Νάξος: Θυρανοίξια στον Αγιο Αθανάσιο (Λιγαρίδια Απειράνθου)

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την βοήθεια των καταπληκτικών πετράδων της Απεράθου, στα Λιγαρίδια ανεγέρθηκε ένα πανέμορφο Παρεκκλήσι… Μοναδικό στο είδος του όχι μόνο κατασκευής αλλά και γιατί είναι ο πρώτος Ναός στο νησί που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός Ημών Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Μεγάλου… (να σημειώσουμε ότι θα γιορτάζεται και του Αγίου Φανουρίου) Και ο ναός που χτίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει τη χρηματοδότηση(κτήτορες) της οικογένειάς Ιωάννη και Μαρίας Μπαρδάνη, οι οποίοι εργάζονται στην Ρόδο εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν ξεχνούν την πατρίδα τους, την Απείρανθο της Νάξου. Και η εκκλησία αυτή είναι ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης…

Την περασμένη Πέμπτη, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου, είχαμε την τελετή των Θυρανοίξιων. Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου αρχικά είχαμε την τελετή όπως ορίζει το τυπικό της εκκλησίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία…

Μάλιστα όπως διαβάζουμε και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας, «προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας,  ευχήθηκε και ευχαρίστησε κατάλληλα την οικογένεια του κ. Ιωάννη και Μαρίας Μπαρδάνη κτήτορες του ως άνω Ιερού Ναού, και όλους τους πιστούς».

Στο κατάμεστο από κόσμο Ναό παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Αντιδήμαρχος Δρυμαλίας κος Νίκος Σιδερής, ο Πρόεδρος Απεράθου κος Γεώργιος Μπάκαλος, κ.α.

Ας σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος Ιερός Ναός στην Νάξο που είναι αφιερωμένος στην μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Μεγάλου.

Ας θυμηθούμε τι είχε γράψει στις 19 Δεκεμβρίου στην προσωπική του ιστοσελίδα ο πρόεδρος της Κοινότητας Απεράθου Γεώργιος Στεφάνου Μπάκαλος προχωρώντας σε μία πρώτη ανάρτηση (μαζί με 20 περίπου φωτογραφίες) για την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στα Λιγαρίδια…

«Όσο υπάρχουν ακόμα τέτοιοι ΕΛΛΗΝΕΣ !!!!!! εγώ ΕΛΠΙΖΩ !!!

…Και νέα εκκλησία στην ευρύτερη περιοχή της Απειράνθου……….!!!!!!

Θα Τιμάται στην ιερή μνήμη των Αγίων Φανουρίου και Αθανασίου.

Στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε είναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ Η ΑΞΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΝΑΩΝ.

Στις μέρες μας , όπου η πνευματική, ηθική, αξιακή κρίση, είναι σε όλο τους το μεγαλείο, τη στιγμή που Παλεύουμε να σώσουμε την ιδιοπροσωπεία μας ….., τα φαινόμενα ανέγερσης ναών είναι σπάνια. Απαραίτητα όμως διότι κρατάμε ζωντανή την ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ .

Θυμίζω ότι μέσα από το Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας , διασώζουμε την Ελληνική γλώσσα στην αυθεντική της μορφή… και ας γίνεται δυσνόητη . Σε κάθε θεία ακολουθία μνημονεύονται οι ΚΤΗΤΟΡΕΣ των ναών , που υπήρξαν τα ΠΡΟΠΥΡΓΙΑ της Ορθόδοξης πίστης μας.

ΚΑΜΑΡΩΝΩ λοιπόν και ΣΥΓΧΑΙΡΩ !!!

Και συνάμα ευχόμενος , η χάρη των Αγίων να σκεπάζει και να προστατεύει τον κτήτορα, τον πολιτικό μηχανικό του έργου, τον εργολάβο και όσους εργάστηκαν άοκνα και με αγάπη γι αυτό το σπουδαίο έργο, τις οικογένειές τους , τον τόπο μας , την ΕΛΛΑΔΑ μας».