ΟΝΑΣ - Ναξιακά: Ηταν όλοι εκεί και παρουσίαση του 7ου τόμου

Η παρουσίαση του έβδομου Τόμου της Επετηρίδας «Ναξιακά», έκδοσης της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 το απόγευμα στην αίθουσα της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα (Ακαδημίας και Γενναδίου) και αποτέλεσε ένα σπουδαίο πολιτιστικό και επιστημονικό γεγονός.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γιάννη Λογαρά (φιλόλογου)

Κριτική παρουσίαση των περιεχομένων του νέου τόμου των «Ναξιακών» έκαναν (κατά σειρά): ο καθηγητής Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χαράλαμπος Μπαμπούνης, ο λαογράφος-ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Παναγιώτης Καμηλάκης και η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ. Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη.

Προηγουμένως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) κ. Μανώλης Καλαϊτζής αναφέρθηκε στο ιστορικό των εκδόσεων των τόμων των «Ναξιακών», ενώ μετά το τέλος των κυρίων ομιλιών, χαιρέτησε εκ μέρους της επιτροπής έκδοσης η ιστορικός κ. Ελένη Βελώνη.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Λογαράς, οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος, κ. Αντώνης Συρίγος και κ. Νίκος Μανιός, ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο πρώην βουλευτής κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο πολιτευτής κ. Γιάννης Βλασερός, ο πρώην δήμαρχος Δρυμαλίας Νάξου κ. Νίκος Βασιλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Νάξου κ. Νίκος Μαϊτός, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου κ. Λάζαρος Θεόφιλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλάδων Νήσων (ΟΣΥΜΙΚ) κ. Πασχάλης Συρίγος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων (ΟΠΑΣ) κ. Αντώνης Πατέλης, ο πρόεδρος και στελέχη της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), πρόεδροι και στελέχη άλλων Ναξιακών Συλλόγων, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Προμπονάς, ο καθηγητής Λαογραφίας κ. Μανόλης Σέργης, άλλοι επιστήμονες και λοιποί παριστάμενοι. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η γεωπόνος - εκπαιδευτικός κ. Αναστασία Δεουδέ.

Η Επετηρίδα των «Ναξιακών» αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο και δείγμα μιας σοβαρής προσπάθειας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), η οποία και συσπειρώνει και τους Ναξιακούς Συλλόγους και τους Ναξιώτες γενικότερα, αλλά πραγματοποιεί και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, όπως η ανά έτος έκδοση των «Ναξιακών», με την οποία δίνεται η ευκαιρία να ερευνηθούν σημαντικά πολιτιστικά, επιστημονικά και αναπτυξιακά θέματα του νησιού της Νάξου, αλλά δίνεται επίσης η ευκαιρία να καταγραφούν εργασίες καταξιωμένων επιστημόνων και διανοητών (Ναξίων και μη) και επιπλέον δίνεται χώρος για να παρουσιαστεί το έργο και να ενθαρρυνθεί και να αναδειχτεί η επιστημονική προσπάθεια και η συγγραφική δημιουργία και νέων Ναξίων και άλλων επιστημόνων.

Στον 7ο τόμο περιέχονται εργασίες των εξής: Ελένης Βελώνη, Τασίας Δεουδέ, Κων/νου Γ. Κλουβάτου, Ιάκωβου ΝαυπλιώτηΣαραντηνού, Σταματίνας Ουζούνογλου-Σκουλάτου, Σίμου Μ. Συμεωνίδη, Filomena Viviana Tagliaferri, Ελένης Γιαννούλη, Μανόλη Σέργη, Σπυρίδωνος Δ. Σπυρόπουλου, Εμμανουήλ Ι. Λασκαρίδη, Μαρίας Ξεφτέρη, Ιωάννη Κ. Προμπονά, Πρωτοπρ. Κων/νου Κύλη, Γιάννη Λογαρά, Γιώργου Α. Μανωλά («Ορεινός Αξιώτης»), Αντώνη Τζιώτη, Αγγελικής Παρτσινέβελου, Ερωφίλης Σιδερή (επιμέλεια Κυριακής Σουλή), Γαρυφαλλιάς Θεοδωρίδου, Ι.Κ.Τουμπακάρη και «Ταξιδιώτη» (παλαιό δημοσίευμα).

Οι εργασίες κατανέμονται στους τομείς: Ιστορία και Ιστορικά Τεκμήρια, Λαογραφία, Γλωσσολογία, Σύγχρονες Εκφράσεις και Νεωτερικές Πηγές του Ναξιακού Πολιτισμού, Σύγχρονες Προσωπικότητες της Νάξου, Συναντήσεις, Νομολογικά, Σχολεία εν δράσει, Βιβλιοπαρουσιάσεις και Αρχειοφυλάκιον.

Επίσης (σε αντίστοιχες εργασίες) σκιαγραφούνται οι προσωπικότητες των: Γιώργου Ανωμερίτη (από πολιτιστική πλευρά), Κατερίνας Κουνάδη - Κονιτοπούλου και των αειμνήστων Μανώλη Ιακ. Ψαρρά και Γιώργου Κονιτόπουλου. Στο εκδοτικό εισαγωγικό σημείωμα γίνεται συνοπτική παρουσίαση των περιεχομένων στον 7ο τόμο εργασιών και άλλων θεμάτων σχετικών με τη δράση της ΟΝΑΣ και σε σχέση με τα «Ναξιακά».

Την Επιτροπή της έκδοσης του 7ου Τόμου (Αθήνα (2017) των «Ναξιακών» είχαν οι εξής: Ελένη Βελώνη, Μανώλης Καλαϊτζής, Κωνσταντίνος Κλουβάτος, Ειρήνη Κορρέ, Θανάσης Κωτσάκης, Μαρία Ξεφτέρη, Αγγελική Παρτσινέβελου, Κατερίνα Πολυμενοπούλου και Μανόλης Σέργης.

Το βιβλίο εκδόθηκε από την Graphopress ΕΠΕ (της κ. Φακίνου).

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News