Νάξος: Ημέρα μνήμης (16/05) για το Νίκο Γρατσία από το Σύλλογο Απεραθιτών

Οταν στις 30 Γενάρη του 2017 χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες στην Απείρανθο, η καρδιά των κατοίκων του χωριού σταμάτησε για μερικά δεύτερα... Στο άκουσμα του θανάτου του Νίκου Γρατσία, οι μεγαλύτεροι δάκρυσαν και οι νεώτεροι έμαθαν γρήγορα το βάρος του ονόματος και της κληρονομίας που άφηνε πίσω του  ο 86χρονος συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός και γνωστός για τη μάχη του με την Αριστέρα για μία καλύτερη Ελλάδα.   .Η αγάπη του για τον συνάνθρωπο ιδιαίτερα τον ανήμπορο και φτωχό, η συνεισφορά του σε κάθε διεκδίκηση έργου της Κοινότητας του χωριού του, η οικονομική του προσφορά με κάθε ευκαιρία σε κάθε πρόσωπο και φορέα που είχε ανάγκη ήταν υποδειγματική. Στη δημιουργία του πολιτιστικού Κέντρου στ' Απεράθου έχει και τη δική του σφραγίδα, συνεισφορά και συμβολή. Ο Νίκος Γρατσίας (φωτό koronida.blogspot.gr) Υπήρξε δεκάδες φορές υποψήφιος του χώρου της Αριστεράς και μετά τη μεταπολίτευση της λεγόμενης ανανεωτικής Αριστεράς είτε στο Ν. Κυκλάδων είτε στο Ν. Αττικής. Ήταν ένας στοργικός πατέρας δύο κοριτσιών. Υπήρξε ιδανικός σύζυγος στο πλευρό της Μόσχας την οποία έχασε πέντε χρόνια νωρίτερα... . Χαριτωμένος, αξιαγάπητος παππούς δύο εγγονιών και πάντα κοντά στην οικογένεια του. Προσωπικός φίλος του Φώτη Κουβέλη και πολλών άλλων προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης και της πολιτικής από όλα τα κόμματα λόγω και της συνδικαλιστικής του δράσης στο χώρο του σωματείου πολιτικών μηχανικών Ελλάδας που για οκταετία υπήρξε πρόεδρος. Έκανε πράξη αυτό που λέμε σύνθεση απόψεων, χωρίς να εκπίπτει από την αρχική ιδεολογική του προσέγγιση.

Και αύριο.... Θα πραγματοποιηθεί ειδκή εκδήλωση μνήμης και τιμής με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του. Εκδήλωση  που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Απεραθίτικου Συλλόγου Νάξου στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου «ΚΑΜΙΝΙ» (Ρεθύμνης και Χρ.Καψάλη 36). Για την κοινωνική δράση του Ν. Γρατσία στο γενέθλιο τόπο του στ’ Απεράθου και για τα έργα ζωής του στον τομέα της επιστήμης του με την παράλληλη συνεχή εθελοντική προσφορά του στον τομέα των επιστημονικών μελετών και της κατασκευής μεγάλων δημόσιων υποδομών στη χώρα, αλλά και για τους μεγάλους αγώνες στα πεδία της πολιτικής και του συνδικαλισμού του διακεκριμένου τέκνου της Νάξου, θα μιλήσουν ο Μιχάλης Δέτσης, αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ., κι οι Βασίλης και Νικόλας Κατεινάς, πολιτικός μηχανικός και διευθυντικό στέλεχος ΕΥΔΑΠ, αντίστοιχα.  Επίσης, ο πρόεδρος της κοινότητας Απειράνθου Νάξου, κ. Γιώργος Μπάκαλος, θα περιγράψει τη σταθερή, πολύμορφη  συμβολή του Ν. Γρατσία στην ίδρυση κι ανάπτυξη πολιτιστικών και τεχνικών υποδομών στις Κυκλάδες και στο νησί της Νάξου, στο χωριό καταγωγής του την Απείρανθο, με ειδική μνεία στις δράσεις του για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου στ’ Απεράθου και για τη συμβολή του στην ίδρυση του Απεραθίτικου Συλλόγου.  Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Απεραθιτών, θα απευθύνουν χαιρετισμό η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Σοφία Χατζούδη - Γρατσία και η γεν. γραμματέας κ. Μαρία Μπακάλου.

Ο Ν. Γρατσία, υπήρξε ως το 2011 μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει για επτά χρόνια και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε.. Οι συνάδελφοί του από κάθε πολιτικό χώρο τον αγαπούσαν κι εκτιμούσαν το έργο και την αγωνιστική του προσωπικότητα και επί μια οκταετία τον τιμούσαν με την εκλογή του στη θέση του πρόεδρου του κλάδου τους, στο Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (Σ.Π.Μ.Ε). Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ν.Γρατσίας διετέλεσε, επίσης, Γενικός Διευθυντής της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας Οικισμού και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και πρόεδρος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News