Νάξος: Ο εναέριος της Μαρία Αλιμπέρτη ως η καλύτερη φωτογραφία στο ΣΤ Πανελλήνιο Συνέδριο "Η Νάξος διά μέσου των αιώνων"

Φωτογραφία… Τέχνη ή επιστήμη ή απλά μία κίνηση που αιχμαλωτίζεις τη στιγμή; Μεγάλη κουβέντα και η οποία διαρκεί αρκετά χρόνια με φανατικούς υποστηρικτές όσον αφορά τον ορισμό της Φωτογραφίας είτε ως Τέχνης, είτε ως επιστήμης… Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αποτελεί και ένα βασικό μέσο βιοπορισμού και δεν είναι λίγοι αυτοί που μπόρεσαν να τα συνδυάσουν (πρώτος και  καλύτερος ο Man Ray προσφέροντας μία διαφορετική  προσέγγιση στο τομέα της φωτογραφίας… Ουσιαστικά μιλάμε για μία προσωπική δημιουργία. Για μία έκφραση με δικής γλώσσα, τρόπο επικοινωνίας, κώδικα και κυρίως αλληλεπίδραση και εκφραστικά μέσα που δεν έχουν προηγούμενο…

Και η αναφορά στη φωτογραφία έχει να κάνει με το γεγονός ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αρμόδια επιτροπή του ΣΤ Πανελληνίου Συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων» οι καλύτερες φωτογραφίες που έτρεχαν σε διαγωνισμό με θέμα «  Αχνάρια ζωής και πολιτισμού. Καλλιτεχνική αποτύπωση των νεότερων μνημείων της Νάξου»

Και έχουμε νικητές… Το ευχάριστο είναι ότι η πενταμελής επιτροπή είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 150 φωτογραφίες από 31 συμμετέχοντες (σ.σ. ο καθένας μπορούσε να στείλει έως 5 φωτογραφίες) επέλεξε τελικά 20, οι οποίες και παρουσιάστηκαν σε ειδική έκθεση που ήταν παράλληλα με το ΣΤ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο…

Ποιες ήταν οι καλύτερες; Με βάση την σχετική ανάρτηση που έγινε νωρίς το πρωί στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου στα social Media « Καλύτερη αναδείχθηκε η φωτογραφία με τίτλο "Εναέριος και ανεμογεννήτρια: Παλιά και νέα τεχνολογία. Μεταλλεία Απειράνθου" της Μαρίας Αλιμπέρτη.

Δεύτερη καλύτερη αναδείχθηκε η φωτογραφία "Ανεμόμυλος, στην περιοχή της Απειράνθου" του Μανόλη Λυκουρόπουλου και τρίτη καλύτερη η φωτογραφία "Πυλώνας εναέριου σιδηρόδρομου μεταφοράς σμύριδας, στην περιοχή της Απειράνθου" επίσης του Μανόλη Λυκουρόπουλου.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το 3ο βραβείο ουσιαστικά πήγε στην Μαρία Γρατσία – Προμπονά (με θέμα όπως βλέπετε μία στιγμή από την καθημερινότητα του αγρότη) μετά από κλήρωση με τον Θανάση Λούκο (θέμα της φωτογραφίας του ένα ελαιοτριβείο)… κι αυτό γιατί υπήρχε η «απαγόρευση» να μην κερδίσει ένας περισσότερο από ένα βραβείο… τα βραβεία που δόθηκαν στους νικητές ήταν:

1ο ΈΠΑΘΛΟ 250 ευρώ

2ο Έπαθλο 150 ευρώ

3ο Έπαθλο 100 ευρώ

Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες φωτογραφίες της 20αδας έλαβαν έπαινο…  Όλες οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν ψηφιακά στην ιστοσελίδα του συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων».

Όπως τονίζεται «οι φωτογραφίες βαθμολογήθηκαν από 5μελή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Κίμωνα Αξαόπουλο (Φωτογράφος), Βασίλη Μπάκαλο (Φωτογράφος), Φιλίππα Φλώρακα (Εικαστικός), Ευαγγελία Ρεφενέ (Γραφίστρια) και Γιάννη Παπαδάκο (Σκηνοθέτης), τους οποίους ευχαριστούμε πολύ.

Τον διαγωνισμό διοργάνωσε ο Σύλλογος Δαμαριώνα.

# δείτε τις τέσσερις καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού με τη σειρά που βραβεύτηκαν 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News