Νάξος: Η μουσική κατάληψη της Πορτάρας από τους Πόντιους

Επί τέσσερις ημέρες, η Νάξος χόρεψε, αισθάνθηκε, γοητεύτηκε από τη μουσική, τους χορούς και το άγγιγμα ψυχής που δημιουργεί η ποντιακή μουσική, παράδοση αλλά και ο ξεχωριστός αυτός χορός που ακούει στο όνομα "Πυρρίχιος χορός" που έφτασε έως την Πορτάρα. Πότε κι από ποιους; Στο όμορφο νησί της Νάξου ταξίδεψε ο Σύλλογος Ποντίων Αγ.Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ» το 4ήμερο 19 με 22 Ιουλίου 2019 για να συμμετάσχει στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Χορευτικού Ομίλου Φοιτητών Νάξου. (σ.σ. στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "Ματθαίος Μάντζιος", που διοργανώνουν το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ο Χορευτικός Όμιλος Φοιτητών Νάξου) 

Κάθε ημέρα και σε ένα διαφορετικό μέρος, ο Σύλλογος μέσα από μια Μουσικοαφηγηματική Διαδρομή, υπό την καθοδήγηση της Προέδρου & Χοροδιδασκάλου κ. Σοφίας Σαββίδου, παρουσίαζε Χορούς και Δρώμενα της Αλησμόνητης Πατρίδας του Πόντου κερδίζοντας το δυνατό χειροκρότημα, το θαυμασμό και πολλά συγχαρητήρια από τους παρευρισκόμενους. 

Έφτασε στην Κωμιακή το ψηλότερο χωριό όλων των Κυκλάδων, την επόμενη στην Κόρωνο όπου δοκίμασε ναξιώτικες γεύσεις (σ.σ. να σημειώσουμε εδώ ότι στην Κόρωνο δεν χόρεψαν λόγω αιφνίδιου θανάτου, γνωστού κατοίκου του χωριού και η παρουσίαση έγινε στον Δαμαριώνα, τον τελευταίο σταθμό της όμορφης αυτής παρέας) και τέλος στο κοσμοπολίτικο Φιλώτι Νάξου, όπου κατά την διάρκεια της παράστασης του Συλλόγου, ο πάτερ της περιοχής (σ.σ. πατήρ Γεώργιος) ιδιαίτερα συγκινημένος θέλησε να επέμβει και με βροντερή φωνή ζήτησε να μην επιτραπεί η λήθη.

Πριν αναχωρήσει από το νησί, ο ΦΑΡΟΣ επισκέφτηκε το Δημαρχείο, με λύρα και νταούλια και εκεί τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κ.Μανώλης Μαργαρίτης. Έγινε ανταλλαγή δώρων και αναφορά στα 100 χρόνια από την αγριότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Η αποστολή του Συλλόγου απόλαυσε ένα αξέχαστο 4ήμερο στη Νάξο με πολύ χορό και κέφι, αφού μετά από κάθε εκδήλωση έστηναν ποντιακό γλέντι κάτω από τον έναστρο ουρανό του νησιού, παρασύροντας μαζί τουρίστες, θεατές, μόνιμους κατοίκους και φυσικά με επισκέψεις σε Αξιοθέατα, Παραλίες (σ.σ. πολυ μπάνιο καθότι και μικρά παιδιά στην παρέα)  και περπάτημα στα γραφικά σοκάκια του νησιού. Όταν έφτασαν στην Πορτάρα όλοι μαζί τραγούδησαν «Φώταξον Φάρε Φώταξον, χορεύνε τα παιδία’ς» 

Έκπληξη για το Φάρο ήταν που συνάντησε πολλούς Πόντιους στο νησί, όπου άνοιγαν τα σπίτια τους για να μπουν η λύρα, το νταούλι και οι χορευτές.

Μουσικά συνόδευσαν Γιώργος Κουρπαζίδης (λύρα) & Γιώργος Μουρατίδης (νταούλι).

Ευχαριστούμε από καρδιάς για την πρόσκληση τον Αποστόλη Ψαρρό και την ομάδα του, καθώς και την κ.Μαίρη Ταλαδιανού και κ.Μανώλη Σέρβο, για τη ζεστή νησιώτικη φιλοξενία και την συμβολή τους για αυτό το υπέροχο ταξίδι.

Δελτίο Τύπου - Φωτογραφίες: Γρηγόρης Στεφανόπουλος 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News