Νάξος: τα χοιροσφραϊσματα στ' Απεράθου είναι μόνο η αρχή…

Κυριακή πρώτη των Αποκριών… Και η Απείρανθος εμφανίζει παραδοσιακά μία παράξενη κινητικότητα.. Είναι τα …χοιροσφραϊσματα… Η γενική πρόβα που λένε οι παλαιότεροι πριν από την μεγάλη παράσταση που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή της Τυρνής.. Και ενδιάμεσα έχουμε τα …τουμπάκια, σε μία εκδήλωση όπου η αδρεναλίνη φτάνει στα ύψη… Και όλη προδιαθέτουν ένα εκρηκτικό φινάλε εκεί όπου οι καρδιές των συμμετεχόντων αναζητούν την ολοκλήρωσή τους…

Και την περασμένη Κυριακή, στη πλάτσα της Απειράνθου η γενική πρόβα πέτυχε…. Κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί μία τέτοια παρουσίαση από τα μέλη του Συλλόγου «τα Φανάρια». Με την παρθενική  εμφάνιση των μικρών του συλλόγου όπου συνάντησαν τα παιδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου προσφέροντας ένα θέαμα που σίγουρα αξίζει κανείς να το …κουβαλάει στη ψυχή του.

Οι μικροί χορευτές… αυτές οι αθώες ψυχές πήραν το βάπτισμα του πυρός υπό τους ήχους των τοπικών οργάνων, της τσαμπούνα και το τουμπάκι, με το κρασί να ρέει άφθονο και τα ψητά (χοιρινό όπως καταλαβαίνει) και προκαλεί κάθε ουρανίσκο επισκέπτη να τα γευτούν… Και οι μικροί περιμένουν με προσμονή την Κυριακή της Τυρνής όπου θα γίνουν μύστες ενός εθίμου που τους ολοκληρώνει. Τους Κουδουνάτους…..

Και τα χοιροσφραϊσματα της γλυκιάς συνάμα τραχιάς Απειράνθου αποτελούν σήμα κατατεθέν για την έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων… Και οι Απεραθίτες έδειξαν για μία ακόμη φορά πως όταν αγαπάς μπορείς. Μπορείς να φιλοξενήσεις, να διασκεδάσεις και να μοιράσεις ευχάριστες στιγμές».

Και βέβαια ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μάνο Πρωτονοτάριο, το δάσκαλο χορού για τα νέα (και όχι μόνο) παιδιά της Απειράνθου, ο οποίος καταναλώνει ευχάριστα τόνους ενέργειας, αρκεί τα παιδιά να εντρυφήσουν στο νόημα της ιστορίας που θα κληθούν να κουβαλήσουν τα επόμενα χρόνια ως οι πρωταγωνιστές των εθίμων αυτών…

Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες την Galini Bardani