Νάξος – Μ. Φραγκίσκος: Η διάλυση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και η χθεσινή εικόνα στη σχολή Ουρσουλινών

Νάξος

Χθες, που ήταν η προγραμματισμένη από καιρό, μέρα έναρξης της συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της Ομοσπονδίας τους, για τη μη έγκαιρη προετοιμασία των απαιτούμενων υποδομών, παρά τις διαβεβαιώσεις του διοργανωτή Δήμου Νάξου. Η ανάθεση είχε γίνει από το Δεκέμβριο του 2019 και τα σχέδια, με λεπτομέρειες εφαρμογής, είχαν παραδοθεί από καιρό.

Μιχάλη Φραγκίσκου (*)

Η αποτυχία της έναρξης άφησε κάκιστες εντυπώσεις για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που δεν μπορούν να ξεπεραστούν με μια απλή συγγνώμη ή με την παρουσίαση ως αναβολή.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στάθηκε με τη γνωστή «ανεμελιά» απέναντι στον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό του Αιγαίου, θεσμό εθνικής σημασίας και μάλιστα όταν εφέτος συνδυάζεται με το έτος του μεγάλου συμπολίτη μας Ιάκωβου Καμπανέλλη (2022). Στάθηκε με ασέβεια απέναντι στις προσπάθειες και τον κόπο 20 θιάσων, 400 ηθοποιών.

Πέρα από τις ευθύνες που θα επιρριφθούν με ευκολία στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, καθοριστική αιτία της αποτυχίας είναι η απουσία δημοτικού φορέα Πολιτισμού, η απουσία του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ ή των παλαιότερων Πολιτιστικών Οργανισμών.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα:

Μπορεί ένας τόπος που θεωρεί ότι ο δημοτικός φορέας πολιτισμού είναι γραφειοκρατικό βαρίδι, παρωχημένο σχήμα ασύμβατο με την «αγορά πολιτισμού», και που τον καταργεί σε μία νύχτα, μπορεί αυτός ο τόπος να αναλαμβάνει τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων; Η απάντηση βέβαια είναι ΟΧΙ

Οι καταργημένοι Πολιτιστικοί Οργανισμοί του νησιού μας, σηματοδοτούσαν πέρα από τη πολιτιστική ταυτότητα και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο σχεδιασμό των πολιτιστικών δρώμενων. Μιας κοινωνίας που ζει, που βιώνει τον πολιτισμό μέσα από την ζωντανή παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία, με πλήθος νέων δημιουργών και ομάδων.

Με την κοινωνία αποκλεισμένη, με την απενεργοποίηση των πολιτών, με τη λογική της ανάθεσης σε φίλους και γνωστούς, δεν μπορεί αυτό το νησί να διοργανώνει τέτοια μεγάλα γεγονότα, ούτε να σκοπεύει να τιμήσει όπως πρέπει τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Η διάλυση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ πριν 2 χρόνια, ήταν ένα τραγικό λάθος που πληρώνεται σήμερα με πάταγο και δυσφήμηση του νησιού μας. Η απόφαση πάρθηκε 10 μέρες μετά τη δήλωση – ομολογία του Δημάρχου στη Γενική Συνέλευση του Διαζώματος: «πιστεύω πως όλοι όσοι τον έχετε γνωρίσει τον πρόεδρο Μπένο, καταλαβαίνετε πως μια συνάντηση μαζί του είναι αρκετή, ώστε να μετατοπισθεί ο τρόπος σκέψης σας σε θέματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η τοποθέτηση σε ζητήματα διοίκησης του δημόσιου τομέα, θέτοντας υψηλούς στόχους και υλοποιήσιμα οράματα» και στη συνέχεια αναφέρει για συνεργασία ένταξης του πολιτισμού στο κέντρο της  επιχειρηματικότητας με στόχο την προώθηση του σαν τουριστικό προϊόν.

Ο στόχος του Διαζώματος ήταν η διαχείριση των τριών εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ (ΟΧΕ), αφού πρώτα καταργείτο ο ανταγωνιστής ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ που είχε την προτεραιότητα στη διαχείριση έργων Πολιτισμού. Παρά την εμφάνιση του Διαζώματος ως διάδοχος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και παρά τη σχέση του με το θέατρο, η αγορά οδήγησε τον Μπένο να προσανατολισθεί στην πιο κερδοφόρα δουλειά της Βόρειας Εύβοιας, εγκαταλείποντας την Νάξο.

Είναι φανερό ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πρέπει να επανεξετάσει την αποτυχημένη πολιτική του στον πολιτισμό. Ο Πολιτισμός είναι ένα σημείο αναφοράς για το νησί μας, κέντρο συσπείρωσης δημοτών και αντιπολιτευτικών παρατάξεων του Δήμου ώστε να διεκδικηθεί μια νέα δημοτική αρχή αντάξια της ιστορίας και του πλούσιου πολιτισμού του νησιού μας.

Με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρχουν άλλα απρόβλεπτα, εύχομαι καλή επιτυχία στους ερασιτέχνες ηθοποιούς και θιάσους, με πλούσια ανταπόκριση από το κοινό της Νάξου.

(*) Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ

Μέλος ΝΕ Κυκλάδων και  ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News