Νάξος - ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ: "Αμλετ" στο Θεατρικό Μουσείο "Ιακ. Καμπανέλλης"

Αν υπήρχε ένας, ανάμεσα στις δεκάδες ως τώρα μεταφορές του σαιξπηρικού έργου στη μεγάλη οθόνη, ο οποίος να στέκεται "ισότιμα" απέναντι στον Λόρενς Ολίβιε, αυτός δεν είναι άλλος από τον «Άμλετ» του Κόζιντσεφ - και φυσικά του αξεπέραστου, για πολλούς κορυφαίου ηθοποιού, Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι.

Ο "Άμλετ" (1964) του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ θεωρείται η καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά του αριστουργήματος του Σαίξπηρ. Συμμετείχαν οι κορυφές των τεχνών και των γραμμάτων της εποχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μετάφραση ήταν του Μπόρις Πάστερνακ και η μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Κάποιοι κριτικοί κατατάσσουν την ταινία στις δέκα καλύτερες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η μνημειακή ερμηνεία του Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι στον πρωταγωνιστικό ρόλο σηματοδότησε την ιστορία της υποκριτικής του 20ου αιώνα. Ο σοβιετικός σκηνοθέτης, μένοντας απόλυτα πιστός στο θεατρικό κείμενο, ερμηνεύει τις πράξεις του διασημότερου σαιξπηρικού ήρωα κάτω από μια ιστορική όσο και υπαρξιακή οπτική. Ο Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι υπήρξε, κατά γενική ομολογία, ο μεγαλύτερος Άμλετ όλων των εποχών. Ο ηθοποιός που υποχρέωσε τον έτερο μεγάλο Άμλετ, τον Λόρενς Ολίβιε, να υποκλιθεί στην ανωτερότητά του.

Ο κινηματογραφικός ΑΜΛΕΤ του Κόζιντσεφ ολοκληρώθηκε το 1963 και προβλήθηκε το 1964, μετά από οκτάχρονη επεξεργασία του σεναρίου. Τα γυρίσματα διήρκεσαν δύο χρόνια. Η σοβιετική εκδοχή του διάσημου σαιξπηρικού έργου αποτέλεσε την εθνική συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης στον εορτασμό των 400 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Ελάτε τώρα που δεν το καταλάβατε... Καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου και στο Θεατρικό Μουσείο "Ιάκωβος Καμπανέλλης" έχουμε και πάλι την άψογη συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου και του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων... Και πρώτη ταινία; Ο "Αμλετ"... Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 και ώρα 21.00 στο γνωστό χώρο με θέα την Πορτάρα και την αύρα της θάλασσας 

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο νεαρός Πρίγκιπας Άμλετ, έχει το ίδιο όνομα με τον πατέρα του, ο οποίος πέθανε ξαφνικά. Ο θείος του ανεβαίνει στο θρόνο και παντρεύεται τη μητέρα του, χήρα του αδερφού του. Ένα βράδυ, στο κάστρο του Έλσινορ εμφανίζεται το φάντασμα του πατέρα του. Οι φύλακες ειδοποιούν τον Άμλετ και το φάντασμα του αποκαλύπτει ότι δολοφονήθηκε από τον αδελφό του Κλαύδιο και του ζητάει να πάρει εκδίκηση. Ο Άμλετ σχεδιάζει να αποκαλύψει την ενοχή του Κλαύδιου. Προσποιείται τον τρελό και μέσα από πολλές συγκρούσεις σκοτώνει τους δολοφόνους και οδηγείται και ο ίδιος στο θάνατο.

Στοιχεία ταινίας:

«Άμλετ» / Hamlet

Δράμα, Σοβιετική Ένωση, 1964, 140′

Σκηνοθεσία: Grigori Kozintsev

Σενάριο: Grigori Kozintsev, Boris Pasternak ρώσικη μετάφραση του έργου, William Shakespeare

Πρωταγωνιστούν: Innokenti Smoktunovsky, Mikhail Nazvanov, Elza Radzina, Yuri Tolubeyev, Anastasiya Vertinskaya

Μουσική: Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Βραβεία:

Ειδικό βραβείο επιτροπής Φεστιβάλ Βενετίας 1964

Βραβείο Sutherland Trophy

Βραβείο από το Βρετανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο 1964

2 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα

(Καλύτερης Ταινίας-Καλύτερου Ξενόγλωσσου Ηθοποιού)

Η είσοδος για όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.