Νάξος: Το κάστρο της Νάξου με φόντο το "ματωμένο" φεγγάρι

Παρασκευή βράδυ 27 Ιουλίου και οι φακοί των φωτογράφων (είτε μιλάμε για επαγγελματίες είτε για ερασιτέχνες) καταγράφουν μαγικές εικόνες με σημείο αναφοράς το, ματωμένο φεγγάρι, την έκλειψη της σελήνης, τη μεγαλύτερη του 21ου αιώνα. Φαινόμενο το οποίο έγινε ορατό στο μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού ημισφαιρίου. Και ο πλανήτης Άρης ήταν στα πιο… φωτεινά του, με αποτέλεσμα να φαίνονται δύο έντονα κόκκινα σχήματα στον νυχτερινό ουρανό.

Η έκλειψη ξεκίνησε στις 21:24 ενώ μετά τις 22:30 ο σεληνιακός δίσκος άλλαξε σταδιακά χρώμα σε ένα βαθύ κόκκινο. Το χρώμα που πήρε η σελήνη οφείλεται στο ότι η σκιά της Γης μπλόκαρε το φως του ήλιου.

Και από τον κανόνα αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και η Νάξος… Αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να αποθανατίσουν το μοναδικό αυτό γεγονός και φίλος της ιστοσελίδας μας πρόσφερε μία εκπληκτική φωτογραφία με φόντο το Κάστρο της Νάξου και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα…

Να σημειώσουμε ότι η ολική έκλειψη σελήνης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια για τον 21ο αιώνα. Το φαινόμενο της ολικής έκλειψης σελήνης προκύπτει όταν ο ήλιος, η Γη και το φεγγάρι ευθυγραμμίζονται τέλεια. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του φαινομένου είναι πως όταν η σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιά της Γης «χρωματίζεται» κόκκινη, καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ολικές εκλείψεις αποκαλούνται ευρέως «ματωμένα φεγγάρια».

Σύμφωνα με τη NASA, τον 21ο αιώνα θα υπάρξουν συνολικά 230 σεληνιακές εκλείψεις. Από αυτές, μόνο 85 θα είναι ολικές, ενώ όποιος χάσει το αποψινό φαινόμενο θα χρειαστεί να περιμένει αρκετούς μήνες, μέχρι τις 21 Γενάρη του 2019, για να απολαύσει ξανά μια ολική έκλειψη. Οσο για την αντίστοιχη σε διάρκεια; ε τότε θα περιμένουμε έως το 2123... 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ