Νάξος - Κόρωνος: Αποχαιρετισμός στις Αποκριές την Καθαρά Δευτέρα (02/03) με παιχνίδια

Θέλετε να ζήσετε κάτι το διαφορετικό; Να επιστρέψετε στην εποχή της αθωότητας; Εκεί όπου όλοι μικροί και μεγάλοι γίνονται ένα και απολαμβάνουν όμορφες ξεχωριστές στιγμές. Εάν όντως το θέλετε, δεν έχετε παρά να πάρετε το δρόμο για την Κόρωνο… Εκεί όπου ανήμερα της Καθαρά Δευτέρας (02/03 και ώρα έναρξης 12:00 το μεσημέρι) αναβιώνουν παιχνίδια και έθιμα που έχουν σχέση με τον αποχαιρετισμό της Αποκριάς…

Σημείο αναφοράς η πλάτσα του χωριού...  Και όπως διαβάζουμε στη σχετική πρόσκληση που υπογράφει ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνου, Νίκος Χουζούρης " Διοργανώνει την καθιερωμένη παραδοσιακή εκδήλωση της Καθαρής Δευτέρας  02/03/2020 και ώρα 12:00 μ.μ. στη Πλάτσα της Κορώνου με παραδοσιακή ζωντανή μουσική από ντόπιους μουσικούς , νηστίσιμα εδέσματα , κουδουνάτους , βρακάδες , μασκαράδες , την καθιερωμένη θεατρική σάτιρα με ντόπιους συμμετέχοντες για πολύ γέλιο με πολύ μεγάλο κέφι όπως εμείς ξέρουμε να δημιουργούμε και να γινόμαστε μια μεγάλη παρέα! Όσοι πιστοί προσέλθετε!!!!! και βέβαια όλα είναι δωρεάν" 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ας αφήσουμε αυτούς που γνωρίζουν, τα έχουν βιώσει από παιδιά να μας πουν τι μας περιμένει...  Με βάση την ιστοσελίδα koronostimes.blogspot.gr και orinosaxotis.blogspot.gr «Τα παλαιότερα χρόνια κάθε μέρα της αποκριάς ήταν γλέντι , γλέντι στο σπίτι , γλέντι στη γειτονιά και τα καφενεία , γλέντι στη Πλάτσα του χωριού . Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε , τουλάχιστον για τη Κόρωνο , αυτό το γλέντι να ολοκληρώνεται στην Πλάτσα τη Καθαρά Δευτέρα . Αν και η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής στη Κόρωνο λίγο μετά τη Κατοχή καθιερώθηκε σαν τελευταία μέρα της αποκριάς με όλα τα καθέκαστα , από τη σάτιρα μέχρι το χορό και τη μοσκαριά , το μόνο σαρακοστιανό ήταν και είναι το φαϊ . Τη μέρα αυτή πέρα από το δρώμενο της κηδείας – γάμος – βάφτιση (κύκλος της ζωής και άμεση σχέση με την άνοιξη ) , τους κουδουνάτους (διονυσιακό και βουκολικό στοιχείο ) υπήρχαν τα παιχνίδια και τα τραγούδια . Στις φωτογραφίες από το αρχείο του προέδρου Μανώλη Δ. Μανωλά βλέπεται το 1992 τους Κορωνιδιάτες να παίζουν : πως το τρίβουν το πιπέρι , βιολί βιολί βιολάκι , μπιζ και σκαμνάκια . Παιχνίδια σκωπτικά και άκρως σατιρικά που παιζόταν πάντα από μεγάλους ανθρώπους που είχαν διάθεση να γελάσουν πρώτα εκείνοι και μετά όλοι οι άλλοι. Παλιά (έτσι θα έπρεπε να είναι και σήμερα ) όλα αυτά τα γλέντια διοργανωνόταν και εκτελούνταν από τους ίδιους που τα απολάμβαναν . Σήμερα , κακώς , τα λέμε εκδηλώσεις , δηλαδή κάποιοι τα διοργανώνουν και τα εκτελούν (οι λίγοι ) για να τα δουν οι θεατές (οι πολλοί) . Όλα τα έθιμα και ιδιαίτερα τα αποκριάτικά αν δε συμμετέχουμε ούτε τα μαθαίνουμε ούτε τα απολαμβάνουμε και για να διατηρηθούν και να μείνουν χρειάζονται τη συμμετοχή και όχι τη θέαση»