Νάξος - Θεατρικό Μουσείο "Ιακ. Καμπανέλλης": Απόψε (23/08) έχει «Ο Γορίλας και η Ορτανσία»

"Είναι ένα έργο διαφορετικό από όλα τα άλλα έργα του Καμπανέλλη. Το έγραψε το 1952 ως μονόπρακτο, το οποίο παρουσιάστηκε το 1959 για λίγες μόνο παραστάσεις. Από το 1987 μέχρι το 1989 που εκδόθηκε το ξαναδούλεψε και το έκανε ένα έργο κανονικής διάρκειας. Εισάγει εδώ και μια ακόμα πρωτοτυπία. Δημιουργεί τρεις εκδοχές για το τέλος του έργου. Τρία διαφορετικά φινάλε. Ένα υπέροχο σκηνικό παιχνίδι. Ένας γορίλας μπαίνει στη ζωή του καθηγητή και της συζύγου του, δημιουργώντας ανατροπές στις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες της σχέσης τους".

Ποιος το αναφέρει αυτό και τι σχέση έχει με τη Νάξο και την αποψινή παράσταση σε μορφή αναλογίου στο Θεατρικό Μουσείο "Ιακ. Καμπανέλλης"; Ο λόγος στην σκηνοθέτιδα Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, η οποία την σεζόν 2017 - 18 σκηνοθετεί το θεατρικό "Ο γορίλας και η Ορτανσία», έργο που ανεβαίνει στο θέατρο "Έαρ Βικτώρια" και η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του τέταρτου φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου Αιώνα. 

Οσο για την ανταπόκριση κοινού και κριτικών στην πρώτη θεατρική παράσταση, η κα Πολυχρονοπούλου είχε αναφέρει " Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, όπως προανέφερα, έγραψε το έργο το 1952 -1953 σε μορφή μονόπρακτου. Ανέβηκε το1959 από τον θίασο της Έλσας Βεργή μαζί με άλλα δυο μονόπρακτα. Σύμφωνα με τον Βάλτερ Πούχνερ στο βιβλίο «Τοπία Ψυχής και Μύθοι Πολιτείας», αναφέρεται: «Μια μοναδική κριτική μπόρεσα να εντοπίσω• ο Άλκης Θρύλος μιλάει για «κατευθείαν προέλευση» από τον Ιονέσκο, αλλά αποφαίνεται πως ήταν το καλύτερο μονόπρακτο της ανόμοιας κατά τα άλλα βραδιάς».

Και σήμερα, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 και ώρα 21.00  με τη μορφή θεατρικού αναλογίου το έργο «Ο ΓΟΡΙΛΑΣ ΚΑΙ Η ΟΡΤΑΝΣΙΑ» θα παρουσιαστεί στο Θεατρικό Μουσείο "Ιάκωβος Καμπανέλλης"....  Και όπως διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση ...

."Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τις Αναγνώσεις Θεατρικών Έργων, που είναι μια γνωριμία με θεατρικά έργα του ελληνικού και του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 και ώρα 21.00θα παρουσιαστεί με τη μορφή θεατρικού αναλογίου το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο ΓΟΡΙΛΑΣ ΚΑΙ Η ΟΡΤΑΝΣΙΑ»στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

«Μια τρελή κωμωδία ή φάρσα ή παραμύθι ή παραβολή ή ένα παιχνίδι για τέσσερις ηθοποιούς και όσους θεατές θέλουν να παίξουν μαζί τους, σε τρεις εικόνες και τρεις εκδοχές για το τέλος», χαρακτηρίζει το έργο του ο ίδιος ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.
 
Σημείωμα για το έργο 
 
Ο κύριος Καθηγητής, που έχει παντρευτεί την υπάκουη και πλούσια Μαίρη, αγοράζει από τον ζωολογικό κήπο ένανγορίλα, για τα πειράματά του. Συμπεριφέρεται απέναντί του σαν να είναι κανονικός άνθρωπος που καταλαβαίνει τα πάντα. Τον βαφτίζει Αδάμ. 
Στο μεγαλοαστικό σπίτι του έχει στήσει ένα εργαστήριο για τα πειράματα και τις μελέτες του. Έχει κι έναν υπηρέτη, τον Φίλιππο, κάποτε βοηθό του στην επιστημονική έρευνα. Η Μαίρη αποκτά μια περίεργη οικειότητα με τον Γορίλα, την οποία ο Καθηγητής δεν βλέπει με καλό μάτι. Ο Γορίλας αρχίζει να υιοθετεί την ανθρώπινη συμπεριφορά και ανατρέπει τις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες".
 
Από την ομάδα του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης, σε σκηνοθετική επιμέλεια Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη ...  
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News