Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Τα πρόστιμα λόγω πανδημίας, το παράπονο για τα σχολεία και τα Χριστούγεννα

Ημέρες lockdown…  Αλλά και ημέρες Χριστουγέννων… Και μέσα από άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινής» με τίτλο «Περνώντας το lockdown σε νησί» έχουμε δύο σημαντικές αναφορές για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.. Η πρώτη έχει να κάνει με τη Νάξο και την αποκάλυψη από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό ότι από την αρχή της πανδημίας η Ελληνική Αστυνομία έχει επιβάλει πρόστιμα άνω των 90.000 ευρώ (!!!) και υπόσχεση για Χριστούγεννα με …χρώμα. Και η δεύτερη έρχεται από τη Δονούσα όπου ο Πρόεδρος, Χρήστος Σιγάλας μας αναφέρει ότι φέτος «έχουμε περισσότερους κατοίκους από κάθε άλλη χρονιά το χειμώνα στο νησί…» Αμφότεροι εκφράζουν το παράπονό τους για το γεγονός ότι σε μικρές κοινωνίες τα σχολεία θα έπρεπε να είναι ανοιχτά..

Ας δούμε τι αναφέρουν…   Ο δήμαρχος της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός τονίζει πως μπορεί στα περισσότερα νησιά να μην υπάρχουν γνωστά κρούσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ασυμπτωματικοί. Στη Νάξο, όπου έχουν υπάρξει κρούσματα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει επιβάλει πρόστιμα άνω των 90.000 ευρώ από την αρχή της πανδημίας, λέει. Η Σχοινούσα και η Δονούσα όμως δεν διαθέτουν ούτε έναν αστυνομικό – κάτοικοι δηλώνουν στην «Καθημερινή» πως, και χωρίς την απειλή προστίμου, τα μέτρα τηρούνται. «Ο κόσμος κρατάει τα μέτρα από μόνος του», λέει η Ειρήνη Σήμου από τη Σχοινούσα. Η ίδια σημειώνει πως οι ελάχιστοι κάτοικοι του νησιού επιστρέφουν σπίτι μετά τις δουλειές τους, ενώ και πριν από την πανδημία στο καφενείο πήγαιναν μόνο οι άνδρες. «Δεν βγαίνει ο κόσμος, δεν κάνουν επισκέψεις», αναφέρει.

128567256_190971942733996_7786979375660919709_o.jpg

Στη Δονούσα

Ο Χρήστος Σιγάλας, πρόεδρος της κοινότητας Δονούσας, σημειώνει πως στη μη εξάπλωση του κορωνοϊού στο νησί συνέβαλε καταλυτικά το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό. Εχει μείνει αρκετός κόσμος στο νησί – πέρυσι ήταν γύρω στα 130 άτομα εκεί τον χειμώνα, φέτος είναι περίπου 160, λέει. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως τις άλλες χρονιές οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι ταξίδευαν τον χειμώνα. Τώρα μένουν στα σπίτια τους και οι οικογένειες βρίσκονται μεταξύ τους. Στο νησί είναι ανοικτή τρεις φορές την εβδομάδα μια πιτσαρία που τώρα κάνει delivery και δύο καφέ για takeaway. Κανονικά τέτοια εποχή θα ήταν ανοικτή και ακόμη μία ταβέρνα, και τα σχολεία. «Πιστεύω ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να είναι ανοικτά», αναφέρει ο ίδιος – «στο ένα σπίτι μένει το παιδί και στο απέναντι νοικιάζει ο δάσκαλος».

«Θα μπορούσαν ίσως να είναι ανοικτές περισσότερες δραστηριότητες· στη Δονούσα, που το δημοτικό έχει 8 ή 10 παιδιά, ή στην ορεινή Νάξο, κάνουν μάθημα με τηλεδιάσκεψη», αναφέρει ο κ. Λιανός. Αλλά φέτος θα είναι και τα Χριστούγεννα διαφορετικά. «Οργανώνουμε διαδικτυακές εκδηλώσεις και θα στολίσουμε περισσότερο τα χωριά και τη Χώρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News