Νάξος: Οι αρχαιολόγοι ζητούν πληροφορίες για την σύγχρονη ιστορία της Στελίδας

Εδώ και μερικά χρόνια έχουμε ανασκαφές στην περιοχή της  Στελίδας στη Νάξο και με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η προϊστορική Στελίδα φιλοξένησε τους Νεάντερνταλ…  Είδηση που προκάλεσε Παγκόσμιο ενδιαφέρον από τη στιγμή που η εν λόγω χρονική περίοδο της ιστορίας δεν έχει και τις περισσότερες πληροφορίες..

Κι όμως σήμερα έρχονται οι αρχαιολόγοι και κάνουν την ανατροπή… Με ανοιχτή τους επιστολή προς τα ΜΜΕ ζητούν ουσιαστικά πληροφορίες και μαρτυρίες για την πρόσφατη ιστορία της περιοχής… Ενδιαφέρονται δηλαδή για την ιστορία της περιοχής κατά τον 20ο αιώνα (1900 – 1980) όσον αφορά τις καλλιέργειες, τους αγρότες και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιήθηκαν εκεί, την ανάπτυξη του τουρισμού κ.α.. Ο λόγος εκτός από τη γνώση; Το γεγονός ότι υπάρχει προγραμματισμένη έκθεση για τις 14 Απριλίου και η οποία είναι αφιερωμένη στη δουλειά που έχει γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή της Νάξου.

Πιο συγκεκριμένα, αναζητούνται πληροφορίες για τις καλλιέργειες (π.χ. πότε σταμάτησε η καλλιέργεια δημητριακών και πατάτας στη χερσόνησο), για τους βοσκούς της περιοχής και τα κοπάδια τους, για το πότε ξεκίνησε η τουριστική αξιοποίηση, ακόμη και για τα όσα ακούγονται περί ύπαρξης πυροβόλου όπλου του στρατού στην κορυφή του λόφου της Στελίδας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οποιαδήποτε πληροφορία θα ήταν πολύ σημαντική, με τους αρχαιολόγους να έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία να την συμπεριλάβουν (εάν φυσικά ο πληροφοριοδότης το επιτρέψει) στην έκθεση τους. Επίσης, επιθυμητές και αξιοποιήσιμες θα ήταν και φωτογραφίες από τη Στελίδα και τους κατοίκους εκείνης της περιόδου.

Έτσι, εάν κάποιος/κάποια επιθυμεί να συμβάλλει με στοιχεία στην έρευνα, μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα του δρ.Tristan Carter στη διεύθυνση [email protected].

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News