Νάξος: Το πνεύμα των Χριστουγέννων έφυγε με τις ...καμήλες

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2018… Και μία βόλτα στη παγωμένη Χώρα της Νάξου σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στα μέσα Φεβρουαρίου με τη θερμοκρασία στο μηδέν και τις ριπές της θάλασσας να σου μαστιγώνουν το πρόσωπο… Η ατμόσφαιρα; Μία από τα ίδια. Ελάχιστα μαγαζιά έχουν στολίσει ενόψει των Χριστουγέννων ενώ σε κάποιες κολώνες φωτισμού βλέπεις χάρτινα αγγελάκια έτοιμα να πέσουν… Λες και κάποιος τα έχει ξεχάσει από την προηγούμενη χρονιά… 

Και βέβαια, το περίφημο καράβι, με τα φωτάκια που στέκονταν στην πλατεία του πρώην Δημαρχείου Νάξου έχει εξαφανιστεί. «Σάπισε» είπαν και τρέχουν να αγοράσουν άλλο. Βέβαια, θα ρίξουν και την ευθύνη στους προηγούμενους που δεν το συντήρησαν σωστά. Η ουσία είναι ότι «σάπισε» και έτσι το μοναδικό στοιχείο που μας θύμιζε τα …Χριστούγεννα χάθηκε κι αυτό. 

Όπως χάθηκε η γιορτή της Φασολάδας από τα παιδιά της «Συν+αξίας». Αλλά και οι άλλες εκδηλώσεις που είχαν γίνει το χειμώνα του 2011 και 12… Και έδειχναν ότι κάτι έχει αλλάξει στο νησί. Ότι έχουμε ξεφύγει από τον πολιτισμό της πλαστικής καρέκλας με τα σουβλάκια και μπήκαμε σε μία άλλη διαφορετική προσέγγιση. Αλήθεια, πόσο όμορφες στιγμές είχαμε βιώσει εμείς οι ….πρωτευουσιάνοι στο στενό του Προφήτη Ηλία με τα παιδιά της Νάξου σε τρεις ή τέσσερις διαφορετικές μπάντες να σκορπούν όμορφες μουσικές νότες στον αέρα και εκατοντάδες κατοίκους του νησιού να αψηφούν το κρύο για να αισθανθούν ότι υπάρχει εορταστικό κλίμα στο νησί. 

Θα πει κανείς μα η φασολάδα και η ρακί έκανε τη διαφορά; Ναι.. Την έκανε. Γιατί ήταν με αγάπη και μεράκι. Και με διάθεση…  Όπως χάθηκαν και οι μάγοι (σ.σ. ευχαρστούμε την Κατερινα Κοττάκη που μας τους θύμισε) Που είχαν φτιαχτεί με αγάπη από μερικά παιδιά και για χρόνια στόλιζαν το λόφο του μετεωρολογικού σταθμού στη Χώρα της Νάξου… Κι αυτοί πραγματικά χάθηκαν. Ουδείς ξέρει που είναι σήμερα… Όπως και τόσα άλλα πράγματα… 

Όπως διαλύθηκε και το «Μαγικό Χωριό». Μία κίνηση που είχε ως στόχο να βγάλει τις εκδηλώσεις από τη παραλία της Νάξου και να μεταβεί σε μία άλλη περιοχή. Κίνηση που ενώ αρχικά ενθουσίασε στη συνέχεια είδαμε βανδαλισμούς στα ξύλινα σπιτάκια και καμία διάθεση για συνέχεια. Και είναι ίσως το μόνο σημείο στο οποίο μπορεί κανείς σήμερα να πει «καλά έκανε ο Δήμος και δεν βοήθησε για την υποστήριξή του, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι κάτοικοι της Νάξου το απαξίωσαν με το να επιτρέπουν τον βανδαλισμό». Δεν γίνεται πάντα να λειτουργούμε με το μπαμπούλα της Αστυνομίας.. 

Όμως, ψέγουμε το Δήμο γιατί έχει φτάσει 22 Δεκεμβρίου και δεν έχει κάνει τίποτα… Ένα πρόγραμμα μέσω του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και τίποτα άλλο. Την ώρα που στα γειτονικά νησιά οι Δήμοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι Δήμαρχοι (σ.σ. έστω και για το θεαθήναι) ανάβουν δέντρα ή καράβια, εμείς είμαστε κρυμμένοι. Και απασχολημένοι… Στην καθημερινότητά μας. 

Ναι κάποιοι μπορεί να σιχαίνονται τα Χριστούγεννα. Μπορεί να τους στεναχωρούν. Όμως, οφείλουν ως τοπικοί άρχοντες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να μην αφήνουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες (βλ ΕΑΣ Νάξου) ή φορείς (Εμπορικός) και συλλόγους να καλύπτουν αυτό το κενό.. Ο Δήμος πρέπει και οφείλει να έχει το πάνω χέρι. 
Και δεν θα μπούμε στη λογική να μιλήσουμε για …μιζέρια ή αδιαφορία. Θα μπούμε όμως στο τρυπάκι να μιλήσουμε για νοοτροπία. Και αυτή τη στιγμή ο Δήμος δείχνει ότι απλά δεν έχει τη σωστή νοοτροπία για αυτού του είδους τις πολιτιστικές δράσεις. Μένει στην άκρη και κοιτάζει. Ενδεχομένως να διεκδικήσει και τα εύσημα εάν ακουστεί κάτι. Όμως, τα τελευταία χρόνια είτε μέσα από το τριήμερο των Αποκριών είτε μέσα από τις Χριστουγεννιάτικες δράσεις απλά δείχνει ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση….

Και έτσι οι καμήλες φεύγοντας από τη Νάξο πήραν μαζί τους και το πνεύμα των Χριστουγέννων. Εάν βρεθούν, σε κάποια αποθήκη ίσως και να επιστρέψει. Μέχρι τότε; Θα κατακρίνουμε την ΕΑΣ Νάξου ότι έχει μετατρέψει το νησί σε γραβιερονήσι ή πατατονήσι…. 
Και θα τα λέμε αυτά παίρνοντας το πλοίο της γραμμής για την Αθήνα ή πόλεις του  εξωτερικού για να βιώσουμε εκεί το πνεύμα των Χριστουγέννων… 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News