόνο και την ελευθερία που εμπεριέχει η δημιουργία. Ο Brunk, που ζει και δουλεύει εδώ και 35 χρόνια στη Νάξο, ανιχνεύει μπροστά στην κάμερα την έννοια του ξένου, του μέτοικου και φέρνει το δικό του τρόπο να υπάρχει ανάμεσα σε δύο πατρίδες. Η κάμερα περιδιαβαίνει τη Νάξο, τα μυθικά της λατομεία, εστιάζει στα σημερινά μαρμαράδικα και στους Ναξιώτες του μαρμάρου, και φέρνει στο φως τη κόκκινη κλωστή που μας συνδέει με την κυκλαδική τέχνη.

Η Κατερινά Κοσκινά και ο Χάρης Καμπουρίδης, εκ γενετής φιλότεχνοι και εξαιρετικά αποκαλυπτικοί στην ταινία, δίνουν ο καθένας τους από ένα μικρό ρεσιτάλ ευαισθησίας και διεισδυτικότητας. Μιλούν για την ανατρεπτικότητα της τέχνης, εισχωρούν στη δουλειά του Brunk, και μας κάνουν κοινωνούς στην ουσία της δημιουργίας μ’ ένα τρόπο ιστορικό, ψυχαναλυτικό και εν τέλη λυτρωτικό.

Σκηνοθεσία / Φωτογραφία: Μένιος Καραγιάννης

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Κατσάνος

Παραγωγή: skapeta films & mind clip

Έτος παραγωγής: 2018

Διάρκεια: 57 min