Νάξος - Πύργος Χειμάρρου: Θέμα ημερών η αφαίρεση των παλαιών ικριωμάτων

Πύργος Χειμάρρου

"Τον Απρίλιο του 2021 αγοράστηκε και το εσωτερικό ικρίωμα (εσωτερικές σκαλωσιές) του μνημείου, του οποίου επίκειται άμεση παράδοση. Εντός Ιουνίου ή Ιουλίου 2021 αναμένεται η εξεύρεση του εξειδικευμένου συνεργείου για την αφαίρεση των παλαιών και την τοποθέτηση των νέων ικριωμάτων.  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μας έχει διαβεβαιώσει ότι μετά την εγκατάσταση του νέου ικριώματος και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα προχωρήσει σε κατεπείγουσες επεμβάσεις, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και την ένταξη του Πύργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης". 

Η αναφορά που είχε γίνει - μέσω ανοιχτής επιστολής - από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου για τις εξελίξεις που έρχονται όσον αφορά το Πύργο του Χειμάρρου, ένα από τα πλέον σημαντικά μνημεία της Νάξου.. Και η εξέλιξη αυτή αποκτά χρονοδιάγραμμα κάτι που σημαίνει ότι οι εξελίξεις τρέχουν και ενδεχομένως τέλος του χρόνου να έχουμε και περισσότερες που θα αναδείξουν το σημαντικό αυτό αποτύπωμα στο χρόνο... 

Οπως διαβάζουμε στη σελίδα του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου " Σε επικοινωνία που είχε  ο Διευθυντής της  Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων  Δημήτρης Αθανασούλης - με τον πρόεδρο του Συλλόγου μας Γιάννη Γ. Μανιό  υπήρξε η ενημέρωση ότι αρχές Αυγούστου με εκτιμώμενη ημερομηνία στις 5 Αυγούστου 2021 θα ξεκινήσει. η αντικατάσταση των φθαρμένων ικριωμάτων ( εσωτερικών και εξωτερικών σκαλωσιών) του Πύργου του Χειμάρρου. Και φυσικά είμαστε εν αναμονή της ολοκλήρωσης της απαλλοτρίωσης και την ένταξης του Ιστορικού μνημείου  σε πρόγραμμα χρηματοδότησης".

 

Με βάση και την προηγούμενη ανάρτηση από το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου "  Σε ό,τι αφορά την διαδικασία απαλλοτρίωσης του ευρύτερου χώρου του μνημείου, έχει εκδοθεί η απόφαση, με την οποία εξουσιοδοτείται ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον δικαστικό προσδιορισμό της προσωρινής ή οριστικής τιμής μονάδος αποζημίωσης του ακινήτου. Τέλος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει προτείνει την ένταξη της αποκατάστασης του μνημείου στην επόμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ), μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης".

Ο Πύργος του Χειμάρρου 

Στη νοτιοανατολική πλευρά της Νάξου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της, στη μέση περίπου του δρόμου ανάμεσα στο όρος Ζας και τη θάλασσα, σ' ένα ύψωμα που ορίζεται από τους δύο χειμάρρους, το Χείμαρρο ανατολικά και τα Πετρόνια δυτικά.

Ο εντυπωσιακός τετραώροφος στρογγύλος Πύργος, με εξωτερική διάμετρο 9,20μ.  και εσωτερική 7,12μ., διατηρείται σε ύψος περίπου 15 μέτρων, και οι διπλοί τοίχοι του έχουν πάχος 1,10 μ.. Από τον τρόπο λάξευσης των μαρμάρινων λιθοπλίνθων του που οικοδομήθηκαν χωρίς συνδετικό υλικό  με πολύ προσεγμένη συναρμογή χρονολογείται στο τέλος του 4ου ή τις αρχές του 3ου αι. π. Χ. Η εσωτερική επένδυση των τοίχων αποτελείται από λίθους διαφόρων μεγεθών. Στη νότια πλευρά υπάρχει η θύρα, και στον ίδιο άξονα, σε ύψος 10μ. από το έδαφος, στον δεύτερο όροφο, βρίσκεται το μοναδικό παράθυρό του. Μόνα άλλα ανοίγματα είναι οι υδρορρόες και οι τοξοθυρίδες (πολεμίστρες).

Από τις δοκοθήκες,  τις  υποδοχές,  δηλαδή, για τα δοκάρια του πατώματος γίνεται αντιληπτό ότι εκτός από το ισόγειο,  άλλοι τρεις όροφοι θα υπήρχαν στο εσωτερικό του.  Αριστερά από την είσοδο μία σκάλα με μαρμάρινα σκαλοπάτια, πακτωμένα στον τοίχο, οδηγεί ακτινωτά προς τα πάνω. Η οροφή του πύργου δεν σώζεται ούτε  μέλη της έχουν έως σήμερα αναγνωρισθεί , τα οποία θα επέτρεπαν την αποκατάστασή της με ακρίβεια.

Ο πύργος περιβάλλεται από ένα περιτείχισμα περίπου τετράγωνο με πλευρά 35μ., το οποίο διατηρείται καλύτερα στη νότια καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και ανατολικής πλευράς. Τμήματα της βόρειας πλευράς ξαναχρησιμοποιήθηκαν σε νεότερες κατασκευές .

Ο  αρχαίος στρογγύλος Πύργος του Χειμάρρου είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία των Κυκλάδων που διασώζονται από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το μεγάλο σωζόμενο ύψος του, η περίπλοκη δομή του και η κατάσταση διατήρησής του τον καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα  μνημεία στο είδος του που σώζεται σε τόσο καλή κατάσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News