Οι Κυκλάδες αποκαλύπτονται

Μήπως άργησε λίγο; Οι Κυκλάδες έχουν τεράστιο πολιτισμό και αποδεικνύεται ότι λειτούργησε ως βάση για το μέλλον του πολιτισμού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κυκλαδικός πολιτισμός είναι αναμφίβολα από τους πλέον σημαντικότερους στην ιστορία της ανθρωπότητας και διεθνή συνέδρια που θα αναδείκνυαν την σπουδαιότητά του έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα … Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως… Και το φθινόπωρο του 2017 θα πραγματοποιηθεί διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες» . Διοργανώτρια αρχή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και με τη στήριξη της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να δημοσιοποιηθεί το πολύπλευρο αρχαιολογικό έργο που συντελείται τα τελευταία χρόνια στα νησιά των Κυκλάδων από τους φορείς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα και τις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές. Στόχος είναι το Συνέδριο να αποτελέσει θεσμό μέσω του οποίου θα παρουσιάζονται στους ειδικούς και το ευρύ κοινό τα πορίσματα της έρευνας στις Κυκλάδες.

Το πρώτο Συνέδριο διοργανώνεται προς τιμήν της Φωτεινής Ζαφειροπούλου, Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και εις μνήμην του Νικόλαου Ζαφειρόπουλου, Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (1959-1972), ως συμβολικό αντίδωρο για την προσφορά τους στην προστασία, τη μελέτη και την ανάδειξη των κυκλαδικών αρχαιοτήτων.

Οι θεματικές του Συνεδρίου θα καλύπτουν ενδεικτικά τους παρακάτω τομείς:

α) Ανασκαφικό και ερευνητικό έργο: έρευνες πεδίου (σωστικές και συστηματικές ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες), μελέτες υλικού, συνθετικές μελέτες.

β) Ανάδειξη και ανάπλαση αρχαιολογικών χώρων, συντήρηση και αναστήλωση μνημείων.

γ) Δημιουργία Μουσείων και Αρχαιολογικών Συλλογών.

Συμμετοχές

Δεκτές γίνονται, κατόπιν εγκρίσεως από την Επιστημονική Επιτροπή, πρωτότυπες ανακοινώσεις (και ανακοινώσεις τοίχου-«posters») που δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα Συνέδρια και δεν έχουν δημοσιευθεί. Οι ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν σε προφορική μορφή δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 15 λεπτά. Επίσημες γλώσσες του Συνεδρίου ορίζονται η ελληνική, η αγγλική και η γαλλική.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν το δελτίο συμμετοχής, το οποίο θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 31 Αυγούστου 2016 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News