Οι εθελοντές έφεραν …πανικό

Σοκ και δέος προκλήθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού μετά τη δημοσίευση εγγράφου στον «Ημεροδρόμο», στο οποίο θιγόταν το θέμα του εθελοντισμού. Ο λόγος; Με το περιεχόμενου του εγγράφου με την υπογραφή της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων Ελενας Κόρκα που αναφέρει ανάμεσα στα άλλα «Σε συνέχεια των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στις 3 και 6 Απριλίου 2015 υπό τον κ. αναπληρωτή υπουργό με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των ΓΔΑΠΚ, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα του εθελοντισμού, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας σχετικά με τη δυνατότητα απασχόλησης εθελοντών σε τομείς της λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών, καθώς επίσης τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων και τους όρους απασχόλησής τους»….

Ανάκληση

Και εδώ αρχίζουν τα …προβλήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Κόρκα συνέταξε το κείμενο μετά από εντολή της αναπληρώτριας γενικής γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Και τώρα το υπουργείο Πολιτισμού αφήνει εκτεθειμένη την γενική γραμματέα με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε μόλις έγινε γνωστό το θέμα και ζητάει την ανάκληση του σχετικού εγγράφου. «Διευκρινίζεται ότι το έγγραφο της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναφορικά με την προσφορά εθελοντικής εργασίας αποτελεί προσωπική πρωτοβουλία της. Εστάλη δε κατά παρερμηνεία των λεχθέντων σε συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών του υπουργείου, που έγιναν προ διμήνου. Και κατά παρερμηνεία του εγγράφου της αν. Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη που ακολούθησε αμέσως μετά και αναφερόταν σε πλήθος θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τις συσκέψεις αυτές. Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπήρξε άμεση αντίδραση επί του θέματος. Η κυρία Βλαζάκη ζήτησε προφορικώς και εγγράφως να ανακληθεί το εν λόγω έγγραφο της ΓΔΑΠΚ, που έδωσε λανθασμένες εντυπώσεις επί θεμάτων που χρήζουν νομικής επεξεργασίας.  Πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού είναι εξάλλου ότι ο εθελοντισμός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, ούτε και πρόκειται να υποκαταστήσει την εργασία των υπαλλήλων του υπουργείου».  

Εθελοντές

Μάλιστα, ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Ξυδάκης εμφανίζεται κάθετος στο συγκεκριμένο ζήτημα (εθελοντική εργασία) ως λύση για το άνοιγμα επιπλέον αιθουσών στα Αρχαιολογικά Μουσεία ή στη διεξαγωγή ανασκαφών. Και μην ξεχνάμε ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό, καθώς σύμφωνα με την Αριστερά οι εθελοντές είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Εδώ να σημειώσουμε (και ξέρουμε ότι αρκετοί ενδεχομένως να έχουν αντίθετη άποψη) ότι στο εξωτερικό και δη σε χώρες όπου τα Μουσεία αποτελούν σημείο αναφοράς (βλ Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία) ουκ ολίγοι αρχαιολογικοί χώροι και οργανισμοί λειτουργούν με την αρωγή εθελοντών, το σύνολο των οποίων είναι κάτοικοι των οικείων περιοχών / πόλεων και με την εθελοντική τους παρουσία όχι μόνο απασχολούνται οικειοθελώς (σ.σ. γεμίζουν και το χρόνο τους ειδικά εάν έχουν βγει γρήγορα στη σύνταξη) αλλά προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο κράτος ή τον ιδιωτικό φορέα που έχει την ευθύνη των χώρων αυτών.

Σύλλογος

Να σημειώσουμε επίσης ότι και ο Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωσή του πήρε θέση στο ζήτημα και σημειώνει ότι πάγια θέση του είναι πως οι ανάγκες του Δημοσίου «απαιτούν την πρόσληψη τακτικού προσωπικού και δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται από εργαζομένους με άτυπες σχέσεις εργασίας. Πολύ περισσότερο που η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η λειτουργία των αρχαιολογικών μουσείων και χώρων εγείρει ζητήματα ασφάλειας, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά για να τα χειρίζονται εθελοντές χωρίς τις ειδικές γνώσεις και τις υποχρεώσεις των τακτικών υπαλλήλων του Δημοσίου». Ο ΣΕΑ καλεί την πολιτική ηγεσία να πάρει σαφή θέση στο θέμα, αλλά και να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
 

Κυκλάδες

Να σημειώσουμε ότι με βάση την τελευταία (Μάιος) ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού ορίστηκε το ωράριο λειτουργίας των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και των επισκέψιμων μνημείων κατά τους θερινούς μήνες, που βλέπεται και στον σχετικό πίνακα. Και οι χώροι σε Σύρο (!!) Σαντορίνη (Ακρωτήρι), Δήλο και Μήλο (Κατακόμβες) λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ενώ έχουμε κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους σε Νάξο, Κέα, Αμοργό, Ανδρο και Κίμωλο. Και μία ή δύο φορές την εβδομάδα ανοίγουν χώροι σε Νάξο, Σέριφο, Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό, Σίφνο, Μήλο και Ιο

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Κατακόμβες Μήλου        08:00-20:00

Πύργος Γλέζου-Κάστρο Χώρας Νάξου     10:00-14:30 Κλειστός Σάββατο και Κυριακή 

Συλλογή εικόνων και κειμηλίων Πύργου Θήρας         10:30-15:00

Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου   Τρίτη και Πέμπτη-Κυριακή 09:00-16:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου     08:00-15:00

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας     Τετάρτη-Δευτέρα 08:00-15:00

Αρχαιολογική Συλλογή Ανάφης   Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο 08:00-15:00

Αρχαιολογική Συλλογη Αμοργού  Παρασκευή-Κυριακή 08:00-15:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου      08:00-15:00

Αρχαιολογική Συλλογή Απειράνθου Νάξου       08:00-15:00

Αρχαιολογική Συλλογή Κουρουνοχωρίου Νάξου         ΚΛΕΙΣΤΗ

Αρχαιολογικός Σώρος Μητρόπολης Νάξου        ΚΛΕΙΣΤΗ

Αρχαιολογικός Χώρος και Συλλογή Ιρίων Νάξου         08:00-15:00

Αρχαιολογικός Χώρος και Συλλογή Σαγκρίου Νάξου   08:00-15:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου 08:00-15:00

Αρχαιλογικό Μουσείο Πάρου       08:00-15:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου  08:00-20:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου 08:00-15:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου      08:00-15:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας        Παρασκευή 08:00-15:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου   ΚΛΕΙΣΤΟ

Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Άνδρου    ΚΛΕΙΣΤΟ

Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Άνδρου    Κυριακή 09:00-16:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου     Τρίτη-Παρασκευή-Κυριακή 08:00-15:00

Αρχαιολογικός Χώρος Φυλακωπής Μήλου        Τρίτη και Κυριακή 08:00-15:00

Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Θήρας    08:00-15:00

Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας 08:00-20:00

Αρχαιολογικός Χώρος Κιονίων Τήνου     08:00-15:00

Αρχαιολογικός Χώρος Αγ. Ανδρέα Σίφνου         08:00-15:00

Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Δήλου  08:00-20:00

Αρχαιολογικός Χώρος Αγ. Ειρήνης Κέας ΚΛΕΙΣΤΑ

Αρχαιολογικός Χώρος Σκάρκου Ίου        Τρίτη-Πέμπτη-Κυριακή 09:00-15:00

Αρχαιολογικός Χώρος Υψηλής Άνδρου   ΚΛΕΙΣΤΟΣ

Πύργος Αγ. Τριάδας Αμοργού      ΚΛΕΙΣΤΟΣ

Με έντονο χρώμα οι αρχαιολογικοί χώροι που λειτουργούν με διευρημένο ωράριο 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News