Το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Καλοκαίρι του 2014 και η Κατερίνα Καμπανέλλη, η κόρη του γνωστού συγγραφέα αποκαλύπτει το όνειρο του πατέρα της μιλώντας στην «Κυκλαδική» τόσο για το χώρο δημιουργίας του Θεατρικού Μουσείου όσο και για το σκοπό του… Μας είχε πει τότε «το κτήριο που θα στεγάσει το Μουσείο ήταν πάντα από τα αγαπημένα του κτήρια στη Νάξο. Ήταν άλλωστε και κοντά στο σπίτι του. Όταν μάλιστα μου το είδε δείξει για πρώτη φορά λέγοντάς μου «εδώ ήταν παλιά τα σφαγεία» είχα νιώσει παράξενα. Η επιλογή του κτηρίου για το Μουσείο ήταν εύκολη. Σε μία κουβέντα με τον κ. Ναυπλιώτη το καλοκαίρι του 2011, για το που θα στεγάζονταν μελλοντικά το Μουσείο, κοιταχτήκαμε και χωρίς να πούμε κάτι άλλο δείξαμε αμφότεροι το συγκεκριμένο κτήριο. Λες και μας καλούσε. Κι έτσι ξεκινήσαμε» Αυτά για το χώρο και για το σκοπό « Αυτός ο χώρος θέλω να είναι ζωντανός. Αυτό θα ήθελε και ο πατέρας μου. Να μην είναι ένα μουσείο με τη στενή έννοια του όρου. Να έχει παραστάσεις από μικρές θεατρικές ομάδες, να έχει βραδιές ποίησης και μουσικής, να διοργανώνονται μουσικές παραστάσεις με γνώμονα πάντα την ποιότητα. Να γίνεται αλισβερίσι που θα παράγει ζωντάνια και κυρίως θα αναδεικνύει ταλέντα και ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό. Να είναι ένας χώρος μελέτης όπου καθημερινά θα εμπλουτίζεται και θα δίνει το δικαίωμα για δημιουργία. Αυτό είναι το όνειρο όλων: ένας ζωντανός οργανισμός χρήσιμος για την κοινωνία αρχικά της Νάξου και στη συνέχεια σε πανελλήνιο επίπεδο».  

Κέντρο μελέτης

Και από σήμερα, Δευτέρα 18 Ιουλίου, το θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» ανοίγει τις πύλες του. Σε καθημερινή βάση (εκτός από Κυριακή) οι φίλοι του θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Ναξιώτη συγγραφέα μέσα από τα ίδια του τα κείμενα και την εν γένει παρουσία του… Μάλιστα η σχετική ανακοίνωση ήρθε μέσα από δελτίο Τύπου που αναφέρει ότι «Από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης θα είναι ανοιχτό για όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν τον άνθρωπο και τον συγγραφέα, ο οποίος ανανέωσε τη μεταπολεμική θεατρική δραματουργία με το σημαντικό έργο του.

Το Θεατρικό Μουσείο, το πρώτο και μοναδικό που βρίσκεται στην περιφέρεια, στεγάζεται στην περιοχή της Γρόττας, όπου ο μεγάλος μας συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε.  Ο επισκέπτης μπορεί να δει το χώρο του γραφείου του, προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια, πλακέτες και αρχειακό υλικό, δωρεά της κόρης του Κατερίνας Καμπανέλλη. Επίσης, μπορεί να μελετήσει όλα τα έργα του που έχουν εκδοθεί, μελέτες για το έργο του, και να δει ψηφιοποιημένες συνεντεύξεις του και ταινίες στις οποίες έγραψε το σενάριο ή σκηνοθέτησε.

Στόχος είναι το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης να γίνει κέντρο μελέτης του έργου του και του θεάτρου γενικότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, για εφήβους και ενήλικες καθώς και εργαστήριο δημιουργικής θεατρικής γραφής. Θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, περιοχή Γρόττα. (Δίπλα στο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης).

Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα – Σάββατο και ώρες: 11.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00

Είσοδος: 2€, 1€ (μειωμένο).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22850 23619

Email: [email protected]