Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΝτούμας για Ατλαντίδα "Την δημιούργησε ο Πλάτωνας, αυτός την καταπόντισε"

Ντούμας για Ατλαντίδα “Την δημιούργησε ο Πλάτωνας, αυτός την καταπόντισε”

|

Ο Χρήστος Ντούμας – ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων αρχαιολόγων – μιλώντας στην CreteTV αναφέρεται τόσο στο θέμα της Σαντορίνης και στο Ακρωτήρι αλλά και για την χαμένη Ατλαντίδα κάνοντας λογοπαίχνιο με παλαιότερη δήλωση του Αριστοτέλη…  (δείτε το σχετικό βίντεο) 

Όταν έχεις την τύχη να συνομιλείς με τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον κ. Χρίστο Ντούμα, τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κρατήσεις το μυαλό σου ανοιχτό και να προσπαθήσεις να γίνεις κοινωνός της σοφίας του.

Μίας σοφίας που είναι απόσταγμα χρόνων εργασίας και δουλειάς πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες. Από τη Κέρο έως τη Μύκονο και από τη Δήλο και τη Νάξο και τα Κουφονήσια έως την Σαντορίνη, με την τελευταία να αποτελεί και την έδρα του πλέον, καθότι ο Ντούμας είναι η ψυχή του Ακρωτηρίου περισσότερα από σαράντα χρόνια, δηλαδή από το 1975 όταν πήρε τη σκυτάλη από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο και έκτοτε διευθύνει με ιδιαίτερα επιτυχία έναν αρχαιολογικό χώρο, από τους κορυφαίους στην Ελλάδα… 

Και βρέθηκε στην Κρήτη… Καλεσμένος του Γιώργου Σαχίνη, όπου και μίλησε στην CreteTV και αποκάλυψε μικρές άγνωστες πτυχές της ανασκαφικής έρευνας κυρίως στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης…

Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο (σ.σ. όσοι τον έχουν παρακολουθήσει σε ομιλίες ή σε προσωπικές συζητήσεις κατανοούν τι σημαίνει «ξεχωριστός τρόπος») αναλύει τα δεδομένα από το τεράστιο αρχείο του, περιγράφοντας τις σχέσεις της Θήρας με την Κρήτη στα προϊστορικά χρόνια (σ.σ. σιχαίνεται τον ώρα Μινωικός Πολιτισμός λέγοντας ότι αποτελεί παραμύθι του Εβανς), οπότε επικρατούσε αλληλοσεβασμός, αμοιβαία εξάρτηση, ανάπτυξη τεχνογνωσίας αλλά και υψηλή αίσθηση στην Τέχνη. Λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «ο πολιτισμός είναι φως»….

Κατανόησε από την πρώτη στιγμή τον τρόπο έκφρασης των κατοίκων στην νησιωτική Ελλάδα μέσα από την εκφράσεις καθημερινότητάς τους (βλ κεραμική τέχνη, τοιχογραφίες) ενώ απάντησε και στο θέμα της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης λέγοντας «τέτοιες εκρήξεις γίνονται κάθε 20.000 χρόνια στη Σαντορίνη». 

Παρά τις έρευνες, δεν κατάφερε να βρει το όνομα της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι της Θήρας, ενώ απαντά και στο ερώτημα αν πρόκειται για τη χαμένη Ατλαντίδα… «Προσωπικά είμαι κατά των ανασκαφών. Γιατί θεωρώ την ανασκαφή μια καταστρεπτική διαδικασία», ενώ στην ερώτηση του Γιώργου Σαχίνη για τη χαμένη Ατλαντίδα, ο αρχαιολόγος απαντά: «Αυτός που κατασκεύασε την Ατλαντίδα, δηλαδή ο Πλάτων, φρόντισε να την καταποντίσει»… Σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα τα οποία δίνουν απαντήσεις γύρω από τη διατροφή των ανθρώπων στη Θήρα και στην Κρήτη τα προϊστορικά χρόνια.

Σχέση Σαντορίνης – Ατλαντίδας

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Σαντορίνη έχει συνδεθεί με την Ατλαντίδα, την μυθική ήπειρο που βυθίστηκε στην θάλασσα, ενώ βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Οι αρχικές συζητήσεις για την Ατλαντίδα ξεκίνησαν από αναφορές που έχουν βρεθεί σε διαλόγους του Πλάτωνα ‘Τιμαίος’ (21 Ε – 25 Δ) και ‘Κριτίας’ (108 Ε – 121 Γ). Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο δικηγόρος Σόλων ο Αθηναίος επισκέφτηκε την Αίγυπτο (590 π.Χ), όπου του είπε για την ιστορία της Ατλαντίδας ένας ιερέας στο Σαΐς: ‘μίας μεγάλης και θαυμάσιας πολιτείας που κυβερνούσε τα γύρω νησιά’ και που όφειλε την δύναμή της στον πολιτισμό που είχε εξελιχθεί σε αυτήν. Το βασίλειο αποτελούνταν από 2 νησιά, το ‘μεγαλύτερο’ και το ‘μικρότερο’ και υπήρχαν 10 πόλεις. Από αυτές μόνο οι 2 αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, η ‘Μετρόπολη’ και η ‘Βασιλική Πόλη’.

Εν συνεχεία η Ατλαντίδα υπέστη φοβερό σεισμό και πλημύρα και βυθίστηκε ολοκληρωτικά στην θάλασσα. Ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι οδήγησαν τις μελέτες στο συμπέρασμα πως η χαμένη Ατλαντίδα δεν ήταν άλλη από την Σαντορίνη. Παρόλα αυτά με το πέρασμα των αιώνων, καθώς ο μύθος επαναλαμβανόταν, οι ειδικοί ξεκίνησαν τις διαφωνίες. Ο καθηγητής Μαρινάτος αναγνώρισε την Ατλαντίδα ως την Μινωική Κρήτη. Ίσως η Κρήτη ήταν το ‘μεγάλο’ νησί, η ‘Βασιλική Πόλη’, ενώ η Σαντορίνη, με την οποία η Κρήτη είχε δεσμούς, ήταν η ‘Μετρόπολη’ ή το ‘μικρότερο’ νησί. Το ερώτημα εάν η Ατλαντίδα υπήρξε πραγματικά ή όχι παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;