Νάξος - Πύργος Χειμάρρου: Ηρθε η ώρα να ... αναπνεύσει χωρίς τα σίδερα;

"Άλλη μια Άνοιξη ανθοστολισε και πάλιν τον κατεσκαμμένο αυλόγυρο του Πύργου του Χειμάρρου.Στον τόπο αυτό, που έχει καταλήξει να είναι "τόπος μαρτυρίου" για τον μαρμάρινο γίγαντά του, τίποτε δεν κινείται ορατά προς την κατεύθυνση των περιπόθητων εργασιών του μνημείου. Τάχα, να έχει προχωρήσει η εδώ και χρόνια αποφασισθεισα απαλλοτρίωση του χώρου; Σιγή...Το μόνο που " κινείται" εκεί είναι το κατ' έτος ξύπνημα της ανοιξιάτικης φύσης, που όντως κοσμεί το αύλειο πλάτωμα.Κατα τα άλλα, " άκρα του τάφου σιωπή"!..Τα σίδερα καλά κρατούν, και έξω και μέσα! Αυτά μάλιστα που βρίσκονται στο εσωτερικό είναι τόσο πολλά, που αξιοποιούμενα με τα εναπομείναντα απέξω, μπορούν να δομήσουν ένα μικρό Πύργο του Άιφελ!"

Της Ελένης Μουστάκη

Αυτό είχε αναφέρει, στις αρχές Μαϊου στην προσωπική του σελίδα στα social media, ο φιλόλογος και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές των τελευταίων ετών στις δράσεις του συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, Αντώνης Τζιώτης.. Και είχε προσθέσει " Πολλά ενθαρρυντικά ακούστηκαν κατά το περασμένο καλοκαίρι στο Συνέδριο του "Διαζώματος" στη Νάξο.Μακαρι να έχει έκτοτε δρομολογηθεί ακόμη πιο ελπιδοφόρα το περιπόθητο σχέδιο των σωστικών εργασιών, γιατί κάποια χρόνια τώρα, έχουμε "κολλήσει" στο θέμα της προαναφερόμενης αποφασισμένης απαλλοτρίωσης. Μακάρι να είναι αυτή, η τελευταία Άνοιξη που βρίσκει τον Πύργο μας δέσμιο των υλικών και γραφειοκρατικών του δεσμών Μακάρι του χρόνου, τέτοια εποχή, κατά τις επισκέψεις μας στον Πύργο του Χειμάρρου, να μας προειδοποιούν οι πινακίδες των αρχαιολόγων: "Προσοχή, εκτελούνται εργασίες"!!"

Γιατί όμως γίνεται αυτή η αναφορά; Μα πολύ απλά γιατί χθες, Κυριακή 31 Μαϊου στα γραφεία του Συλλόγου Φιλωτιτών στου Ψυρρή, έγινε μία καθοριστικής σημασίας συνάντηση όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του "Πύργου του Χειμάρρου"...  Εκδήλωση που φέρει και την σφραγίδα του αγαπητού γιατρού και υποψήφιου βουλευτή Κυκλάδων με το ΚΙΝΑΛ, Γιάννη Βλασσερού και έγινε πράξη χάρη στην θέληση του Συλλόγου να μπει επιτέλους ένα τέλος στην "αιχμαλωσία" του Πύργου... Ενός μνημείου που άντεξε αιώνες, με συνεχή χρήση από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως την Τουρκοκρατία,  δίνοντας  πληροφορίες για την προστασία του νησιού μέσα από τον θεσμό των αρχαίων Φρυκτωριών (μετάδοση μηνυμάτων με φωτιές) και το οποίο κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Θα αντέξει ο «δεσμώτης» Πύργος του Χειμάρρου τα γρανάζια της γραφειοκρατίας; Καταλυτικής σημασίας, η παρουσία του κ. Δημητρίου Αθανασούλη, Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο οποίος εξήγησε τα σχετικά με τους λόγους που κωλυσιεργεί  εδώ και χρόνια, το έργο της αποκατάστασης του Πύργου.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασούλη, αρχικά η διαδικασία είχε κολλήσει στην τοπογράφηση των συγκεκριμένων εδαφών. Πλέον ολοκληρώθηκε το διάγραμμα του απαλλοτριωτέου και ζητήθηκε η βεβαίωση πίστωσης από την κυρία Κουρούμελη που είναι αρμόδια για τις απαλλοτριώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αυτό είναι το κομβικό σημείο που περιμένουμε να ξεπεραστεί, ώστε στη συνέχεια  να βγει επίσημα το ΦΕΚ όπου θα κρίνεται απαλλοτριωτέος ο χώρος.  Στόχος, λοιπόν, είναι η απαλλοτρίωση και με δεδομένο ότι έχουν βρεθεί οι ιδιοκτήτες των όμορων περιοχών ώστε να μπορέσουν να πάρουν τα οικόπεδα που χρειάζονται για να αποκαταστήσουν το μνημείο Μην ξεχνάμε ότι στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν και μνημεία από την βυζαντινή εποχή, που δείχνουν την διάρκεια και κυρίως την διαδοχή των εποχών μέσα από το πέρασμα του χρόνου... 

Κι όπως ο ίδιος (σ.σ. Αθανασούλης) μας παρακινεί, εκτός από τις κινήσεις που κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει η τοπική κοινωνία να ασκεί πίεση μέσα από τους τοπικούς φορείς και τις Δημοτικές Αρχές, ώστε να επιτευχθεί η απαλλοτρίωση, πριν να είναι αργά για το μνημείο.

Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει και ο καθηγητής Λαμπρινουδάκης, δράσεις για να μπορέσει να ενεργοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό που θα βοηθήσει στο να σπάσουν τα ...δεσμά του Πύργου, ενώ μην αποκλείσετε στο τέλος την ιδιωτική πρωτοβουλεία μέσω χορηγείας που θα αναλάβει την χρηματοδότησή του ώστε να αποκατασταθεί...

Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση λίγοι και εκλεκτοί, εξ’ αιτίας της κατάστασης του κορωνοϊού. Οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις που ακολούθησαν, όπως και οι ενέργειες από την πλευρά του καθενός πολύ σημαντικές.

Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν: Οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου: κ. Απόστολος Ψαρράς, κ. Γιώργος Μανιός, κ. Γιώργος Μουστάκης, κ. Τιμόθεος Βάσιλας, κ. Αντώνης Τζιώτης Τα νυν μέλη του Συλλόγου Φιλωτιτών:  κ. Γιάννης Μανιός πρόεδρος,  κ. Βασίλης Γρατσίας αντιπρόεδρος, κ. Άννα Τσικούκου γραμματέας, κ. Τάσος Κατσάνης ταμίας, κα Κατερίνα Τσικούκου και Σταύρος Δεμενόπουλος μέλη του ΔΣ, κ. Χάιδω Μουστάκη τέως γραμματέας. Αλλά και οι: Νίκος Μανιός πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βλασερός υποψήφιος βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Ψαρράς, μαθηματικός, εκπρόσωπος ΚΚΕ, Νικόλας Μουστάκης οικονομολόγος, Νίκος Βασιλάκης, πρώην Δήμαρχος Δρυμαλίας, , Τάσος Αναστασίου, περιβαλλοντολόγος και ο Θανάσης Κοτσάκης, ιστορικός-αρχαιολόγος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News