Νάξος: Μαθαίνουμε την Κυριακή (07/04) να φτιάχνουμε Σταυρούς από βάγια (video)

Φτάνουμε σιγά σιγά στην Μεγάλη Εβδομάδα, των Παθών του Χριστού και η έναρξή της γίνεται μέσα από την δράση της Κυριακής των Βαΐων.. Ημέρα κατά την οποία έχουμε ουσιαστικά την αναπαράσταση της υποδοχής του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα με τους κατοίκους να κρατούν βάγια φοινίκων, όπως αυτό αναφέρεται στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (12, 12-13).

Και εδώ μπαίνει η Ιερά Παράδοση… πήρε την λέξη Βάϊο, και βάγιο, που δεν είναι άλλος από το νέος βλαστό που βγαίνει από τα δένδρα της άνοιξης, εποχή που πάντα πέφτει η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση του Χριστού μας! Την Κυριακή αυτή, κάθε τόπος την εορτάζει με τη δική του μεγαλοπρέπεια και μάλιστα έχει και τα δικά του βάγια που είναι σύμφωνα με τη χλωρίδα του τόπου του.

Σε πολλά μέρη τα βάγια είναι δάφνες, πανάρχαιο λατρευτικό φυτό, σε άλλα πάλι η ιτιά και μυρτιά ή ακόμη και άλλα νικητήρια φυτά. Στις Κυκλάδες, έχουμε τα Φοινικόδεντρα, όπου παλιότερα τα κλαδιά που έκοβαν από την αρχή της Σαρακοστής, τα τοποθετούσαν μέσα σε σκοτεινούς χώρους, τα έβαζαν μια στρώση από χώμα και τα κρατούσαν σε νερό (με συχνές αλλαγές) ώστε να μαλακώσουν αλλά και να διατηρήσουν τα φύλλα τους το άσπρο τους χρώμα.

Και η κατασκευή των σταυρών μόνο εύκολη δουλειά δεν είναι … Κι αυτό γιατί κατασκευάζουν ποικιλόμορφους σταυρούς, μικρούς, μεγάλους κτλ, αλλά και τα πανύψηλα βαγιοφόρα που θα στολίσουν τον ναό την παραμονή του εορτασμού των Βαΐων. Μία από τις σημαντικότερες δυσκολίες για το παραδοσιακό μας έθιμο είναι, όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, το κόψιμο των φοινικόκλαδων! Που εάν δεν το προσέξει κάποιος, προκαλεί τραυματισμούς και έντονους πόνους…

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να φτιάξει κάποιος έναν σταυρό; Δεν έχει παρά να δει το παρακάτω βίντεο που έρχεται από τη Ρόδο… Όμως, και η Περιφερειακή Ενότητα Νάξου προχωρεί σε εργαστήρι κατασκευής σταυρών από βάγια και μάλιστα δωρεάν…

Όπως αναφέρει η πρόσκληση  «Ελάτε να φτιάξουμε σταυρούς για την Κυριακή των Βαΐων Την Κυριακή 7 Απριλίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου (οδός Κοντολέοντος, Περιφερειακός Νάξου), θα γίνει εργαστήρι κατασκευής σταυρών των Βαΐων από φύλλα φοίνικα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Διοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου»

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News