Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος – Μ. Φραγκίσκος: Η διάλυση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και η χθεσινή εικόνα...

Νάξος – Μ. Φραγκίσκος: Η διάλυση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και η χθεσινή εικόνα στη σχολή Ουρσουλινών

|

Η διάλυση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νάξου, πληρώνεται σήμερα με την αποτυχία στην διοργάνωση της Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

Χθες, που ήταν η προγραμματισμένη από καιρό, μέρα έναρξης της συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της Ομοσπονδίας τους, για τη μη έγκαιρη προετοιμασία των απαιτούμενων υποδομών, παρά τις διαβεβαιώσεις του διοργανωτή Δήμου Νάξου. Η ανάθεση είχε γίνει από το Δεκέμβριο του 2019 και τα σχέδια, με λεπτομέρειες εφαρμογής, είχαν παραδοθεί από καιρό.

Μιχάλη Φραγκίσκου (*)

Η αποτυχία της έναρξης άφησε κάκιστες εντυπώσεις για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που δεν μπορούν να ξεπεραστούν με μια απλή συγγνώμη ή με την παρουσίαση ως αναβολή.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στάθηκε με τη γνωστή «ανεμελιά» απέναντι στον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό του Αιγαίου, θεσμό εθνικής σημασίας και μάλιστα όταν εφέτος συνδυάζεται με το έτος του μεγάλου συμπολίτη μας Ιάκωβου Καμπανέλλη (2022). Στάθηκε με ασέβεια απέναντι στις προσπάθειες και τον κόπο 20 θιάσων, 400 ηθοποιών.

Πέρα από τις ευθύνες που θα επιρριφθούν με ευκολία στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, καθοριστική αιτία της αποτυχίας είναι η απουσία δημοτικού φορέα Πολιτισμού, η απουσία του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ ή των παλαιότερων Πολιτιστικών Οργανισμών.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα:

Μπορεί ένας τόπος που θεωρεί ότι ο δημοτικός φορέας πολιτισμού είναι γραφειοκρατικό βαρίδι, παρωχημένο σχήμα ασύμβατο με την «αγορά πολιτισμού», και που τον καταργεί σε μία νύχτα, μπορεί αυτός ο τόπος να αναλαμβάνει τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων; Η απάντηση βέβαια είναι ΟΧΙ

Οι καταργημένοι Πολιτιστικοί Οργανισμοί του νησιού μας, σηματοδοτούσαν πέρα από τη πολιτιστική ταυτότητα και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο σχεδιασμό των πολιτιστικών δρώμενων. Μιας κοινωνίας που ζει, που βιώνει τον πολιτισμό μέσα από την ζωντανή παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία, με πλήθος νέων δημιουργών και ομάδων.

Με την κοινωνία αποκλεισμένη, με την απενεργοποίηση των πολιτών, με τη λογική της ανάθεσης σε φίλους και γνωστούς, δεν μπορεί αυτό το νησί να διοργανώνει τέτοια μεγάλα γεγονότα, ούτε να σκοπεύει να τιμήσει όπως πρέπει τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Η διάλυση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ πριν 2 χρόνια, ήταν ένα τραγικό λάθος που πληρώνεται σήμερα με πάταγο και δυσφήμηση του νησιού μας. Η απόφαση πάρθηκε 10 μέρες μετά τη δήλωση – ομολογία του Δημάρχου στη Γενική Συνέλευση του Διαζώματος: «πιστεύω πως όλοι όσοι τον έχετε γνωρίσει τον πρόεδρο Μπένο, καταλαβαίνετε πως μια συνάντηση μαζί του είναι αρκετή, ώστε να μετατοπισθεί ο τρόπος σκέψης σας σε θέματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η τοποθέτηση σε ζητήματα διοίκησης του δημόσιου τομέα, θέτοντας υψηλούς στόχους και υλοποιήσιμα οράματα» και στη συνέχεια αναφέρει για συνεργασία ένταξης του πολιτισμού στο κέντρο της  επιχειρηματικότητας με στόχο την προώθηση του σαν τουριστικό προϊόν.

Ο στόχος του Διαζώματος ήταν η διαχείριση των τριών εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ (ΟΧΕ), αφού πρώτα καταργείτο ο ανταγωνιστής ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ που είχε την προτεραιότητα στη διαχείριση έργων Πολιτισμού. Παρά την εμφάνιση του Διαζώματος ως διάδοχος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και παρά τη σχέση του με το θέατρο, η αγορά οδήγησε τον Μπένο να προσανατολισθεί στην πιο κερδοφόρα δουλειά της Βόρειας Εύβοιας, εγκαταλείποντας την Νάξο.

Είναι φανερό ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πρέπει να επανεξετάσει την αποτυχημένη πολιτική του στον πολιτισμό. Ο Πολιτισμός είναι ένα σημείο αναφοράς για το νησί μας, κέντρο συσπείρωσης δημοτών και αντιπολιτευτικών παρατάξεων του Δήμου ώστε να διεκδικηθεί μια νέα δημοτική αρχή αντάξια της ιστορίας και του πλούσιου πολιτισμού του νησιού μας.

Με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρχουν άλλα απρόβλεπτα, εύχομαι καλή επιτυχία στους ερασιτέχνες ηθοποιούς και θιάσους, με πλούσια ανταπόκριση από το κοινό της Νάξου.

(*) Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ

Μέλος ΝΕ Κυκλάδων και  ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα