Νάξος: Η "ντελικάτη" Γραβιέρα και ένα τριήμερο με πολλές γεύσεις

Είμαι στο καράβι και αποχαιρετώ την υπέροχη Νάξο που αγάπησα μετά από το τριήμερο γεύσης που διοργάνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου- ξέρετε εκεί παράγεται η περίφημη γραβιέρα Νάξου.  Ήμουν καλεσμένη του πολυαγαπημένου φίλου Χρήστου Νέζου, που ήταν και η ψυχή της διοργάνωσης!

Της Μαρίας Μπεκατώρου (thecaller.gr

Ταξιδέψαμε παρέα με τον Βασίλη Καλλίδη και τη Χριστίνα Πολίτη. Η παρέα ήταν μεγάλη και άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι από ΜΜΕ, food bloggers, σεφ και άνθρωποι που ειδικεύονται στη γευσιγνωσία.

Εδώ θα κάνουμε μία μικρή ... παράκαμψη και θα σας πουμε τι ανέφερε στην εκπομπή "Εκατέρωθεν" και στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 Η Φωνή του Αιγαίου όπου τόνισε ανάμεσα στα άλλα "Ήταν η δεύτερη επίσκεψή μου στη Νάξο, αυτή τη φορά κάθισα περισσότερο και την γνώρισα … Ο Χρήστος (σ.σ. Νέζος) μου έχει μεταφέρει την αγάπη του για το νησί και ανταποκρίθηκε η περιγραφή σε ότι γνώρισα. Είδα ωραίους και φιλόξενους ανθρώπους, χαρούμενους με ωραία κουλτούρα και καταπληκτική γραβιέρα… Και στην ερώτηση  για το πώς μπορεί να την χαρακτηρίσει με μία λέξη αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη: «Ντελικάτη»…



Η Νάξος είναι ένα νησί με πολύ ωραία ενέργεια. Είναι φωτεινό, έχει χαρούμενους ανθρώπους και καταπληκτικό φαγητό μιας και οι πρώτες ύλες φυσικά παράγονται στο νησί. Ο Χρήστος Νέζος μου λέει: "Κάθε ταβέρνα και μπαξές" -και είναι αλήθεια: ντόπιο κρέας, μοσχοβολιστή ντομάτα που μου θύμισε τα μποστάνια στο χωριό και τις μυρωδιές που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Στην Απείρανθο μας έφεραν κολοκυθάκια που μόλις είχαν μαζέψει από τον κήπο και τραγανή πατάτα με ονομασία προέλευσης όπως θα έλεγαν οι ειδικοί. Food experience το ονόμασαν οι άνθρωποι των Συνεταιρισμών και είχαν απόλυτο δίκιο.

Όπου σταθείς και όπου βρεθείς και ότι κι αν δοκιμάσεις απλά ζεις την απόλυτη εμπειρία γεύσης  Ε, και επειδή αγαπήσαμε πολύ το συγκεκριμένο τυρί, πρωταγωνίστρια ήταν η γραβιέρα. Τη πρώτη μέρα δοκιμάσαμε μακαρονάδα με μανιτάρι -τρούφα από τη Πίνδο με τριμμένη γραβιέρα, που μαγειρεύτηκε μπροστά στα μάτια μας στη Παραλία της Αγίας Αννας.


Το βράδυ της ίδιας μέρας με περίμενε μια έκπληξη που με συγκίνησε. Η επίσημη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μπαλκόνι του μοναστηριού, της πρώτης σχολής Ουρσουλινών στην Ελλάδα.

Δεύτερη μέρα, μας περίμενε στην άλλη άκρη του νησιού, στο Βόλακα ο θρυλικός Καπετάν Πράσινος, που με το καΐκι μας πήγε στο πανέμορφο Κουφονήσι.

Ε, κει δοκιμάσαμε τη πιο ωραία μελιτζάνα με μοσχαράκι και γραβιέρα Νάξου. Κολυμπήσαμε  στις πιο ωραίες παραλίες, με καταπράσινα νερά και μια άμμο μαγική... Εκεί ένιωσα ήρεμη, χαλαρή, χωρίς σκέψεις αγκαλιά με τον Αντώνη μου. Πήγαμε στην Απείρανθο, εκεί που έχει σταματήσει ο χρόνος και δοκιμάσαμε λικέρ κίτρο που είναι το παραδοσιακό ποτό της Νάξου. Περπατήσαμε στα στενά σοκάκια της χώρας, μέσα στο κάστρο με τις μοσχομυριστές αυλές πνιγμένες στις ροζ μπουκαμβίλιες  και τις λευκές πικροδάφνες.


Και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Δημήτρης Καπούνης στο αποχαιρετιστήριο γεύμα, μας έδωσε ραντεβού για το Food Experience 2019 που θα έχει, πλέον διεθνή αέρα! Ήδη μετράω αντίστροφα...