Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος - Σκαδό: Μετατρέποντας παλιές πόρτες σε έργα τέχνης

Νάξος – Σκαδό: Μετατρέποντας παλιές πόρτες σε έργα τέχνης

|

Ποτέ άλλοτε ένα φεστιβάλ (βλ Wild Donkey Festival) δεν επέδρασε τόσο δραστικά στην εικόνα ενός …ξεχασμένου χωριού. Η πρωτοβουλία της Μαριάντα Παπαϊωννου, ως απόδοση τιμής στο χωριό της οικογένειας της, το Σκαδό, στην ορεινή Νάξο και όλα σήμερα είναι διαφορετικά.. Και μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα μας βάζει σε νέους …μπελάδες  

Ποτέ άλλοτε ένα φεστιβάλ δεν άλλαξε τόσο δραστικά την εικόνα ενός …ξεχασμένου χωριού. Αρκούσε μία πρωτοβουλία. Μία έξυπνη ιδέα. Κι αυτή ήρθε από την Μαριάντα Παπαϊωννου, ως απόδοση τιμής στο χωριό της οικογένειας της, το ξεχασμένο Σκαδό, στην ορεινή Νάξο. Και από την 12η Αυγούστου έως τις 16 του ίδιου μήνα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Το Wild Donkey Festival,  ήρθε για να αλλάξει τα πολιτιστικά δεδομένα της Νάξου και θα έχει συνέχεια…

Τι περιέλαβε; Άγγιξε  πολλούς διαφορετικούς χώρους με το πρόγραμμά του: τέχνη ακόμη κι εκεί που δεν είχαμε συνηθίσει, αθλητική πίστα, παιχνίδι και ένα τρελό γλέντι. Πλατό; τα ερειπωμένα οικήματα του χωριού που απέκτησαν χρώμα χάρη στους εθελοντές και τα έργα τους, … Και η Μαριάντα (γνωστή ως Marianta VP) μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα στο διαδίκτυο μας δείχνει πως μία απλή πόρτα έγινε έργο τέχνης… Και μας προκαλεί έμμεσα να το κάνουμε κι εμείς στο σπίτι μας. Στο χωριό μας. Ωστε να αποκτήσουμε κι εμείς λίγο χρώμα στη ζωή μας… 

Ας δούμε τι αναφέρει στο άρθρο που έχει αναρτήσει (σ.σ. μαζί με αρκετές φωτογραφίες από την εναλλαγή της πόρτας σε έργο τέχνης)  και με το σύνθημα “πως ξεκινά η αναβίωση ενός ερημωμένου χωριού” 

Αν οι χαμένες αφορμές είχαν πρόσωπο, θα έπαιρναν την δική μου έκφραση.

Αλήθεια, είμαι μια πραγματική δημιουργός εμπνευσμένων ιδεών, εκ των οποίων οι 99 καταλήγουν να είναι κακές ή εντελώς ουτοπικές. Όμως, η μία απ’ αυτές θα με αποζημιώσει, αφού θα αποδειχτεί τελικά έξοχη και επιτυχημένη. Μια απ’ αυτές τις ικανοποιητικές και όχι τόσο χαμένες αφορμές, υποδέχτηκα στις αρχές αυτής της χρονιάς.

Η ιδέα ήταν, μετά από την οργάνωση ενός φεστιβάλ και μετατρέποντας ένα ολόκληρο εγκαταλελειμμένο χωριό σε γκαλερί, να του δώσω ξανά ζωή. Μιλάμε για το χωριό Σκαδό που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της Νάξου.

Πλησίασα την κοινότητα του χωριού και τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου (Σκαδό – Μέση) και τους εξήγησα τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να εκθέσουμε πίνακες και φωτογραφικό υλικό στους τοίχους των εν μέρει κατεστραμμένων παλαιών κτιρίων, ενώ παράλληλα θα οργανώναμε και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου αθλητικών δρώμενων με σκοπό την δημιουργία ενός άλλου “αέρα” στην περιοχή. Πέρα από την δημοσιότητα, το άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν η αύξηση στην πολύ χαμηλή αξία των ακινήτων της περιοχής. Από το πουθενά θα δημιουργούσαμε— κάτι το οποίο λατρεύω.

katagrafi_03.jpg

Η Κοινότητα αλλά και ο Δήμαρχος, αρκετά συγκρατημένοι για τα αποτελέσματα που οραματιζόμουν να φέρει η σκέψη μου στην περιοχή, υποδέχτηκαν την ιδέα μου και μου επέτρεψαν να την υλοποιήσω. Άμεσα έγιναν κομμάτι της υλοποίησης του σχεδίου μου, όμως το ξεκίνημα ήταν δύσκολο και ανέλαβα όλη την ευθύνη.

Όταν έφτασα στο χωριό από την Αθήνα, έπρεπε να έρθω αντιμέτωπη με απανωτά απρόσμενα γεγονότα. Οι άνθρωποι που είχαν φτάσει πριν από εμένα, ήταν μεγάλης ηλικίας και δεν είχαν την δύναμη να προσφέρουν χέρι βοηθείας. Στην πραγματικότητα, δεν είχαν ιδέα του τι σημαίνει η λέξη «φεστιβάλ» οπότε, ήταν αρκετά κλειστοί και δύσπιστοι απέναντι μου.

Τι να έκανα για να τους πείσω και να τους αναγκάσω να βάψουν τα σπίτια τους? Να καθαρίσουν τους κήπους τους και τα προαύλια των σπιτιών τους? Τι να έκανα προκειμένου να πιστέψουν πως αυτό θα μπορούσε να γίνει το ξεκίνημα για κάτι νέο?

Μια ιδέα θα ήταν να τους πληρώσω για να συνεργαστούν. Μια άλλη, να τους απειλήσω. Επειδή όμως, ούτε πλούσια είμαι, ούτε εκβιαστής, η λύση κρυβόταν αλλού. Έκανα μια βόλτα και είδα όλα εκείνα τα όμορφα παλιά σπίτια να γίνονται βουνό από βράχους και να με πλακώνουν…. Θα δελέαζα λοιπόν, τους ιδιοκτήτες δίνοντάς τους ένα μικρό δώρο.

Και έτσι ξεκίνησε. Μετά από την παραλία, με την μητέρα μου στο τιμόνι, αφού ήξερε τον δρόμο λόγω καταγωγής, και διανύοντας καθημερινά με το αμάξι πάνω από 30 χλμ, φτάσαμε στο χωριό όπου θα ζωγράφιζα τις παλιές ξύλινες πόρτες εκείνων των παλιών κτιρίων για να τις μετατρέψω σε έργα τέχνης.

Σύντομα, αυτά τα έργα τέχνης θα φιγουράρανε στις ιστοσελίδες των τουριστών και από εκεί κάποιες διαδικτυακές εφημερίδες θα μίλαγαν για αυτές. Το αποτέλεσμα?  Το χωριό θα γινόταν ευρέως γνωστό και θα φιλοξενούσε τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ στην Ελλάδα τα οποία θα μεταδίδονταν μέσα από τα δελτία ειδήσεων και άλλων δικτύων.

Τόσο επιτυχημένη προσπάθεια, λοιπόν!! Και θα σας το αποδείξω με τις αναρτήσεις μου σε λίγο καιρό. Απλώς, θα σας δείξω το έργο μου μέσα από μια παλιά πόρτα. Ίσως εμπνεύσει και εσάς να κάνετε το ίδιο με τα δικά σας χέρια” 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες