Νάξος: τʼ Αη Γιαννιού του Κλήδωνα στην Απείρανθο

Στην Απείρανθο όπως και στα άλλα κεφαλοχώρια (και όχι μόνο) της Νάξου και δη της ορεινής αναβιώνει κάθε χρόνο στις 23 του Ιούνη, το έθιμο τʼ Αη Γιαννιού του Κλήδωνα. Έθιμο κατά το οποίο κυριαρχούν οι φωτιές (ως μέσον επικοινωνίας κατά την εποχή εκείνη) που είχαν ανάψει τότε στην Χεβρών της Παλαιστίνης για να μεταδώσουν σ'όλο τον κόσμο, το γεγονός της γέννησης του Αγίου Ιωάννη του κλήδωνα, προφήτη και προδρόμου του Χριστιανισμού και βαπτιστή του Χριστού.

Στην Απείρανθο τα παλαιότερα χρόνια άναβαν φωτιές σε πολλές γειτονιές του χωριού.

Τα τελευταία χρόνια μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τα Φανάρια» μαζεύουν ξερά φρύγανα και μαζί με τα στέφανα του Μάη που φέρνουν οι κάτοικοι, ανάβουν μία φωτιά στην περιοχή της Παναγίας.

Και όπως τονίζεται με βάση την παράδοση «Οι κοπελιές θα φέρουν το αμίλητο νερό, θα φτιάξουμε το αρμυροπιτάρι, θα πηδήξουμε τρεις φορές πάνω από την φωτιά για να κάψουμε τους ψύλλους και τους κοριούς ή ότι κακό μας κυριεύει, τραγουδώντας το "ψύλλοι-ψύλλοι κάβγουνται κι' Αϊς Ιάννης έρχεται".

Και όπως διαβάζουμε στην φετινή αφίσα της πρόσκλησης

«Το πουλί μου εμένα μόνου

δεν εφάνει του Κληδώνου

Είδα όνειρο ευχάρι

Στο με τ αρμυροπιτάρι

Στον ύπνο μου ‘ρθε και με ρώ

τηξε α θες να πιεις νερό»  

Και στη πρόσκληση διαβάζουμε ότι θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στου Αμοργίνου με Λευτερογιάννη. Καλυμιό και Βαγγέλη Κριμιτζά (ώρα έναρξης 10:30)