Νάξος: το "νέο" Γεωλογικό Μουσείο στην Απείρανθο αποκαλύπτεται

Δεκέμβριος του 2016… Και ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σκαρπέλης βρίσκεται στο γραφείο του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κου Μαργαρίτη συνοδευόμενος από τον τότε πρόεδρο του ΝοΠΠΑΠΠΠΑ κο Τσολάκη. Ο λόγος της επίσκεψης; Η ενημέρωση στον κο Μαργαρίτη σχετικά με την γεωλογική σημασία της Νάξου, την σπουδαιότητα των εκθεμάτων του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου (σ.σ. το χαρακτήρισε μάλιστα ως «το μοναδικό γεωλογικό μουσείο στις Κυκλάδες») και την πορεία των εργασιών ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του, προκειμένου να καταστεί ένα σύγχρονο και ελκυστικό - για το κοινό - μουσείο. Και βέβαια με την ευκαιρία συζήτησαν οι τρεις άνδρες και για άλλα ζητήματα όπως η αξιοποίηση της σμύριδας…

Αυτά τότε… Πριν από περίπου δέκα μήνες.

Σήμερα; ή πιο σωστά αύριο; Θα έχουμε τη χαρά να δούμε όλοι τις δράσεις που έγιναν ώστε να αναδιοργανωθεί το Μουσείο και να γίνει σύγχρονο και προσιτό στις νέες αντιλήψεις των επισκεπτών… Κάτι που θα πρέπει σιγά σιγά να γίνει σε όλα τα μουσεία που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…

Και ο Δήμος Νάξου διοργανώνει ενημερωτική επίσκεψη / ημερίδα σε συνεργασία με τον κο Σκαρπέλη αύριο Κυριακή 22 Οκτωβρίου (από τις 11.30 έως τις 13:30) με τον καθηγητή να έχει ρόλο όχι μόνο ξεναγού αλλά και του ανθρώπου που θα αναλάβει να μας ταξιδέψει στο παρελθόν μέσω του …μέλλοντος.

Α’ Μέρος

• Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Απειράνθου

• Ομιλία: «Η Γη της Νάξου, τα ορυκτά και η σημασία τους»: Αναφορά στην ιδιαίτερη αξία της νήσου για την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου, στις ορυκτές ύλες της και τη σημασία τους για την ανάπτυξη του πολιτισμού και της οικονομίας της περιοχής επί χιλιετίες. Ακολουθεί ένα σύντομο ταξίδι στον κόσμο των ορυκτών υλών και των εφαρμογών τους στην καθημερινή ζωή μας.

• Προβολή βίντεο: «Το μάρμαρο της Νάξου, τέχνη, τεχνική, οικονομία»

Β΄ Μέρος

• Αίθουσες Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου: Ενημέρωση – συζήτηση

• Στην «Αίθουσα Νάξου»: Η σμύριδα, η ιστορία εξόρυξής της και τα προϊόντα που παράγονται από σμύριδα. Εργαλεία των σμυριδωρύχων. Το μάρμαρο της Νάξου και η χρήση του διαχρονικά. Ο κύκλος του νερού, η διαχείριση του νερού και το περιβάλλον.

• Στην Αίθουσα «Το Αιγαίο και ο κόσμος»: Χάρτες που δείχνουν τη μορφολογία και τη δομή του Αιγαίου, εντυπωσιακά δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων, μεταλλεύματα κυρίως από ιστορικά μεταλλεία της Αττικής και των Κυκλάδων, ορυκτά και πετρώματα από 20 χώρες του κόσμου, ημιπολύτιμους λίθους.

Επίσης πολλά απολιθώματα μεταξύ των οποίων την γνάθο νάνου ελέφαντα, που έζησε στο νησί πριν από αρκετές δεκάδες χιλιάδες χρόνια (εποχή Mέσου – Άνω Πλειστοκαίνου), όταν η Νάξος ήταν τμήμα μίας μεγα - νήσου.