Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΟ Λόρδος Ελγιν τα έσωσε για να μην γίνουν θεμέλια σε σουβλατζίδικο

Ο Λόρδος Ελγιν τα έσωσε για να μην γίνουν θεμέλια σε σουβλατζίδικο

|

Αν μη τι άλλο οι Άγγλοι είναι ευρηματικοί όσον αφορά τις δικαιολογίες γύρω από τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Πριν από δύο ημέρες η Telegraph βρήκε μία νέα – ξεκαρδιστική – δικαιολογία για να εκφράσει την άποψη ότι οι Άγγλοι δεν θα δώσουν πίσω τα Ελγίνεια Μάρμαρα 

Οφείλουμε να υποκλιθούμε στην εφευρετικότητα των Άγγλων όσον αφορά την υπερασπιστική τους γραμμή στο θέμα «Ελγίνεια Μάρμαρα». Τελευταίο δείγμα γραφής, το προ δύο ημερών άρθρο του Τζέρεμι Πάξμαν στην εφημερίδα Telegraph όπου επιτέθηκε στην Ελλάδα και στην Αμάλ Κλούνεϊ σε δημοσίευμα με τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα ανήκουν στην Βρετανία, κυρία Κλούνεϊ».

Και από την εισαγωγή του ο έγκριτος – κατά τα άλλα αρθρογράφος- εμφανίζεται ειρωνικός όχι μόνο προς την κ. Κλούνεϊ αλλά και σε σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας… «Η κυρία “Τζορτζ Κλούνεϊ” μίλησε. Περιμένει από τον κόσμο να ακούσει. Είναι, λέει, “αδικία” το γεγονός ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα. Είναι η τελευταία σε μία μακρά σειρά λαμπερών προσωπικοτήτων – Μελίνα Μερκούρη, Νάνα Μούσχουρη, Ντέμης Ρούσσος – που ζήτησαν από τη Βρετανία να παραδώσει τα αντικείμενα που της ανήκουν. Ο μισός πληθυσμός του κόσμου θεωρεί την κυρία Κλούνεϊ μία από τις πιο τυχερές εν ζωή γυναίκες. Προς το παρόν δεν κινδυνεύει να χτυπηθεί από την αφάνεια στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλά τα αφεντικά της είναι αρκετά έξυπνα για να βάλουν εκπρόσωπό τους την πιο νέα δικηγόρο, επειδή καταλαβαίνουν ότι μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερες ίντσες στις στήλες των εφημερίδων από ό,τι οι ίδιοι».

Και στη συνέχεια γίνεται ακόμη πιο… απολαυστικός σημειώνοντας «Εάν ο “άθλιος” λόρδος Έλγιν δεν είχε λεηλατήσει τα έργα τέχνης, θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα θεμέλια κάποιου κεμπαπτζίδικου της Αθήνας» και το δικαιολογεί σημειώνοντας ότι την εποχή εκείνοι οι Αθηναίοι είχαν τη συνήθεια να καταστρέφουν τα μαρμάρινα αγάλματα για την παραγωγή ασβέστη και χρησιμοποιούσαν μέρη αυτών ως βάσεις για άλλα κτίσματα. Υπογραμμίζει ακόμη το γεγονός ότι την εποχή που ο Έλγιν απέσπασε τα Γλυπτά, η Ελλάδα βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή.

Αμέσως μετά κάνει αναφορά και στο Μουσείο της Ακρόπολης για το οποίο λένε «προφανώς θα είναι ένα υπέροχο Μουσείο» και δεν παραλείπει να το χαρακτηρίσει ως μοναδικό επειδή σκοπό έχει «να δείξει όχι τι έχει στην κατοχή του, αλλά τι δεν έχει. Και αυτά που δεν είχε είναι τα Ελγίνεια Μάρμαρα», τα πανέμορφα κλασικά γλυπτά του Φειδία και των μαθητών του που κάποτε στόλιζαν τον Παρθενώνα, και αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από Βρετανό διπλωμάτη και τώρα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Και βέβαια αφήνει ένα ακόμη καρφί αναφέροντας «Νωρίτερα, αυτό το μήνα, οι ελληνικές αρχές ξενάγησαν την κυρία Κλούνεϊ στο υπέροχο νέο Μουσείο, για το οποίο η χώρα έχει ξοδέψει εκατομμύρια, τα οποία δεν έχει.

Και συνεχίζει «Φυσικά -αφού θα πληρωθεί στο κάτω κάτω της γραφής από τους Έλληνες- η Αμάλ είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι δίκαιο το αίτημά τους για την επιστροφή των Γλυπτών. Το σύγχρονο επιχείρημα είναι πραγματικά πολιτικό -ο φτωχός  μεσογειακός πολιτισμός απαιτεί αποκατάσταση από την ιμπεριαλιστική δύναμη. Η Ελλάδα απέχει από την κόσμο της αρχαίας Αθήνας, της πατρίδας του Σωκράτη, του Πλάτωνα και των ιδρυτών της σύγχρονης σκέψης».

Τέλος γράφει ότι δεν πρόκειται τα γλυπτά να επανατοποθετηθούν στο μνημείο, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε τον ασκό των διεκδικήσεων προς όλα τα μουσεία. «Τα σύγχρονα επιχειρήματα είναι στην ουσία πολιτικά: μια φτωχή μεσογειακή κουλτούρα απαιτεί την αποκατάσταση της ξεθωριασμένης αυτοκρατορικής εξουσίας»….


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες