Νάξος: Βραδιές Οπερας και Οπερέτας σε Δαμαριώνα (12/08) και Χώρα (14/08)

Αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν τον Διονύσιο Λαυράγκα; Τον κεφαλονίτη συνθέτη του 19ου αιώνα που μας έμαθε τι εστί "όπερα", "οπερέτα" και το κυριότερο; Εβαλε στη ζωή μας το "Ελληνικό Μελόδραμα"... Πως μας ήρθε τώρα να κάνουμε αναφορά στον Λαυράγκα; Μα το γεγονός ότι σήμερα Τετάρτη 12 Αυγούστου και την Παρασκευή 14 Αυγούστου, οι φίλοι των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής θα παρουσιάσουν την δραματοποιημένη παράσταση "Εγώ, ο Διονύσιος Λαυράγκας"....  Και όταν λέμε "Θερινά Εργαστήρια Μουσικής", μιλάμε για τη Νάξο και κυρίως για τη δουλειά που γίνεται εδώ και χρόνια από τον καθηγητή Μουσικής, τον Αλέξανδρο Καλογερά με επίκεντρο το Χαλκί της Νάξου...

Με βάση την σχετική ενημέρωση που έχουμε...

Την Τετάρτη 12/8 και την Παρασκευή 14/8 θα έχουμε την εκδήλωση: Εγώ, Ο Διονύσιος Λαυράγκας! Μία βραδιά όπερας και οπερέττας. Πρόκειται για μία δραματοποιημένη παράσταση της ζωής και του έργου του επτανήσιου συνθέτη, ο οποίος εισήγαγε και θεμελείωσε την όπερα στην Ελλάδα.
Ο ηθοποιός Γιώργος Κροντήρης υποδύεται τον Λαυράγκα, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη ζωή του, ενώ ακούγονται άριες και τραγούδια απο τις όπερες και τις οπερέττες του.  Τραγουδούν η σοπράνο Μαριάννα Μανσόλα, ο τενόρος Γιώργος Γερακιανάκης.  Στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας (πιανίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).  Βιολί παίζει ο ταλαντούχος νέος Ιωάννης Νίκολης από τη Νάξο και βιόλα παίζει η Καθλήν Καλογερά.
 
thumbnail_dsc_1266_copy.jpg
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020:  Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο (στον εξωτερικό χώρο), Δαμαριώνας, ¨Ωρα 21:00
 
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020: Αγ. Μηνάς, στην πίσω μεριά του κάστρου στη Χώρα (η πλευρά του ασανσέρ και του Supermarket Βιδάλη). Ωρα 21:00
 
Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.    

Ποιος ήταν ο Διονύσιος Λαυράγκας;
 
Ο Διονύσιος Λαυράγκας (1860-1941) ήταν ο συνθέτης που συνέδεσε το όνομά του με τη σημαντικότερη περίοδο του θιάσου του Ελληνικού Μελοδράματος, του επονομαζόμενου Γ΄ Ελληνικού Μελοδράματος. Ο Λαυράγκας γεννήθηκε στο Αργοστόλι και σπούδασε στο Ωδείο της Νάπολης. Κατόπιν, πήγε στο Παρίσι, όπου και γράφτηκε στο περίφημο Ωδείο των Παρισίων. Επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα το 1894, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής Εταιρείας. Ο Λαυράγκας έχει ήδη συνθέσει αρκετά έργα, και κάποια έχουν βραβευτεί, όταν του ανατίθεται να διευθύνει την εναρκτήρια συναυλία των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Το 1899 αρχίζει τη σοβαρή ενασχόλησή του με αθηναϊκούς μελοδραματικούς θιάσους και ουσιαστικά αφοσιώνεται σε αυτό το σκοπό, τη δημιουργία δηλαδή ενός σταθερού ελληνικού μελοδραματικού σχήματος.

Είχαν προηγηθεί οι προσπάθειες του Ναπολέοντα Λαμπελέτ και του βαθύφωνου Αντώνη Λάνδη το 1887-1888, δηλ. το Α΄ Ελληνικό Μελόδραμα, το οποίο κατάφερε να ανεβάσει μονάχα ένα έργο, τον Υποψήφιο βουλευτή του Ξύνδα. Το Β΄ Ελληνικό Μελόδραμα (1888-1890), με εμψυχωτή και χρηματοδότη τον Ιωάννη Καραγιάννη, κατάφερε να ανεβάσει αρκετές παραστάσεις και να κάνει περιοδείες μέχρι και στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς διαλύθηκε σύντομα. Ο Διονύσιος Λαυράγκας δεν θα ζήσει για να δει την Εθνική Λυρική Σκηνή να θεσμοθετείται ως ανεξάρτητος οργανισμός, γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής το 1944, όπως άλλωστε έγινε και με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία δημιουργήθηκε με την κρατικοποίηση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών το 1942.

Η όπερα Φρόσω του Διονύσιου Λαυράγκα γράφτηκε το 1938 και αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα, ίσως το τελευταίο, του σημαντικού Έλληνα μουσουργού. Η Φρόσω είχε την πρώτη παγκόσμια παρουσίασή της μόλις τον Απρίλιο του 2010. Πρόκειται για μια όπερα που κινείται στα όρια του καλλιτεχνικού κινήματος του βερισμού, με σαφέστατα στοιχεία λυρισμού. Στο συγκεκριμένο έργο αποκαλύπτεται η μουσική γλώσσα του Λαυράγκα, η οποία είναι μια μείξη της λαϊκής μουσικής των Επτανήσων με τις διάφορες επιρροές που δέχτηκε από τη μουσική της Ευρώπης. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News