Πανδαισία γεύσεων στο νησί του Τσελεμεντέ

Οι γεύσεις των Κυκλάδων «γιορτάζουν» και φέτος στο νησί του Τσελεμεντέ Η Σίφνος “στρώνει” και φέτος το τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα και σας προσκαλεί στο 8o Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” στις 4, 5 και 6 του Σεπτέμβρη.

Οι φιλοξενούμενοι…

Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σύρος και Φολέγανδρος φιλοξενούνται και συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή «κυκλαδική γιορτή» με αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών. Φιλοξενούμενο νησί εκτός Κυκλάδων η Αστυπάλαια.
To φετινό φεστιβάλ τιμά με τη συμμετοχή του ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης του Νομού Ημαθείας.

Οι οικοδεσπότες…

O Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, χάρη στην υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σίφνου και των τοπικών φορέων και Συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των τοπικών προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό, σας περιμένει να απολαύσετε εκτός από τις γεύσεις, παραδοσιακές τέχνες και έθιμα από τη Σίφνο και τα συμμετέχοντα νησιά, μουσική και χορούς, συζητήσεις και ιδέες για το μέλλον των νησιών μας.

Οι επαγγελματίες…

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα σας υποδεχτεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και η σιφναϊκής καταγωγής γνωστή ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρική συγγραφέας Αθηνά Παππά, για να σας κεράσει και να σας “ταξιδέψει” στις ομορφιές της Σίφνου. 
Το τριήμερο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" τιμούν φέτος με τη συμμετοχή τους ο Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας κ. Νίκος Σαράντος καθώς και ο γνωστός και διακεκριμένος σεφ κ. Γιάννης Λουκάκος οι οποίοι θα δοκιμάσουν τα παραδοσιακά εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι κυκλαδίτικες αντιπροσωπείες και θα ανταλλάξουν μαζί τους ιδέες και προτάσεις..

Τα πανηγύρια στη Σίφνο...

4,5 & 6 Σεπτέμβρη
Μια μικρή «γεύση» από τη πλέον χαρακτηριστική παραδοσιακή συνήθεια των Σιφνιών, που μένει ακόμα και σήμερα αναλλοίωτη, τα πανηγύρια, επιχειρεί να δώσει η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αϊ Νηγιά τ’ Αψηλού (Προφήτη Ηλία του Ψηλού) στον κεντρικό χώρο του Φεστιβάλ, στην πλατεία του Αρτεμώνα.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να «ξεναγηθούν» μέσα από το φωτογραφικό υλικό του Ανδρέα Ζαμπέλη και του Κώστα Τρούλλου στα πανηγύρια της Σίφνου, να πάρουν πληροφορίες για τα έθιμα που συνδέονται με αυτά, αλλά και να δοκιμάσουν, την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, την ξακουστή σιφναίικη ρεβιθάδα -μαγειρεμένη στην πανωστριά- που σερβίρεται για όλους στις “Τράπεζες”, μετά τον εσπερινό και την αρτοκλασία.

Τι κάνουμε αυτό το Σαββατοκύριακο;

Πάμε Σίφνο....